Gå till innehåll

Kompetensforum 2024

På Kompetensforum delar vi med oss av erfarenheter och får en möjlighet att ge dig aktuell information kring ämnen som pensionsnyheter och administrativa rutiner, eller inspiration till nya idéer. Här hittar du informationen och bildspelen som användes under föreläsningarna på årets Kompetensforum.

Inblick i årets 17 föreläsningar


Läs om årets samtalsämnen, se vilka föreläsare nätverksträffen bjöd på och bläddra bland bilderna från Kompetensforum 2024. 

Det ekonomiska läget och pensions­kostnadernas inverkan på sektorns ekonomi

Sektionschef på ekonomisk analys på SKR: Erik Törnblom

Erik berättade om hur pensions­kostnader, inflation, räntor, konjunktur och demografi påverkar kommuner och regioner idag och hur det kommer att påverkas framåt.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

 

 

SKR och Sobona informerar oss om det som är aktuellt för stunden

Förhandlare från SKR: Victoria Berger och Johannes Isaksson

Förhandlare från Sobona: Erik Lardenäs

SKR och Sobona gav aktuell information för hösten 2024 och berättade vad som står på deras agenda inom området pension och försäkring.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här



Rapportering till Skandia

Skandias Kundenhet

Under passet gav vår kundenhet tips och presenterade de senaste nyheterna om rapportering.

Några av frågorna som diskuterades:

Hur går det egentligen till när man ska rapportera pensionsgrundande uppgifter till Skandia? Vad behöver du tänka på under de olika rapporteringstillfällena? Skiljer det sig om en anställd omfattas av KAP-KL eller AKAP-KR?

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

2049 – hur ser världen ut om 25 år? Hur du blir du en vinnare i AI-revolutionen

Mediehuset NomoFomo: Nicklas Hermansson

Året är 2049. Många bor i städer, några i öknen. AI har förändrat samhället från grunden. Nästan hälften av dagens jobb har automatiserats och dina Ray-Bans förvandlar misslyckade Tinder-dejter till spöken. Den fysiska världen har smält samman med den digitala.

Enligt kalendern är året 2024, men några hävdar att vi är tio år framåt i tiden. Nu handlar allt om ett annat paradigmskifte: AI-revolutionen. Världen automatiseras framför våra ögon.

Mediepionjären Nicklas Hermansson berättade hur du får superkrafterna för att fortsätta vara relevant både som organisation och individ.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

Så jobbar våra pensions­pengar

Hållbarhetschef Skandia: Gabriel Lundström

Dina pensionspengar ligger inte och samlar damm – hur de används påverkar hur samhället ser ut.

Vi har länge arbetat med förebyggande hälsoarbete. Vi har tillsammans med våra kundföretag mer än halverat sjuktalen bland de anställa under de senaste 13 åren. Nu utvecklar vi vårt hälsoarbete ytterligare genom att koppla ihop avkastning och förebyggande hälsa genom en helt ny och innovativ hälsoobligation på diabetesområdet.

Vi investerar stolt i flera kommuners klimatsatsningar. Vi arbetar med full kraft för att säkerställa att vi kan fortsätta bidra med ett kapital till den viktiga klimatomställningen – samtidigt som investeringarna ger våra kunder god avkastning.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

Pluskommissionen

Skandias pensions­ekonom: Mattias Munter

Plus­kommissionens general­­sekreterare: Johan Mellkvist

Mars 2024 lanserades Pluskommissionen – ett initiativ för en mer positiv syn på olika livserfarenhet och att ta vara på outnyttjad kompetens. Skandia gick in som huvudpartner för att göra den samhällsnyttiga idén till verklighet.
 
En demoskopundersökning visar att 85 % i Sverige tycker att åldersgränsen för när man inte längre är attraktiv på arbetsmarknaden går redan vid 50 år. Samtidigt uppger majoriteten att de vill jobba så länge de kan, även efter uppnådd pensionsålder. 
 
Hälsoutvecklingen innebär att medellivslängden fortsätter öka – och att förutsättningarna för längre arbetsliv för fler aldrig har varit bättre. Men om attityderna inte hänger med riskerar vi ett slöseri av kompetens och resurser – vilket leder till lägre pensioner för individen och ytterligare press på pensionssystemet. 
 
Pluskommissionens mål är att skapa plusvärden för samhälle, företag och individer. Synen på ålder och attityderna till äldre måste förändras för att frigöra fler möjligheter.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

Ekonomipanel

SKR: Patrik Jonasson och Mikaela Bolin

Skandia: Gabriel Lundström och Hans Malmsten  

Kommuner och regioner jobbar efter tre-årsplaner, med fokus på bl.a. välfärdsutmaningar och avkastning på samhällsinvesteringar. Men det behövs ett mer långsiktigt perspektiv.   

SKR och andra aktörer tar fram ekonomiska prognoser som hjälper organisationer och arbetsgivare att planera framtiden. Skandia arbetar för att trygga livsvariga pensions­utfästelser med syfte att skapa avkastning och hantera finansiella risker. 

Talarna gav perspektiv på nivån av den långsiktiga real-räntan, hur ekonomin påverkas av en befolkning som växer allt långsammare och hur det påverkar RIPS-räntan, pensionsavsättning och pensionsskuld. Ränteläget har även bäring på investeringsnivån och kommunsektorns skuldkvot. 

Några viktiga frågor som diskuterades:   

Hur ser ekonomin ut på längre sikt? Vad säger de många olika prognoserna om framtiden. Vad skiljer dem åt och hur ska man tolka dem? Är det långsiktigt hållbart med ökad offentlig skuldsättning, om nuvarande överskottsmål skulle sänkas i kommande period av det finanspolitiska ramverket? Vilka verktyg finns för att finansiera nya investeringar och vilka kommer få stå för riskerna?

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

Ändrat avtal – större ansvar för med­­arbetaren kring den framtida lönen

Informatörer från Skandia: Lena Landberg och Anne-Li Ludvigsson

Förra året gick de flesta medarbetare över till avtalet AKAP-KR. Det betyder att ett större ansvar läggs på medarbetaren inför val som kan göras kring pension, och kräver att arbetsgivaren ger ännu tydligare information till sina medarbetare.  

Skandia har flera olika, utarbetade koncept när det kommer till pensionsinformation. Medarbetare kan också få en pensionsgenomgång med våra pensionsguider utan extra kostnad. Informationen om den framtida pensionen är avgörande för att medarbetare ska kunna ta ansvar och förbättra sin framtida pension.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

SKR presenterar sin senaste bedömning av det samhälls­­ekonomiska läget

Ekonomer från SKR: Patrik Jonasson och Mikaela Bolin

Inflationen har fallit igen och korta räntor har börjat sänkas. Ekonomer från SKR beskrev sin syn på det samhällsekonomiska läget från nyligen utgivna Ekonomirapporten. 

Några viktiga frågor som diskuterades:

Kan vi andas ut nu och återgå att till det normala eller finns det strukturella skiften vi måste anpassa oss till? Hur påverkar den geopolitiska osäkerheten vår omvärld och de största ekonomiernas politiska val den ekonomiska utvecklingen? Hur ser konjunkturåterhämtningen ut i närtid och vilka förändringar har skett som ekonomin måste anpassa sig till permanent? Hur påverkar allt detta kommuner och regioner och deras skatteunderlag och budgetförutsättningar?  

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

Pensions­ekonomi i Älvdalens Kommun 

Kommundirektör (tidigare ekonomichef) Älvdalens kommun: Kristian Koivumäki   

Älvdalens kommun i Dalarna är en till ytan stor kommun med 7000 invånare. En utmaning för Älvdalen, och många andra kommuner, är befolkningsmängden och försörjningskvoten. Kristian Koivumäki delade med sig av sina tankar runt pensionsekonomi och hur man tar ansvar för kommande generationer. År 2022 försäkrade Älvdalen delar av sitt pensionsåtagande.

Några viktiga frågorna som diskuterades:

Vilka utmaningar mötte Kristian när de arbetade med olika alternativa lösningar? Hur gick man till väga? Vad var nyckeln till den väg som Älvdalen valde? Hur resonerade politikerna?  

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

Trendspaning – vad betyder det att pensionsansvaret är flyttat från arbetsgivaren till den anställde?

Skandias affärsansvarig på Offentlig affär: Greger Gustafson

Pensionsavtalet AKAP-KR är en del i avsiktsförklaringen ”Hållbart arbetsliv”. Pensioner, kompetensförsörjning och arbetsmiljö är tre viktiga grundpelare i avsiktsförklaringen från december 2021. Passets syfte var att bättre förstå vad det innebär att pensionsansvaret är flyttat från arbetsgivare till medarbetare.  

Viktig fråga som diskuterades:  

Hur går det för det kommunala pensionsavtalet i konkurrens med övriga tjänstepensionsavtal på den svenska arbetsmarknad?  

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

minPension: Ut­tags­planeraren

minPension: Dan Adolphson Björck, Björn Hallander och Maria Eklund

Uttagsplaneraren på minPension är en världsunik tjänst som hjälper blivande pensionärer att ta genomtänkta beslut om sina pensionsuttag.

Några viktiga frågor som diskuterades:

Vem ska använda tjänsten? Ger tjänsten samma stöd till alla grupper? Vad skiljer uttagsplaneraren från övriga tjänster på minPension?

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

Träffa oss som arbetar med Valcentralen

Skandikon och Valcentralen: Johan Lennholm, Eva-Lott Farell, Annica Klys och Richard Ljungberg

Valcentralen är till för att medarbetaren ska kunna genomföra sina val för tjänstepension på ett enkelt och smidigt sätt. På Valcentralen får medarbetare information om de möjliga pensionsvalen, en överblick över vilka val de redan har gjort och vad de kan ändra. Bland annat diskuterades hur du som arbetsgivare kan använda Valcentralen för att nå ut till dina anställda och vikten av de anställdas egna pensionsval.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

Pensions­ekonomi för ekonomer 

Skandikon: Camilla Hiertner och Per-Axel Carlsson 

Våra talare uppdaterade oss om vad som har hänt det senaste året, och vad som väntas hända kommande år, kring skuld och kostnad. De bjöd in till diskussion om nyheter inom pensionsekonomiområdet och de olika pensionsavtalen. Det fanns också en möjlighet att diskutera frågor som finns på agendan om pensionsekonomin för kommuner och regioner hösten 2024. 

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

 

Information till dig som är pensions­handläggare

Skandias kundenhet

Vår kundenhet berättade om aktuella frågor och nyheter inom ämnet pension från ett administrativt perspektiv.

Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här

Information från och dialog med din löne­systems­leverantör

CGI och TietoEvry: Löne­systems­leverantörer

Vi bjöd in era egna lönesystemsleverantörer för att ge er chansen att ta del av aktuell information med fokus på pensionshanteringen hos er. Lönesystemsleverantörerna stod för innehållet men fick stöd från våra representanter för en lärorik dialog. 

Ladda ner bildspelet från CGI här

Ladda ner bildspelet från TietoEvry här