Löneväxla
Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att sätta av en viss del av din lön innan skatt till pension. Det kan vara ett bra sätt att öka din pension om du tjänar lite mer.
Vad är löneväxling?
Så funkar löneväxling
Passar dig som tjänar lite mer
För att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 54 204 (2025) efter avdraget för löneväxling. Om din lön blir mindre än så minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner. Om du har en kollektivavtalad tjänstepension är det bra att först kolla upp hur en löneväxling skulle påverka din totala pension.
Lägre skatt
När du löneväxlar byter du en del av din bruttolön, lönen före skatt, mot pension. Därför behöver du inte betala någon inkomstskatt på beloppet du vill spara. När du tar ut din pension betalar du istället inkomstskatt på utbetalningarna. Men i många fall blir den skatten troligen lägre än vad du i dag betalar i skatt på din lön.
Högre sparande
Dessutom kan din arbetsgivare bidra med cirka 6 % extra på det växlade beloppet. Det beror på att arbetsgivaravgiften är så mycket lägre på pension än på lön. Om du avstår 1 000 kr i lön idag så kan du istället få 1 060 kr till din framtida pension.
Så börjar du löneväxla
Kolla med jobbet
För att komma igång med löneväxling behöver du prata med din arbetsgivare. Första frågan är om de erbjuder löneväxling. Nästa fråga är hur upplägget ser ut.
Skriv ett avtal
När du har vägt för- och nackdelar mot varandra och är nöjd med ditt upplägg är det dags att skriva ett avtal med din arbetsgivare om vad ni kommit överens om.
Klart!
Det bästa är om de löneväxlade pengarna sparas tillsammans med din befintliga tjänstepension. Därför är det bra om du först får koll på var du har din tjänstepension.
Exempel på löneväxling
Hur mycket du får i pension med löneväxling beror bl.a. på
- hur gammal du är när du börjar löneväxla
- hur mycket du väljer att löneväxla
- vilken avkastning du får på dina pengar
Beräkningen gäller om du löneväxlar 2 000 kr/mån och placerar pengarna i en tjänstepensionsförsäkring med utbetalningstid i 5 år från 65 års ålder.
Ålder | 4 % i avkastning | 6 % i avkastning |
---|---|---|
35 år | 19 300 kr/mån | 27 000 kr/mån |
40 år | 14 700 kr/mån | 19 400 kr/mån |
50 år | 7 300 kr/mån | 8 600 kr/mån |
Beloppen i exemplet är ingen prognos eller garanti. Vi har räknat med avkastningsskatt och avgifter, men inte inflation. Försäkringen innehåller återbetalningsskydd. Inbetalningarna görs månadsvis från ovan angivna ålder fram till 65 års ålder. |
Fördelar med löneväxling
Löneväxla – maximera din pension
- Ett sätt att öka ditt pensionssparande när avdragsrätten har tagits bort
- Du kan gå tidigare i pension eller få högre pension vid 65 år
- Sparandet blir högre än löneminskningen
Mer om löneväxling
3 skäl till varför din arbetsgivare borde erbjuda löneväxling
- Attraktiv arbetsgivare – ett sätt att både behålla och rekrytera medarbetare
- Löneväxling påverkar inte den ordinarie lönestrukturen
- Det är du som anställd som finansierar din förstärkta pension – för arbetsgivaren är det ofta kostnadsneutralt
Varför du bör löneväxla
Därför bör du löneväxla enligt vår pensionsekonom Mattias Munter.
5 anledningar att löneväxlaLöneväxla eller inte?
Ta reda på om du tjänar på att löneväxla eller inte.
Guide: Vem tjänar på löneväxlingPensionsrådgivning
Få hjälp med hela din pension och välj rätt skydd för dig och din familj. Vi räknar även ut hur mycket du behöver månadsspara för att få önskad pension.
Boka rådgivningVi tar hänsyn till hållbarhet
Skandia har ett sedan länge etablerat arbetssätt för att ta hänsyn till hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer. Vi arbetar utifrån strategin att välja in, välja bort samt påverka, och främjar på så sätt en hållbar utveckling.
Mer detaljerad information om hur Skandia arbetar med hållbarhet finns att läsa under hållbarhetsrelaterade upplysningar för Skandia Liv respektive Skandia Link.
Ytterligare information om vårt hållbarhetsarbete finns att läsa på våra hållbarhetssidor.
Mer om tjänstepension
Tänk på! Det kan tyckas självklart, men vi vill ändå påminna om risken med att placera pengar i Skandia Liv (traditionell förvaltning), fonder och aktier. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och dina pengar kan både öka och minska i värde. Även om vi kan ge dig tips på vägen är det du själv som ansvarar för dina investeringsbeslut. Därför är det viktigt att du läser all information inför ett beslut. Läs gärna om risker och ditt ansvar här.