Gå till innehåll

Återbetalningsskydd

Med ett återbetalningsskydd kan din familj få ekonomisk trygghet om du dör. Vi hjälper dig ta reda på om du behöver återbetalningsskydd eller inte. 

Återbetalningsskydd – en typ av efterlevandeskydd

Återbetalningsskydd är en typ av efterlevande­skydd. Olika försäkringar har olika varianter av efterlevandeskydd. Vi reder ut hur återbetalningsskyddet funkar.

  • Återbetalningsskydd kan väljas till både icke-kollektivavtalad tjänstepension och kollektivavtalad tjänstepension (avtalspension).
  • Du kan även komplettera ditt återbetalningsskydd med ett extra efterlevandeskydd. Läs mer om vad ett extra efterlevandeskydd innebär för din familj.
  • Genom ett återbetalningsskydd får din familj det sparade kapitalet i din tjänstepension när du dör. Det kan vara en ekonomisk trygghet för familjen och ibland en förutsättning för att behålla en viss levnadsstandard om en försörjare dör. 

    Återbetalningsskyddet gäller både om du skulle dö före eller efter att du har börjat ta ut din pension.

    • Före pension
      Om du har återbetalningsskydd och dör innan du börjat ta ut din pension, får din familj det samlade värdet av din tjänstepension utbetalt under en period. Beloppet som betalas ut beror på hur stort försäkringskapitalet är. Ju mer du har hunnit spara, desto större blir utbetalningen.

      Med försäkringskapital menar vi pengarna som sparas till din tjänstepension. Storleken på kapitalet påverkas bland annat av inbetalningar, avgifter och avkastning.

    • Efter pension
      Om du dör under tiden som din pension betalas ut får din familj de resterande utbetalningarna. Utbetalningarna till familjen fortsätter under den tid som är kvar enligt försäkringsavtalet.

  • Återbetalningsskyddet kostar inget, men din pension kan bli något lägre eftersom du inte tar del av så kallade arvsvinster* från andra pensionssparare utan återbetalningsskydd. 

    *Arvsvinst är den del av försäkrings­kapitalet som blir över från andra försäkrade som dött och som inte har ett återbetalningsskydd. Pengarna som finns kvar i försäkringarna fördelas (ärvs) till de försäkringar som också saknar återbetalningsskydd. Därför blir tjänstepensionen något högre för de utan återbetalningsskydd.

  • Den som får pengarna kallas förmånstagare. Vem som i första hand är förmånstagare är reglerat enligt avtal. Men det finns en generell princip, som innebär att ersättningen enligt turordning går till:

    1. Maka/make, registrerad partner eller sambo.
    2. Barn.

    Om du vill ändra ordningsföljden kan du anmäla det skriftligt genom ett förmånstagarförordnande.

    Välj annan förmånstagare

    Du kan välja att pengarna istället ska gå till en tidigare make/maka, registrerad partner, sambo eller till styvbarn eller fosterbarn, genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande.

    Du kan ändra ditt förordnande om din situation skulle förändras. Blanketten hittar du hos din valcentral eller det försäkringsbolag som du har din tjänstepension hos. Läs mer om hur du gör ändringar i ditt återbetalningsskydd.

  • Din pension blir lite högre utan återbetalningsskydd eftersom du får ta del av så kallade arvsvinster*.

    Utan återbetalningsskydd får inte din familj dina pensionspengar om du dör. Pengarna fördelas istället ut som arvsvinster till andra pensionssparare som inte heller har återbetalningsskydd.

    *Arvsvinst är den del av försäkrings­kapitalet som blir över från andra försäkrade som dött och som inte har ett återbetalningsskydd. Pengarna som finns kvar i försäkringarna fördelas (ärvs) till de försäkringar som också saknar återbetalningsskydd. Därför blir tjänstepensionen något högre för de utan återbetalningsskydd.

  • Den första frågan du bör ställa dig är om någon är ekonomiskt beroende av dig. Du kan ta bort eller välja till ett återbetalningskydd om din situation förändras.

    • Singel utan barn – välj inte återbetalningsskydd
      Om du är singel och inte har några barn behöver du vanligtvis inte något återbetalningsskydd – eftersom det finns begränsningar för vem som kan få pengarna.

    • Familj som klarar sig utan din inkomst – välj inte återbetalningsskydd
      Om du inte har någon som är ekonomiskt beroende av dig bör du inte heller ha återbetalningsskydd – då är det bättre att pengarna går till din egen pension. 

    • Familj som är ekonomiskt beroende av dig – välj återbetalningsskydd
      Återbetalningskyddet ger en trygghet om din familj är beroende av din inkomst. 


    Välj bort skyddet för att höja din egen pension om din situation förändras. Exempelvis om barnen flyttar hemifrån, du skiljer dig eller om din familj inte längre behöver det rent ekonomiskt.

Behöver du åter­betalnings­skydd?

2 snabba frågor för att ta reda på om du behöver återbetalningsskydd.

Se över ditt återbetalningsskydd

Du kan alltid se över och göra ändringar i dina val. Hur återbetalningsskyddet fungerar och var du gör ändringen beror på vilket avtal du tillhör och var du har din tjänstepension.

  • Om du känner dig osäker på vilket avtal du tillhör kan du ta reda på det hos minPension.

    1. Logga in med BankID på minPension
    2. Välj Intjänad pension i menyn
    3. Välj Tjänstepension > Visa i detalj
  • Du kan ha eller sakna ett återbetalningsskydd även om du aldrig gjorde ett aktivt val. Anledningen är att de flesta kollektivavtalade tjänstepensioner inte har återbetalningsskydd om du inte aktivt väljer till det. Undantaget är KAP-KL där du istället aktivt måste välja bort återbetalningsskyddet om du inte vill ha det.

    Du som har kollektivavtalad tjänstepension kan se vilket skydd du har genom att logga in på din valcentral. Om din arbetsplats saknar kollektivavtal behöver du istället kontakta det försäkringsbolag som du har din tjänstepension hos.

  • Om du vill välja bort återbetalningsskyddet kan du hoppa över den här punkten, som handlar om vem som ska få pengarna.

    • Vill du att din make/maka, registrerade partner eller sambo ska få pengarna i första hand, och i andra hand dina barn, behöver du inte göra någonting annat än att välja till ett återbetalningsskydd.
    • Om du vill att pengarna ska gå till en tidigare make/maka, registrerad partner, sambo eller till styvbarn eller fosterbarn behöver du skriva ett särskilt förmånstagarförordnande.

    Förmånstagarförordnandet är en blankett som du behöver fylla i och skriva under. Blanketten hittar du hos din valcentral eller det försäkringsbolag som du har din tjänstepension hos. Läs mer om var du hittar den rätta blanketten för dig i nästa steg.

  • Det vanligaste är att du väljer till eller tar bort återbetalningsskyddet hos din valcentral. Vilken valcentral du har beror på vilken bransch du jobbar i och vilket kollektivavtal du tillhör. Om du är osäker kan du även se det via minPension.

    • ITP

    Om du är privatanställd tjänsteman och har ITP, väljer du till eller bort återbetalningsskydd via valcentralen Collectum.

    • FTP

    Om du är tjänsteman i försäkringsbranschen, eller anställd inom bank och finans och tillhör FTP, väljer du till eller bort återbetalningsskydd via Valcentralen.

    • PA-KFS 09

    Om du är anställd inom kommun och region, eller i ett kommunalt bolag och har PA-KFS 09, väljer du till eller tar bort återbetalningsskydd via Pensionsvalet.

    • AKAP-KR & KAP-KL

    AKAP-KR och KAP-KL har ett annat upplägg än övriga avtal. För att ta bort eller välja till återbetalningsskydd kontaktar du istället det försäkringsbolag som du har valt. Om du har din tjänstepension hos oss och vill lägga till eller ta bort återbetalningsskydd, eller ändra förmånstagarförordnande, fyller du i och skickar in blanketten Ändring av försäkring.

    • Tjänstepension utan kollektivavtal

    Du som har ett tjänstepensionsavtal direkt med din arbetsgivare kontaktar försäkringsbolaget där du har din tjänstepension för att göra ändringar i ditt återbetalningsskydd.

  • Det är viktigt att du ser över ditt återbetalningsskydd när din familjesituation ändras på vägen mot pension. Kanske skaffar du familj, separerar eller får andra prioriteringar i livet. Återbetalningsskydd ger en trygghet om din familj är ekonomiskt beorende av dig – och då kan det vara viktigt att välja till ett återbetalningsskydd. 

    Många vet inte om att det även går att välja bort skyddet när det inte längre behövs – exempelvis när barnen flyttar hemifrån eller om du skiljer dig. Genom att välja bort skyddet höjer du din egen pension.

     

Rabatt på familjejuridik

Livet förändras. Att bli sambo, få barn, gifta sig, separera eller att någon nära anhörig avlider kan få stor juridisk betydelse för dig och din familj. Genom vårt samarbete med Familjens Jurist kan du som kund hos oss få hjälp med familjejuridiska frågor.

Få hjälp av Familjens Jurist

Mer om tjänstepension