Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson reder ut hur du som sparare kan tänka nu.
Vad händer nu?
Riksbanken signalerar att styrräntan kan komma att sänkas en gång till under första halvåret 2025. Men det förutsätter att konjunktur- och inflationsutsikterna står sig. Återhämtningen för svensk ekonomi har hittills gått trögt och hushållens konsumtion har ännu inte tagit fart. Hittills har Riksbanken sänkt styrräntan med sammanlagt 1,5 procentenheter sedan i maj.
Framöver är inflation-och konjunkturutsikterna fortsatt osäkra. Framför allt handlar det om utvecklingen gällande den geopolitiska situationen, handelspolitik och regeringskriserna i Europa. Men det finns även risker gällande den tröga konjunkturåterhämtningen i Sverige och den svaga svenska kronan.
Hur ser det ut framöver och har börsåret 2025 mer att ge?
Vår bedömning är fortsatt att vi kommer se tydligare tecken på återhämtning under 2025 i takt med fortsatta räntesänkningar, skattesänkningar och reallöneökningar. Det kommer gynna konsumtionen som väntas driva den svenska tillväxten.
I vårat senaste marknadsbrev från november läsa mer om vår makroekonoms syn på marknaden för 2025.
Räkna på ett transparent bolån
Med vårt transparenta bolån ser du din ränta direkt. Inga dolda avgifter eller krångliga förhandlingar. Det du ser är det du får – testa din ränta i bolånekalkylen och upptäck fördelarna med en låg och färdigförhandlad ränta.
Räkna på räntanAndra läser om
Bygg en tryggare pension med snabb årlig överblick
En kvart är allt som krävs för att få koll på pensionen. Små insatser varje år kan ge stora resultat. Vår ... Läs mer
Så påverkas din ekonomi av nya skattereglerna
Sedan årsskiftet gäller en rad nya skatteregler. För vissa grupper handlar det om extra tusenlappar varje månad. ... Läs mer
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer