Experten: Så halverar du risken att bli lurad på nätet i jul
Planerar du att julshoppa online? Se upp så du inte blir lurad, här är tre smarta tips från en av landets främsta experter på internetrelaterad brottslighet. Dessutom listar han vanliga IT-risker nu, och rådet för att skydda dig.
– Antalet som blir bedragna eller utsatta för it-attacker är väldigt, väldigt högt i Sverige, säger kriminalkommisare Jan Olsson. Han har precis blivit utsedd till Årets Säkerhetsprofil 2022 och är en av landets främsta experter på internetrelaterad brottslighet.
I nya avsnittet av vår podd En påse pengar lär han ut hur du skyddar dina pengar på nätet (lyssna hos Spotify, Podcaster eller här hos oss). För, poängterar Jan, alla kan vi drabbas.
– Digitaliseringen har öppnat en plattform för brottslingar att kunna begå mängder av brott mot otroligt många människor med liten risk och stor vinst, förklarar han.
Många IT-risker
Förra året anmäldes i snitt över 500 bedrägerier om dagen enligt Brå (totalt omkring 195 900). 5,7 procent av befolkningen uppger att de blivit utsatta för försäljningsbedrägeri under 2021, medan 3,5 procent uppger att de utsatts för kort- eller kreditbedrägeri.
– Och då ska man ha klart för sig att det verkliga antalet brott är många gånger fler än så, men man polisanmäler inte. Mörkertalet är enormt stort, säger Jan.
Han radar upp en hel rad olika sluga sätt som brottslingar lurar av människor pengar. Det kan handla om "nätfiske" via mejl, eller "SMS-fiske", där du kontaktas och uppmuntras att ge ut uppgifter som du inte borde.
Vid "röstfiske" är det i stället någon som ringer och utger sig för att vara någon som du har förtroende för, för att förmå dig att lämna ut information som du inte borde.
Det kan även vara till exempel en banktrojan som laddas ner på din dator utan att du märker det. När du sedan går till din banks hemsida styrs du i stället över till en falsk klonsida av den. Där fyller du i dina uppgifter som vanligt – och så får en bedragare dem och kan logga in på din bank.
Så skyddar du dig
För att skydda sig gäller det bland annat att aldrig ladda ner tvivelaktiga bilagor från e-postmeddelanden eller klicka på misstänkta länkar, och att använda virusskydd och brandvägg.
Det gäller även att ha med sig att det kan handla om nätfiske när någon kontaktar en, att det kan vara någon som försöker lura av en information, påtalar Jan.
– Vi måste bli lite mer misstänksamma, det låter jättetråkigt, men vi behöver använda sunt bondförnuft. Är det för bra för att vara sant? Skulle banken ringa mig och fråga mig om detta? Vi behöver stanna upp en sekund i tillvaron och tänka efter, råder han.
Den här veckan är det Black Week och Black Friday, och snart drar julhandeln i gång. Då är det viktigt att inte låta sig förblindas av erbjudanden som sedan visar sig vara för bra för att vara sanna. Det gäller att vara uppmärksam som konsument och det finns en rad olika saker att tänka på. I vår podd listar Jan tre konkreta tips.
– Sen kan man naturligtvis alltid ha otur men lyssnar man på de här tre råden då mer än halverar man riskerna, det vågar jag påstå, säger han.
Black Friday och julhandel online – så skyddar du dig med Jans 3 smarta råd
1. Se upp om något är för billigt för att vara sant
”Är du ute på nätet och handlar, så ska du naturligtvis försöka hitta billiga varor. Men fundera litegrann om det är någon butik som helt plötsligt säljer dina varor för halva priset eller väldigt mycket billigare än alla andra, speciellt om du aldrig handlat där förut. Det är ju ett varningstecken på att den inte har några varor över huvud taget.”
2. Tänk på möjligheten att reklamera
”Fundera också på varför ska du köpa saker från en liten, liten butik någonstans i Asien som du aldrig har hört talas om, bara för att det är fem kronor billigare? Vad ska då hända vid reklamation? Är det inte enklare att du köper från en känd butik nära dig som du kan reklamera till och som du har förtroende för redan innan. Ibland är det värt de extra kronorna för att kunna känna lite extra trygghet.”
3. Granska e-shoppens betalningssida
”Titta på betalningssidan – är den uppkopplade mot 3D-secure som det heter, det vill säga kräver de bank-ID för att du ska kunna betala med kort till exempel? Sådana saker är trygghetstecken som gör det sannolikt att det här är en seriös butik.”
Lyssna närmare på Jans resonemang – och få fler tips – i vår podd:
> Lyssna på Spotify > Lyssna på Podcaster > Lyssna här på sajten
Handla säkert på Black Friday
I takt med att inflationen ökar höjs bolåneräntor och matpriser, samtidigt som elkostnaderna stiger. Det är nu ännu viktigare att göra smarta val inför Black Friday. Vi har samlat några tips till dig som vill handla tryggt och säkert.
Läs mer härBli inte lurad! Så här skyddar du dig mot bedrägerier
Kortbedrägerier, investeringsbedrägerier och stölder av BankID via telefon, sms och sociala medier pågår i stor omfattning nu, och alla kan drabbas. Men - det går att skydda sig. Här listar vi vanliga bedrägerierna du behöver se upp för, och hur du undviker att råka illa ut.
Läs mer härAndra läser om
Dubbelsänkning av styrräntan: Vad betyder det för din ekonomi?
Riksbanken sänker styrräntan från 3,25 procent till 2,75 procent och signalerar fortsatta räntesänkningar framöver. Vad ... Läs mer
Så påverkas du som sparare av USA-valet
Det står nu klart att Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet och blir därmed USA:s 47:e president. Hur ... Läs mer
Diamant Salihu: Så skyddar du dig mot dagens bedrägerier
Vi behöver alla hjälpas åt för att stänga kranen av pengar som fyller på bedragarnas fickor. Det menar Diamant Salihu, ... Läs mer