Gå till innehåll

Ingen tjänstepension?

Du som saknar tjänstepension kan gå miste om tusenlappar i framtida pension.

Så gör du om du saknar tjänstepension


1. Välj en arbetsgivare med tjänstepension

Bästa tillfället att påverka din framtida pension är när du söker nytt jobb – välj en arbetsgivare som erbjuder förmånen tjänstepension. Tjänstepensionen är inte bara en stor del av din framtida pension –  den kan också ge trygghet i form av försäkringar. Läs mer om fördelarna med tjänstepension.

2. Ta upp tjänstepension vid nästa lönesamtal

Ett annat bra tillfälle att ta upp tjänstepension är vid nästa lönesamtal. Är du osäker på hur mycket tjänstepension du bör ha? Räkna ut din tjänstepension

3. Gör en prognos för din pension

Du kan enkelt få koll på hur mycket du förväntas få när du tar ut din pension i framtiden genom att testa pensionsprognosen på minPension.

4. Börja spara själv till pensionen

Får du ingen tjänstepension via jobbet behöver du börja spara extra till din pension. Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Med tjänstepension börjar inbetalningarna redan när du är i 25 årsåldern – ett privat sparande kan du börja med ännu tidigare.

Spara själv – 3 tips


Få koll på vad du förlorar

Ta reda på vad du förlorar om du inte har tjänstepension. Hos Pensionsmyndigheten kan du räkna ut din tjänstepension för att se hur mycket du behöver spara varje månad. Du kan även behöva kompensera för eventuella försäkringar som vanligtvis ingår i en tjänstepension.

Räkna ut din tjänstepension

Spara minst 4,5 % av  lönen

För att det ska motsvara vad en anställd med kollektivavtalad tjänstepension får – bör du som inte har någon tjänstepension spara minst 4,5 % av din månadslön. Ju högre lön du har desto mer behöver du spara.

Så mycket bör du spara

Gör avdrag på skatten

Om du är utan tjänstepension kan du göra avdrag för privat pensionssparande. Upp till 35 % av lönen kan du dra av. Tänk bara på att sparandet måste vara i en privat pensionsförsäkring eller ett individuellt pensionssparande (IPS).

Boka rådgivning och kom igång med ditt privata pensionsspar

Fördelar med tjänstepension


Du får försäkringar

Många glömmer bort att tjänstepensionen kan vara mycket mer än bara sparande. Ofta innehåller den även försäkringar så som t.ex. sjukförsäkring och efterlevandeskydd för familjen.

Den ökar med lönen

Eftersom tjänstepension är procentuell förändras den automatiskt med din lön. Ökar din lön – ökar också din tjänstepension.

Det är din pension

Tjänstepension är öronmärkta pengar till din framtida pension. Du kan inte ta ut den tidigare och den blir inte mindre vid en eventuell skilsmässa eftersom den inte ingår i bodelningen – vilket ditt privata pensionssparande däremot gör.

Mer om fördelarna med tjänstepension.

Rabatt på familjejuridik

Livet förändras. Att bli sambo, få barn, gifta sig, separera eller att någon nära anhörig avlider kan få stor juridisk betydelse för dig och din familj. Genom vårt samarbete med Familjens Jurist kan du som kund hos oss få hjälp med familjejuridiska frågor.

Få hjälp av Familjens Jurist

Hur mycket är tjänstepension?


Räkna ut din tjänstepension

Hur mycket arbetsgivaren betalar in per månad är valbart om de inte tillhör ett kollektivavtal. Därför kan ett av de stora kollektivavtalen vara ett bra riktmärke för hur mycket tjänstepension du bör ha i tjänstepension. Inom t.ex. ITP (industrins och handelns tjänstepension för privatanställda tjänstemän på företag med kollektivavtal) betalar arbetsgivaren varje månad motsvarande:

  • 4,5 % på lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp
  • 30 % på lön som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp

Anledningen är att gränsen för den allmänna pensionen går där. Varje år sätts nämligen 18,5 % din pensionsgrundande inkomst av till din allmänna pension, men bara upp till 7,5 inkomstbasbelopp, vilket 2022 motsvarar en månadslön på 44 375 kr.

Det handlar alltså om att den som går i pension inte ska få ett för stort tapp i månadsinkomst jämfört med sin lön. Därför får den som tjänar mer också mer i tjänstepension. Men det är alltså 30 % på den del av lönen som överstiger 44 375 kr – inte på hela summan.

För att veta hur mycket tjänstepension du skulle haft om du haft inbetalningar i nivå med de vanligaste kollektivavtalen kan du gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och fylla i din lön. Då ser du hur mycket som hade betalats in. Det är en bra riktlinje för hur mycket du bör spara själv för att kompensera för att du inte har tjänstepension.

Räkna ut din tjänstepension hos pensionsmyndigheten

Vanliga frågor om att sakna tjänstepension


Vanliga frågor

  • Det är lätt att tro att du lika gärna kan spara själv till tjänstepensionen om du ändå blir kompenserad via lönen och får göra avdrag på skatten. Men det finns några tydliga fördelar med att arbetsgivaren betalar in till tjänstepensionen:

    1. Ändras automatiskt med lönen – du slipper förhandla

    En fördel är att tjänstepensionen automatiskt ändras med din lön – eftersom den är procentuell. Ökar din lön, ökar också inbetalningarna till din tjänstepension. Om du istället för tjänstepension skulle bli kompenserad med högre lön måste du förhandla om din tjänstepension vid varje lönesamtal. Om du har tjänstepension sker det per automatik.

    2. Ingår inte i bodelning – påverkas inte vid eventuell skilsmässa

    En annan fördel med tjänstepension är att den inte ingår i en eventuell bodelning om du är gift och skiljer dig, vilket ditt privata pensionssparande gör.

    3. Inte bara pengar – försäkringsskydd kan ingå

    Många glömmer bort att tjänstepensionen kan vara mer än bara sparande. Ofta innehåller den även försäkringar t.ex. sjukförsäkring och efterlevandeskydd som ger dig och din familj trygghet.

    Därför är det alltid bättre att ha tjänstepension via jobbet.

  • Jobbar du inom stat, kommun eller landsting har du alltid tjänstepension. Likaså om din arbetsgivare är ansluten till kollektivavtal. Arbetar du på ett privat företag är det vanligt, men inte säkert, att arbetsgivaren betalar in tjänstepension till sina anställda.

    Har du tjänstepension ska du ha fått besked och dokument om detta när du började. Är du osäker kan du alltid fråga din arbetsgivare.

    minPension kan du se hur mycket tjänstepension du har sparat in och i vilka bolag pengarna ligger.

  • Tjänstepensionen börjar betalas in vid olika åldrar beroende på vilket avtal du tillhör eller vilket företag du arbetar på.

    Som privatanställd med kollektivavtal börjar du tjäna in din tjänstepension från 25 års ålder om du är född 1979 eller senare. Men arbetar du exempelvis inom kommun eller landsting får du tjänstepension från dag ett, oavsett ålder, om du är född 1986 eller senare.

    För att veta vid vilken ålder som du börjar tjäna in din tjänstepension måste du veta vilket kollektivavtal du tillhör. Här kan du läsa om olika kollektivavtal och klicka vidare för att ta reda på vilket avtal som gäller just dig.

    Har du inte kollektivavtal, men tjänstepension, och undrar när du börjar spara ihop till din tjänstepension får du helt enkelt fråga vad som gäller hos din arbetsgivare eller titta vad som står i ditt anställningskontrakt.

Mer om tjänstepension


Hitta din tjänstepension

Få koll på om du har tjänstepension och var den finns.

Logga in på minPension

Dags att byta jobb?

Tjänstepension är den viktigaste förmånen. Men hur ställer du frågan? Vår pensionsekonom ger sina 5 bästa tips.

Glöm inte tjänstepensionen

Pensions­rådgivning

Få hjälp med hela din pension och välj rätt skydd för dig och din familj. Vi räknar även ut hur mycket du behöver månads­spara för att få önskad pension.

Boka rådgivning

Tänk på! Det kan tyckas självklart, men vi vill ändå på­minna om risken med att placera pengar i Skandia Liv (traditionell förvaltning), fonder och aktier. Historisk av­kastning är ingen garanti för framtida avkastning och dina pengar kan både öka och minska i värde. Även om vi kan ge dig tips på vägen är det du själv som ansvarar för dina investerings­beslut. Därför är det viktigt att du läser all information inför ett beslut. Läs gärna om risker och ditt ansvar här.