Gå till innehåll

Digitalt kompetensforum 2021

Här delar vi med oss av erfarenheter och får möjlighet att ge dig aktuell information kring till exempel pensioner, och ge dig en hel del inspiration. På denna sida hittar du föreläsningar från årets Kompetensforum.

Det hetast på pensionsagendan under 2021

Föreläsare: Mattias Munter, pensionsekonom Skandia

Vi på Skandia återkommer med jämna mellanrum med olika rapporter och inspel i samhällsdebatten kring pension. Mattias är även en återkommande gäst på Kompetensforum och vid denna föreläsning berättar han om det som varit hetast på pensionsagendan under 2021 och vilka frågor i ämnet som är viktiga att ha koll på framöver.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Skandias stiftelse Idéer för livet berättar om sitt arbete för bättre hälsa och ökad trygghet

Föreläsare: Stina Liljekvist, Chef Strategisk Kommunikation/Idéer för livet Skandia

Idéer för livet arbetar för att ge fler chansen till ett friskare och tryggare liv. Genom ett riktat arbete inom tre huvudsakliga områden verkar stiftelsen som en katalysator för samhällsförändring. – Forskningssamarbeten inriktade på att hitta framgångsfaktorer för förebyggande insatser som ger ökad effekt. Vid denna föreläsning får vi veta mer om Idéer för livets arbete i stora drag men också lite mer om en rapport kring Ungas välmående och framtidstro. Vi får också en demonstration av en hälsokalkylator, www.halsokalkylatorn.se som tagits fram i samarbete med Uppsala universitet.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Vad blir effekten av att arbeta förebyggande med hälsa?

Föreläsare: Jenny Wiener, Skandias hälsoekonom

Detta pass tar avstamp inom forskningen och vår omvärld. Utifrån dagens utmaningar visar vi både de synliga och de dolda kostnader som följer av ohälsa. Vi ger konkreta räkneexempel som tydliggör att förebyggande insatser är en investering över tid och inte en kostnad.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Rapporten Sveriges sjukaste yrke finns att ladda ned här.

Vad har hänt och vad kan vi förvänta oss i framtiden om den allmänna pensionen?

Föreläsare: Stefan Oscarson, senior rådgivare Pensionsmyndigheten

2018 arbetade Stefan för Socialdepartementet och var sekreterare i Pensionsgruppen, han berättade då på Kompetensforum om den kommande höjningen av pensionsåldern. I år reflektera han kring den allmänna pensionen – blev det som det var tänkt med pensionerna och vart är vi på väg?

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

minPensions pensionsekonom

Föreläsare: Kristina Kamp, minPensions pensionsekonom

Kristina pratar om trenden att blanda jobb och pension, och vilka konsekvenser det kan få om fler och fler gör så. Hon uppdaterar oss också ur ett konsument/sparare perspektiv kring några nyheter inom den allmänna pensionen.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Tryggande av pensionsskulder – beskattningsrätt och tjänstepensionsförsäkring

Föreläsare: Esbjörn Edwardsson, aktuarie Skandikon

Med det här passet är att ge övergripande kunskap och idéer som kan användas i analysarbetet kring pensionsskuld och pensionsskuldsfinansiering. Vilka regelverk har kommun/region att förhålla sig till? – Vad finns det för möjligheter och risker med olika tryggandeformer? - Hur man kan tänka kring matchning av pensionsskulderna? 

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Pensionsinformation efter era behov och målgrupper

Föreläsare: Lena Landberg, pensionsinformatör Skandia

Hur hjälper ni era anställda när de vill veta mer om sin pension? Vi på Skandia har flera bra och inarbetade koncept gällande pensionsinformation och rådgivning utan kostnad till era anställda. Vill du veta mer så lyssna på detta pass!

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

SKR – senaste kring makrobedömningar av det samhällsekonomiska läget

Föreläsare: Patrik Jonasson, ekonom på SKR

Vill du veta mer om hur SKR arbetar med sina makrobedömningar samt vad de tror om de kommande åren? Och går det redan att se hur och på vilket sätt det senaste årets förändrade samhällssituation kommer att påverka kommunernas och regionernas ekonomiska förutsättningar? SKR presenterar med jämna mellanrum Makronytt och här får vi en sammanfattning av det senaste.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Ger du dina anställda korrekt pension?

Föreläsare: Peter Lundgren och Vesna Milivojevic, IDUR

För alla arbetsgivare är det viktigt att säkerställa att tjänstepensionen är korrekt avsatt. I de flesta fall är det så, men det finns ibland avvikelser som gör att det kan behövas en extern revision. Att göra en revision på sig själv blir mindre trovärdigt även om det är viktigt. Vill du veta mer? Lyssna på företaget IDUR, som inte är knutet till något specifikt försäkringsbolag eller finansiellt institut. 

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

AFA Försäkring: Ingen ska missa ersättning!

Föreläsare: Per Winberg och Lise Zarrabi, AFA Försäkring

AFA Försäkring presenterar sitt uppdrag och erbjudande till kommuner och regioner om kostnadsfritt stöd till arbetsgivarna med en översyn av deras rutiner när det gäller hanteringen av avtalsförsäkringarna. Hur arbetar arbetsgivaren med information och bevakning av sjukdomar och skador? Hur säkerställer ni att ingen anställd går miste om denna anställningsförmån? Hur kan arbetsgivaren dra nytta av det ekonomiska stöd till rehabilitering som finns att söka? 

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

minPension: Uttagsplaneraren

Föreläsare: Maria Eklund och Niclas Bertilsson, minPension

Du guidas genom den Uttagsplanerare som funnits på minPension sedan hösten 2019. Den finns för att hjälpa blivande pensionärer att ta genomtänkta och aktiva beslut om pensionsuttagen. Trots att ingen reklam gjordes om verktyget under det första året hade Uttagsplaneraren ändå över 300 000 besök och över 2,5 miljoner pensionsprognoser skapades. Vilka är det som använder verktyget och varför ska man göra det? Ger det samma stöd till alla grupper? Vad skiljer det från övriga verktyg på minPension?

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Aktuell information från RKR, Rådet för kommunal redovisning

Föreläsare: Torbjörn Tagesson, kanslichef på RKR

Torbjörn presentera RKR, men också för att berätta om aktuella frågor som finns på RKR:s agenda. 

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Omställningsfonden fördelar 750 miljoner till kompetensutveckling i välfärden

Föreläsare: Anita Grönberg och Lars Gustavsson, Omställningsfonden

Kompetensutveckling gynnar medarbetarnas karriärutveckling och underlättar för arbetsgivaren att rekrytera och behålla kompetens. Idag saknar nästan fyra av tio yrkesarbetande svenskar möjlighet till kompetensutveckling på jobbet. Samtidigt som en klar majoritet är intresserad av att utveckla sin kompetens. Omställningsfonden kommer under tre år att fördela 750 miljoner kronor för kompetensutveckling och omställning inom välfärdssektorn. Det kan vara lärare som breddar sin ämneskompetens, vårdbiträden som blir undersköterskor, eller socialsekreterare som uppdaterar sina digitala kunskaper. Seminariet ger inspiration till det fortsatta arbetet och ger den kickstart som behövs!

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Pensionsoptimering

Föreläsare: Torbjörn Dahlin, ansvarig Pensionsoptimering Skandia

Vill du veta mer om hur vår licensierade rådgivare arbetar vid en pensionsoptimering så lyssna gärna på detta pass. Många gånger får vi på Skandia frågor från arbetsgivare som undrar var de kan hänvisa anställda för att få hjälp med en bra planering vid uttaget av hela pensionen, både den allmänna och alla olika former av tjänstepensioner. De flesta som ska gå i pension upplever att det är många beslut som kommer att påverka deras inkomster för resten av livet. Pensionsoptimering innebär att den blivande pensionären tar hjälp att skapa en utbetalningsplan som tar hänsyn till personliga preferenser och reder ut vanliga frågor och missuppfattningar om förvaltning, skatt och efterlevandeskydd. 

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Pensionsekonomi, främst för ekonomer

Föreläsare: Camilla Hiertner och Per-Axel Carlsson, Aktuarie, Skuld och Kostnad på Skandikon

Du får en uppdatering om vad som har hänt senaste året och vad som förväntas ske kommande år kring skuld och kostnad. Vi lyfter också fram eventuella nyheter inom pensionsekonomiområdet samt pensionsavtalen.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.

Bli en attraktivare arbetsgivare - med en anställningsförmån som är till för alla

Föreläsare: Thomas Nystedt, affärsansvarig gruppförsäkring Skandia

Gruppförsäkring är en anställningsförmån som vänder sig till era anställda. Det är en attraktiv trygghetsförmån som du som arbetsgivare kan använda vid tex. nyrekrytering men som självklart även kan erbjudas till befintlig personal. Skandias gruppförsäkring erbjuder moderna försäkringslösningar med inbyggda hälsoförebyggande tjänster med syfte att få friskare personal. Försäkringen betalas enkelt av den anställde och kostar inte er som arbetsgivare någonting. Lyssna för att få veta mer om denna viktiga trygghetsförmån som kan erbjudas er och era anställda!

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ned här.