Gå till innehåll

Frågor & svar

Alla frågor och svar samlade på ett ställe. Få svar på frågor om KAP-KL, AKAP-KR, SAP-R, OPF/PBF-KL, PFA, rapportering samt PA-KL & äldre avtal.

Vad betyder förkortningarna?

  • KAP-KL betyder Kollektivavtalad Pension för Kommuner och Landsting.
  • AKAP-KR betyder Avgiftsbestämd Kollektivavtalad Pension för Kommuner och Regioner.
  • SAP-R betyder Särskild avtalspension för arbetstagare inom Räddningstjänst
  • OPF-KL betyder Omställningsstöd och pension för förtroendevalda hos Kommuner och Landsting
  • PBF betyder Bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.
  • PFA betyder Pensions- och försäkringsavtal
  • PA-KL betyder Pensionsavtal för arbetstagare hos Kommuner och Landsting.

Rapportering

  • För att underlätta ert arbete med att välja rätt pensionsbestämmelse till era arbetstagare har vi utvecklat en rapport som ni kommer att få fyra gånger per år på internetkontoret. I bifogad fil finns en beskrivning av rapporten.

    Läs beskrivning av rapporten här

  • Typ av anställning: Månadsanställd brandman i utryckningsstyrka med rätt till SAP-R

    Anställningskodsform/kategori: ”Brandman med rätt till SÅP”

    Typ av anställning: Månadsanställd brandman i utryckningsstyrka med tillägg om  2066:-

    Anställningskodsform/kategori: ”Brandman utan rätt till SAP”  

    OBS Kontakta Valcentralen för förmedling av 2066:- vid avsättning till pension.

    Typ av anställning: Brandman i beredskap

    Anställningskodsform/kategori: ”PAN RIB Timavlönad”

    Typ av anställning: Intermittent/Timanställd brandman i utryckningsstyrka utan SMO utbildning/likvärdig utbildning/ ej arbetat i två år

    Anställningskodsform/kategori: ”AB Timavlönad”

    Typ av anställning: Intermittent/Timanställd brandman i utryckningsstyrka med SMO utbildning/likvärdig utbildning/ har arbetat i två år

    Anställningskodsform/kategori: ”AB Timavlönad”   

    OBS Kontakta Valcentralen för förmedling av 2066:- vid avsättning till pension.

  • Pensionsavgifter beräknade för halva kalenderåret förmedlas inte till Valcentralen i de fall de understiger 0,75% av inkomstbasbeloppet. Dessa avgifter betalar arbetsgivaren istället ut i form av ersättning som inte är pensionsgrundande till arbetstagarna. Gränsvärdet 2024 är 0,0075 x 76200 = 572 kr.

    Enligt AKAP-KR §3 behöver belopp understigande 118 kr/halvår inte betalas ut till arbetstagarna.

    Pensionsavgifter halvårsammanställning som hittas i Internetkontoret under Dokument och Brev/Pensionsavgifter redovisas de avgifter som har förmedlats via Valcentralen och inte.

  • Pensionsavgifter beräknade för halva kalenderåret förmedlas inte till Valcentralen i de fall de understiger 0,75% av inkomstbasbeloppet. Dessa avgifter betalar arbetsgivaren istället ut i form av ersättning som inte är pensionsgrundande till arbetstagarna. Gränsvärdet 2023 är 0,0075 x 74300 = 557 kr.

    Enligt AKAP-KR §3 behöver belopp understigande 115 kr/halvår inte betalas ut till arbetstagarna.

    I Pensionsavgifter halvårsammanställning som hittas i Internetkontoret under Dokument och Brev/Pensionsavgifter redovisas de avgifter som har förmedlats via Valcentralen och inte.  

  • Tilläggsavgifter beräknas för hela kalenderåret förmedlas inte till Valcentralen i de fall de understiger 1,5% av inkomstbasbeloppet. Dessa avgifter betalar arbetsgivaren istället ut i form av ersättning som inte är pensionsgrundande till arbetstagarna. 0,015 x 74300 = 1115 kr.

    Enligt AKAP-KR §3 behöver belopp understigande 230 kr/år inte betalas ut till arbetstagarna.

    I Tilläggsavgifter, sammanställning som hittas i Internetkontoret under Dokument och Brev/Pensionsavgifter redovisas de tilläggsavgifter som har förmedlats via Valcentralen och inte.  

  • Pensionsavgifter beräknade för kalenderåret förmedlas inte till Valcentralen i de fall de understiger 1 % av inkomstbasbeloppet. Dessa avgifter betalar arbetsgivaren istället ut i form av ersättning som inte är pensionsgrundande till arbetstagarna. Gränsvärdet 2023 är 0,01 x 74300 = 743 kr.

    Enligt KAP-KL § 11, Mom. 2 behöver belopp understigande 230 kr/år inte betalas ut till arbetstagarna.

    I Pensionsavgifter, förmedlade och Pensionsavgifter, ej förmedlade som hittas i Internetkontoret under Dokument och Brev/Pensionsavgifter redovisas de avgifter som har förmedlats via Valcentralen och inte.

  • Pensionsavgifter beräknade för kalenderåret förmedlas inte till pensionsbehållning i de fall de understiger 1,5 % av inkomstbasbeloppet. Dessa avgifter betalar uppdragsgivaren istället ut i form av ersättning som inte är pensionsgrundande till de förtroendevalda. Gränsvärdet 2023 är 0,015 x 74300 = 1114 kr.

    Inget lägsta belopp för utbetalning anges i bestämmelsen

  • Pensionsavgifter beräknade för kalenderåret förmedlas inte till pensionsbehållning i de fall de understiger 3 % av inkomstbasbeloppet. Dessa avgifter betalar uppdragsgivaren istället ut i form av ersättning som inte är pensionsgrundande till de förtroendevalda. Gränsvärdet 2023 är 0,03 x 74300 = 2229 kr.

    Belopp under 230 kr behöver inte utbetalas

    I dokumentet Pensionsavgifter, uppdrag i Internetkontoret/Dokument och Brev/Arbetsgivare/Pensionsavgifter redovisas de pensionsavgifter som har förmedlats till pensionsbehållning och inte.  

  • Här är två blanketter som ni som arbetsgivare ska fylla i för att kunna rapportera tillägget om 2 066 kr som pension till brandmän i utryckningsstyrka.

    Anmäla ny arbetsgivare för e-tjänst hos Skandikon

    Anmäla användare av e-tjänst hos Skandikon

    Uppdaterad 2024-06-19

  • Hur du ändrar uppmärkningen av Särskild avtalspension (SAP-R) i vårt system när en brandman i utryckningsstyrka valt bort förmånen SAP-R? Det förklarar vi här.

    Publicerades 2023-10-02

Alla frågor och svar

AKAP-KR

  • Avtalet gäller från 1 januari 2023 för anställda inom kommuner, regioner, kommunalförbund och anställda i kommunala bolag som tillhör arbetsgivarorganisationen Sobona.

    Avtalet gäller för en arbetstagare som påbörjar en anställning innan hen uppnått angiven LAS-ålder.

  • Ja, ni kan komma överens med en medarbetare om att denne ska omfattas av AKAP-KR istället för KAP-KL. Men det finns alltså ingen rättighet för medarbetaren att byta och några tilläggsavgifter utgår inte vid ett byte. Det är viktigt säkerställa att medarbetaren gjort ett medvetet val och att dokumentera att detta skett frivilligt.

    Läs mer på SKR:s sida under frågor och svar om AKAP-KR under rubriken Avtalstillhörighet med länk till en checklista

    • utbetald lön
    • Lönebortfall vid ledighet på grund av sjukdom, graviditetspenning, föräldrapenning, arbetsskada eller olycksfall, eller vid viss ledighet på grund av fackligt förtroendeuppdrag utan rätt till annan förmån.

    Pensionsgrundande lön beräknas per halvt kalenderår och begränsas till 15 inkomstbasbelopp.

  • Pensionsavgiften är 6 % på den pensionsgrundande lönen upp till 3,75 inkomstbasbelopp per halvår, 31,5 % på den pensionsgrundande lönen i intervallet 3,75 – 15 inkomstbasbelopp per halvår intill dess arbetstagaren fyllt i 32 a § LAS angiven ålder, därefter är pensionsavgiften 6 % på hela den pensionsgrundande lönen.

    Avsättningen görs till det försäkringsbolag som den anställde valt via en valcentral.

  • Det kan finnas rätt till familjeskydd till efterlevande vuxen och barn under 20 år om en anställd avlider under anställningstid eller inom 6 månader efter avslutad anställning. Detta familjeskydd försäkras hos KPA Pension. 

  • Den avgiftsbestämda ålderspensionen kan tidigast betalas ut från 60 års ålder eller den högre ålder från vilken ålderspension enligt inkomstskattelagen tidigast få betalas ut. Den anställde väljer själv livsvarig utbetalning eller utbetalning under viss tid, minst 10 år.

    • Arbetstagare födda 1958-1985 som aktivt valde att gå över till pensionsavtalet AKAP-KR. 
    • Arbetstagare som var med i den obligatoriska övergången från KAP-KL till AKAP-KR och som tjänar in en årslön över 7,5 IBB någon gång under perioden 2022-2026. 
    • Ej valberättigade arbetstagare, födda 1958-1985, som avgått under sista kvartalet 2022 och som återkommit till ny anställning inom det kommunala området under första kvartalet 2023 samt tjänar in en årslön över 7,5 IBB någon gång under perioden 2022-2026.
    • Arbetstagare som gått över till AKAP-KR från pensionsavtalet PAKFS09 med rätt till tilläggsavgift.
    • Arbetstagare som blir fullt arbetsföra i KAP-KL, PFA eller PA-KL och som går över till AKAP-KR.
  • Arbetstagare som kvarstår i KAP-KL och som avslutar anställningen efter 2022-12-31 i sektorn och som återkommit till en anställning i kommunal sektor inom 90 dagar från avgångstidpunkten, ska fortsätta tillhöra pensionsavtalet KAP-KL. Arbetsgivare och arbetstagare kan dock komma överens om att AKAP-KR ändå ska gälla.

    Saknar arbetstagaren en tidigare anställning i kommunal sektor eller har ett glapp till den tidigare anställningen som överstiger 90 dagar, ska arbetstagaren tillhöra AKAP-KR.

    Arbetstagare som får en ny anställning efter att de fyllt 67 år kan inte omfattas av KAP-KL, även om de haft tidigare anställning i kommunal sektor. Dessa arbetstagare kommer in i AKAP-KR.

  • Från 2023-01-01 finns inte längre möjlighet att teckna nya alternativa pensionslösningar men redan tecknade överenskommelser fortsätter att gälla tills annat har överenskommits.

    I AKAP-KR §11 finns möjlighet för en arbetsgivare och en arbetstagare med lön över 83,5% av IBB att vid nyrekrytering komma överens om att arbetstagaren kvarstår i helt annan pensionslösning än AKAP-KR. När överenskommelse träffas gäller denna så länge arbetstagaren är anställd hos arbetsgivaren. Överenskommelsen ska anmälas till Pensionsnämnden.

    Om en arbetstagare med alternativ pensionslösning byter arbetsgivare behålls inte rätten till den alternativa lösningen per automatik utan det är i så fall möjligheten i §11 AKAP-KR som kan användas.

Alla frågor och svar

KAP-KL

  • Pensionsavtalet gäller från och med 2006-01-01.

    KAP-KL - Kollektivavtalad pension - gäller för arbetstagare födda till och med 1985 som berättigats att välja att kvarstå i KAP-KL. Övriga som omfattas av KAP-KL är arbetstagare som senast 31 december 2022:

    • påbörjat uttag av förmånsbestämd ålderspension
    • träffat överenskommelse om särskild avtalspension
    • beviljats särskild avtalspension för arbetstagare inom räddningstjänsten
    • fått rätt till sjuk- och aktivitetsersättning

    Även arbetstagare född 1957 eller tidigare, med pågående  anställning över årsskiftet 2022/2023 stannar kvar på KAP-KL.

     

  • Det beror på. En arbetstagare som tidigare tillhört KAP-KL och påbörjar en ny anställning i sektorn inom 90 dagar, har rätt att fortsätta att omfattas av KAP-KL i den nya anställningen. Överenskommelse att tillhöra AKAP-KR kan dock göras mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.

    En arbetstagare som tidigare tillhört KAP-KL och påbörjar en ny anställning i sektorn efter mer än 90 dagar omfattas däremot av AKAP-KR i den nya anställningen.

    Undantag: Om man påbörjar ny anställning när man fyllt 67 år så tillhör man automatiskt AKAP-KR, då ingen pensionsrätt enligt KAP-KL finns.

  • I KAP-KL är den pensionsgrundande lönen:

    • utbetald lön
    • lönebortfall vid ledighet på grund av sjukdom, olycksfall, arbetsskada, föräldraledighet enligt föräldraledighetslagen och fackliga förtroendeuppdrag.

    Pensionsgrundande lön beräknas per kalenderår och begränsas till 30 inkomstbasbelopp.

  • Den förmånsbestämda ålderspensionen tjänas in av anställda som under ett kalenderår har:

    • en pensionsgrundande lön över 7,5 inkomstbasbelopp samt
    • ett pensionsunderlag över 7,5 inkomstbasbelopp.

    Den förmånsbestämda ålderspensionen tjänas in från månaden efter fyllda 28 år och som längst till och med månaden innan fyllda 65 år. För att få hel förmånsbestämd ålderspension krävs minst 30 års tjänstetid inom sektorn. Som tjänstetid får den anställde tillgodoräkna sig pensionsgrundande anställningar inom kommun, region samt svenska kyrkan och enligt avtalen PFA och KAP-KL samt tid i IPR971231.

  • Avsättningen är 4,5 % på hela den pensionsgrundande årslönen upp till 30 inkomstbasbelopp.

    Avsättningen görs till det försäkringsbolag som den anställde valt via en valcentral.

  • Det kan finnas rätt till efterlevandepension till efterlevande vuxen och barn under 20 år om en anställd avlider under anställningstid eller inom 6 månader efter avslutad anställning.

  • Förmånen kan börja tas ut mellan 61 och 67 års ålder eller den senare tidpunkt när anställningen upphör. Om intjänad pensionsrätt 971231 finns intjänad hos samma arbetsgivare utges den från och med samma tidpunkt.

  • Den avgiftsbestämda ålderspensionen kan tidigast betalas ut från 60 års ålder, eller den högre ålder från vilken ålderspension enligt inkomstskattelagen tidigast får betalas ut. Den anställde väljer själv livsvarig utbetalning eller utbetalning under viss tid, minst 10 år. Man ansöker hos det försäkringsbolag man som anställd valt.

Alla frågor och svar

PFA

  • Pensionsavtalet trädde i kraft 1998-01-01 och gällde till och med 2005-12-31. Arbetstagare som avgick från sin anställning före 2006-01-01 samt de som fick beslut om sjuk- och aktivitetsersättning under ovanstående period, omfattas av PFA

  • Avgifts/premiebestämd pension: Fr o m 1998-01-01 började den anställde tjäna in till en avgiftsbestämd/premiebestämd pension, där de fick göra ett individuellt val av förvaltare. För åren 1998 samt 1999 valde några arbetsgivare att behålla avsättningen och den anställde har då en förmån för dessa år, kallad pensionsbehållning.

    IPR 971231: Arbetstagare som var anställd inom kommun, region eller svenska kyrkan 1997-12-31/1998-01-01 samt 1998-07-01 fick rätt till en intjänad pensionsrätt (IPR) 971231. Förmånen är beräknad enligt PA-KL och man fastställer förmånen med tid och lön före 1997-12-31

    Kompletterande ålderspension (KÅP): Arbetstagare som hade en årsmedelpoäng över 7,5 tjänade också in en kompletterande ålderspension på lönedelar över inkomsttaket och med endast pensionsgrundande tjänstetid från 1998-01-01.  

Alla frågor och svar

PA-KL & äldre avtal

  • Pensionsavtalet gällde fram till och med 31 december 1997 och ersattes då av PFA.

    PA-KL fortsätter dock att gälla för den som:

    • Är anställd inom region (tidigare landsting) och före 1 januari 1998 fått beviljad sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare sjukbidrag/förtidspension)
    • Är anställd hos kommun, kommunalt bolag eller annan kommunal arbetsgivare och före 1 juli 1998 fått beviljad sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare sjukbidrag/förtidspension)
    • Avgått före 1 juli 1998
    • Är födda före 1938

    Regelverket för PA-KL gäller även för beräkning av en intjänad pensionsrätt 971231.

  • PA-KL gäller för arbetstagare som uppfyller följande villkor i anställningen enligt § 1 mom. 1 och allmänna bestämmelser (AB)

    1. Anställd hos arbetsgivaren enligt kollektivavtal och allmänna bestämmelser.
    2. Hänförs till grupp 1.
    3. Har en överenskommen arbetstid på minst 40% av heltid och fyllt 18 år.

    Förmånsgrupper enligt AB

    Grupp 1a: anställd på heltid i minst 3 sammanhängande månader.

    Grupp 1b: anställd på deltid minst 40% av heltid i minst 3 sammanhängande månader.

    Grupp 2: annan arbetstagare (som ej uppfyller kriterier för grupp 1 samt timanställd).

  • För PA-KL utgörs den pensionsgrundande lönen av förmåner i anställningen enligt §1 mom. 1 och allmänna bestämmelser (AB):

    • Utbetald lön. Utöver lön så skall även fasta och rörliga tillägg medräknas.
    • Lönebortfall vid ledighet på grund av sjukdom, olycksfall, arbetsskada, föräldraledighet enligt föräldraledighetslagen och fackliga förtroendeuppdrag.
  • Anställda som omfattas av PA-KL och som slutar sin anställning vid uppnådd pensionsålder eller pensioneringsperiod har rätt till ålderspension. Pensionsålder och pensioneringsperiod styrs av anställningens befattning.

    De som nu har möjlighet att få rätt till en ålderspension enligt PA-KL är de som fått beslutad sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare sjukbidrag/förtidspension) före 980101/980701.

    Anställda som omfattas av PA-KL och som avslutat sin anställning före pensionsålder har rätt till en livränta om

    • Den anställde har fyllt 31 år vid avgången
    • PA-KL har gällt minst ett år hos den senaste arbetsgivaren
    • Den anställdes pensionsgrundande tid enligt PA-KL uppgår till minst 3 år.
  • Efterlevande efter en anställd som har rätt till en PA-KL ålderspension kan ha rätt till efterlevandepension. Förmånen kan utges om den anställde var anställd vid dödsfallstillfället eller om den anställde uppburit AGS-KL månadsersättning från afa. Den kan också utges efter en arbetstagare som har en pågående utbetalning av ålderspension enligt PA-KL. I förmånen finns ett efterskydd på 6 månader.

    Efterlevandepension till vuxen och barn under 20 år kan utbetalas om villkoren i avtalet är uppfyllt.

  • Lön före 28 år: behöver vi i de fall där individen har en sammanhängande anställning och det är i denna anställning vi ska beräkna förmånen (livränta enligt PA-KL alt. IPR971231).

    Ofta är individen inrapporterad från och med månaden efter 28 år och pensionsgrundande tid räknas tidigast från den tidpunkten. Enligt PA-KL får pensionsgrundande lön tillgodoräknas även före fyllda 28 år. Vi behöver därför veta det faktiska startdatumet för den anställningen samt löner för de år vi anger i vår förfrågan. Det är endast lön i anställningen som fortlöper över 28 års månaden som behöver anges. (Eventuell tidigare anställning där det finns ett glapp till den anställning som löper över 28 år, ska inte anges).

    Lön från månaden efter 28 år: behöver vi i de fall där förmånen ska beräknas i annan anställning än den anställning som arbetstagaren uppbar vid 28 års månaden. Ofta har löneuppgifter rapporterats för hela kalenderåret då arbetstagaren fyller 28 år. Förmånen ska i dessa fall beräknas med löneuppgifter från månaden efter 28 års månaden.

Alla frågor och svar

SAP-R

  • Nej, de brandmän som anställs med huvudsaklig anställning i utryckningsstyrka efter 1 januari 2023 får 2 066 kr/mån* som extra pensionsavsättning eller lönetillägg. De kan inte få rätt till en SAP-R. Undantag är om de haft en tidigare anställning i räddningstjänst, under minst 3 månader. Dessa kan då fortsätta jobba in till en SAP-R.

    Om man var anställd innan 1 januari 2023 och inte teoretiskt kommer att uppfylla kravet på totalt 30 års anställning inom räddningstjänsten (med 25 i utryckningsstyrka), kommer man att istället för SAP-R få extra pensionsavsättning eller lönetillägg med 2 066 kr/mån*. En brandman som anställdes vid till exempel 35 års ålder, kommer idag inte att kvalificera sig till en SAP-R.

    Om man var anställd innan 1 januari 2023 med ett pågående intjänande av SAP-R samt en teoretisk möjlighet att kvalificera sig för en SAP-R, så ska man aktivt välja att antingen vara kvar i SAP-R eller gå över till att få de 2 066 kr/mån* extra. Om man har valt bort SAP-R, kan man inte ändra sig och välja tillbaka. Detta gäller både hos nuvarande arbetsgivare och hos annan arbetsgivare.

     

    * omförhandlat från 2024-04-01 med parterna.

  • Nej, de som har möjlighet att välja att kvarstå i intjänandet av en SAP-R och gör det valet, får inte de extra 2 066 kr/mån.

  • Från och med 1 januari 2023. Det finns ingen bortre tidsgräns för när arbetstagaren kan välja bort en eventuell SAP-R och istället välja extra avsättning till pension eller i form av ett lönetillägg. Tillägget betalas inte retroaktivt utan utgår från att överenskommelse träffats. Ett val att avstå SAP-R och istället välja extra avsättning till pensionen eller lönetillägg går inte att ändra och gäller även framåt hos andra arbetsgivare inom räddningstjänst.

  • Om inget aktivt val görs sker extra pensionsavsättning.

  • Nej. Att dela på pengarna, t.ex. 1 033 kr till lön och 1 033 kr till pensionsavsättning, går inte.

  • Ja, inför varje nytt år ges möjlighet att välja. Valet görs hos arbetsgivaren och gäller till att ett nytt val sker.

  • Nej, detta val sker hos arbetsgivaren.

  • Nej, detta val sker hos arbetsgivaren.

  • En brandman som har rätt till en SAP-R kan få 12% i extra pensionsavsättning om denne gör en överenskommelse med arbetsgivaren. I överenskommelsen ska de komma överens om att arbetstagaren skjuter upp uttaget av SAP-R och arbetar kvar.

    Man måste också komma överens om vilka arbetsuppgifter som arbetstagaren ska utföra under den tid denna kvarstår i tjänst. Detta gäller ett år i taget och som längst t.o.m. 65 år.

    Om man har gjort en överenskommelse om att kvarstå så fastställs förmånen för SAP-R och räknas upp med inkomstbasbeloppet under tiden som den anställde kvarstår i tjänst och som längst t.o.m. 65 år.

  • Nej, detta utreds av din arbetsgivare.

  • SAP-R gäller fram till 65 år. Slutåldern på SAP-R har inte ändrats i avtalet.

Alla frågor och svar

OPF-KL och PBF

  • Varje kommunal uppdragsgivare avgör själv om dessa bestämmelser ska tillämpas för de förtroendevalda och i så fall vilka förtroendevalda som ska omfattas. Pensionsbestämmelserna började gälla från och med 1 januari 2003.

  • Pensionsgrundande inkomst utgörs av arvodet samt ersättning till följd av sjukdom, olycksfall, arbetsskada eller ledighet för vård av barn.

    Pensionsgrundande inkomst beräknas per kalenderår och begränsas till 30 inkomstbasbelopp

  • Förtroendevalda som omfattas av PBF, och som slutar sitt uppdrag vid uppnådd pensionsålder (tidigast vid 65 års ålder), får en ålderspension efter ansökan. Ålderspensionen utbetalas livsvarigt.

    Den förtroendevalde har rätt till livränta om hen haft sitt pensionsgrundande uppdrag i minst tre år, samt avgått från uppdraget utan rätt till egenpension. Livräntan utbetalas livsvarigt från 65 år.

  • Rätt till efterlevandepension vuxen och barn under 20 år kan finnas om den förtroendevalde vid dödsfallet hade förtroendeuppdrag eller egen ålderspension. Förutsatt att de andra villkoren i bestämmelserna är uppfyllda.

  • Bestämmelserna gäller för förtroendevald som nytillträder efter valet 2014 eller senare. I vissa delar även för förtroendevald som inte tidigare omfattas av bestämmelser och avgångsersättning för förtroendevalda (PBF), Pensionsreglemente för kommunala förtroendevalda (PRF-KL) eller av andra pensionsbestämmelser för förtroendevalda.

  • Den pensionsgrundande inkomsten utgörs av årsarvode, ersättningar för sammanträden samt andra i det pensionsgrundande uppdraget angivna ersättningar upp till 30 inkomstbasbelopp.

    För förtroendevald med uppdrag om minst 40% av heltid ingår även inkomstbortfall till följd av sjukdom, olycksfall, arbetsskada eller ledighet enligt föräldraledighetslagen i den pensionsgrundande inkomsten om inget annat avdrag gjorts.

    Pensionsgrundande inkomst beräknas per kalenderår och begränsas till 30 inkomstbasbelopp.

  • Premienivån på den avgiftsbestämda ålderspensionen är:

    • 4,5 % på inkomst till och med 7,5 inkomstbasbelopp
    • 30% på inkomst mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp.

    Den avgiftsbestämda ålderspensionen i OPF-KL placeras inte i en försäkring utan beräknas varje år utifrån den pensionsgrundande inkomsten, och avsätts till en pensionsbehållning som förvaltas av den kommun eller region där den förtroendevalde innehar ett uppdrag. Pensionsbehållningen räknas varje år upp med förändringen av inkomstbasbeloppet.

  • Vid dödsfall finns rätt till efterlevandeskydd. Det innebär att värdet av den intjänade pensionsbehållningen betalas ut till efterlevande som uppfyller villkoren i bestämmelserna.

    Det finns ett familjeskydd för förtroendevald som innehar uppdrag omfattande minst 40% av heltid. Det gäller även om den förtroendevalde avlider under tid då hen får sjukpension. I förmånen finns ett efterskydd på sex månader. I familjeskyddet ingår familjeskydd till vuxen och barn under 20 år. Förutsatt att de andra villkoren i bestämmelserna är uppfyllda.

  • Den avgiftsbestämda ålderspensionen är livsvarig och betalas ut månadsvis – tidigast från den tidpunkt som den förtroendevalda kan ta ut allmän pension. Ansökan ska göras i enlighet med den lokala Pensionsmyndighetens anvisningar och bör komma in senast tre månader innan pensionsutbetalningen ska börja.

Alla frågor och svar

Pensionsekonomi

Alla frågor och svar

Fakturor

Alla frågor och svar