Gå till innehåll

Fondförvaltning

Skandias fondbolag erbjuder både ränte- och blandfonder samt aktiva och indexnära aktiefonder. I vår förvaltning utgår vi från FN:s principer för ansvarsfulla investeringar och har sedan länge analyserat och agerat på hur de företag vi investerar i beaktar klimat, arbetsvillkor och affärsetik mm.

Skandias fondbolag främjar miljörelaterade eller sociala hållbarhetsegenskaper samt praxis om god bolagsstyrning. Vår policy för ägarstyrning ligger till grund för hur vi analyserar och fattar beslut om att välja in, välja bort och påverka investeringar. I vår riskbedömning analyseras, värderas och hanteras hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer. Sådana risker och faktorer kan vara klimat, miljö, mänskliga rättigheter, arbetstagarens rättigheter samt praxis om god bolagsstyrning inklusive motverkande av korruption. Vi utvecklar löpande vår policy för ansvarsfulla investeringar i ett antal ställningstaganden som är vägledande i dialog med bolag och i vårt interna arbete.

Vi bidrar till klimatomställningen

Skandias fondbolag bidrar till att motverka klimatförändringarna och begränsa dess effekter i enlighet med Parisavtalet. Som en del av vårt påverkansarbete för vi dialog med bolag som står för stora delar av aktieportföljens växthusgasutsläpp. Syftet är att påverka bolagen att anta vetenskapligt baserade mål för att succesivt minska sina utsläpp och kunna nå nettonoll-utsläpp per 2050. I tillägg mäter vi och analyserar regelbundet andelen bolag i vår totala aktieportfölj som har satt mål enligt SBTi.

Så jobbar vi med hållbarhet

Vi tar hänsyn till hållbarhetsfrågor i våra investeringar. Bolag med ett starkt hållbarhetsarbete eller en affärsidé som främjar hållbar utveckling väljs in, särskilt bolag som arbetar för miljö och hälsa. Om det visar sig att ett företag vi investerar i inte efterlever internationella normer och konventioner försöker vi i första hand att påverka. Omfattning och resultat av påverkansarbetet redogörs för i Skandias bolagspåverkan. Om våra påverkansaktiviteter inte leder till en acceptabel lösning säljs investeringarna tills dess att bolagen vidtagit tillräckliga åtgärder. Vi väljer också bort investeringar i bolag som utvinner kol för energiändamål, tillverkar och/eller utvecklar kontroversiella vapen, producerar tobak, eller producerar/distribuerar cannabis för rekreationellt bruk. Vi investerar inte heller i statsobligationer utfärdade av stater som inte ansluter sig till grundläggande demokratiska principer, som systematiskt och allvarligt kränker mänskliga rättigheter eller där korruptionen är utbredd. Uteslutna bolag och stater.

Väljer bort

Bolag som inte hanterar hållbarhetsrisker inom sin verksamhet väljs bort. 

Metod för att välja bort


Väljer in

Vi tror på bolag som integrerar miljömässiga, sociala och affärsetiska faktorer i sin verksamhet. 

Metod för att välja in

Påverkar

I dialog påverkar vi bolag att bedriva ett hållbarhetsarbete i linje med våra förväntningar.

Metod för att påverka

Så mäter vi hållbarhet

För att kunna mäta och redovisa en fonds hållbarhetsegenskaper använder vi Skandias Hållbarhetspyramid. Metoden innebär att varje underliggande innehav i fonden analyseras utifrån hur produkter och tjänster bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål samt hur väl hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter hanteras i verksamheten. Tack vare denna mätmetod kan vi utlova en viss andel hållbara investeringar i fonderna. Detta finns inskrivet i respektive fonds informationsbroschyr och följs sedan upp när året är slut och redovisas i fondernas årsberättelser. Tänk på att definitionen av vad som är hållbart kan ändras över tid i takt med att regelverk och branschpraxis utvecklas. 

Hållbarhetspyramiden 2.png

Skandia har fastställda definitioner och kriterier som klassificerar varje innehav enligt en av de tre nivåerna; Ansvarsfulla investeringar, Hållbara investeringar och Lösningsinvesteringar. Vi definierar en Hållbar investering som att den bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål och Parisavtalet. Hållbara investeringar innehåller även en delmängd som vi klassar som Lösningsinvesteringar, eftersom dessa investeringar har som syfte att vara lösningar till hållbarhetsmålen.

Fondnamn Minimi­andel Utfall 2023 Nivå
Skandia Cancerfonden 35 % 79 % Hållbart fokus
Skandia Idéer för Livet 35 % 80 % Hållbart fokus
Skandia Världsnatur­fonden 35 % 79 % Hållbart fokus
       
Skandia Världen Sverige 35 % 78 % Hållbart fokus
Skandia USA 25 % 57 % Hållbart fokus
       
Skandia Sverige Exponering 35 % 80 % Hållbart fokus
Skandia Europa Exponering 30 % 61 % Hållbart fokus
Skandia Global Exponering 25 % 49 % Hållbart fokus
Skandia Nordamerika Exponering 25 % 48 % Hållbart fokus
Skandia Japan Exponering 15 % 28 % Hållbart fokus
       
Skandia Norden  15 % 65 % Ansvars­full
Skandia Småbolag Sverige 15 % 57 % Ansvars­full
Skandia Time Global 15 % 45 % Ansvars­full
Skandia Världen 15 % 45 % Ansvars­full
Skandia Asien 10 % 21 % Ansvars­full
       
Skandia Mix 30 Exponering 30 % 62 % Hållbart fokus
Skandia Mix 60 Exponering 30 % 61 % Hållbart fokus
Skandia Mix 100 Exponering 30 % 62 % Hållbart fokus
       
Skandia Balanserad 15 % 52 % Ansvars­full
Skandia Försiktig 15 % 53 % Ansvars­full
       
Skandia Företagsobligation 30 % 78 % Hållbart fokus
Skandia Obligations­fond 30 % 64 % Hållbart fokus
Skandia Kortränte­fond 15 % 53 % Ansvars­full

 

Utökade hållbarhetskriterier för våra egna fonder med hållbarhetsfokus

Cirka två tredjedelar av våra egna fonder har hållbarhetsfokus. I fonder med hållbarhetsfokus är hållbarhetsfaktorer avgörande vid val av investeringar. Alla tilltänkta investeringar genomgår en hållbarhetsanalys och de med starkare hållbarhetsprofil har företräde och premieras.

Utöver de vanliga exkluderingarna som gäller alla fonder, utesluts investeringar inom nedan sektorer i fonder med hållbarhetsfokus.

  • Bolag vars omsättning till 5 procent eller mer kommer från produktion eller utveckling av konventionella vapen samt bolag vars omsättning till 25 procent eller mer kommer från produktion eller utveckling av produkter/tjänster med militär tillämpning.

  • Bolag vars omsättning till 5 procent eller mer kommer från utvinning, raffinering eller kraftgenerering av fossila bränslen (definierat som kol, olja, gas) samt bolag vars omsättning till 50 procent eller mer kommer från stödjande teknologi och tjänster till utvinning av fossila bränslen.

    Avvikelse från uteslutna investeringar för fossila bränslen kan accepteras om ett bolag uppfyller våra kriterier för omställningsbolag. Omställningsbolag avser att bolaget har ett tydligt åtagande i linje med en global uppvärmning på högst 2 grader, bolagets energimix består till stor del av förnybara källor eller att koldioxidintensiteten är linjerad med Parisavtalets klimatscenarier.

Ställningstaganden

Vi tar ställning i specifika frågor:

- Miljö & klimat

- Mänskliga rättigheter

- Arbetsvillkor

- Affärsetik

- Särskilda sektorer: Råvaror med hög avskogningsrisk, Fossila bränslen, Alkohol, Cannabis, Tobak, Kommersiell spelverksamhet, Försvarsindustri

- Statsobligationer

- Övrigt: Kärnkraft, Kryptovalutor, Antimikrobiell resistens, Djurskydd, Pornografi

Hållbarhetsrelaterade upplysningar

Vi ska på ett tillgängligt och samlat sätt informera våra kunder och marknaden om hur vi integrerar hållbarhets­risker och hållbarhets­faktorer i våra investeringsprocesser samt om hur vi beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhets­faktorer av våra investeringar. För information om ersättnings­policy, se nedan under avsnittet Rapporter Skandia Fonder.

Läs mer om Skandia Fonders hållbarhets­arbete genom nedanstående länkar:

Huvudsakliga negativa konsekvenser för en hållbar utveckling

Information om Skandia Fonders ersättningspolicy

Skandia Fonders policy om ansvarfulla investeringar

Skandia fonders principer för aktieägarengagemang

Hållbarhetsarbete 2023

Bolagspåverkan 2023

Bolagsstämmoarbetet 2023

Skandia fonders koldioxidavtryck

Uteslutna bolag och stater

Externa initiativ och organisationer som Skandia stödjer

Har du frågor om vårt hållbarhets­arbete?

Har du frågor eller synpunkter om vårt hållbarhetsarbete är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss här