Tjänstepension – pension från jobbet
Ungefär 9 av 10 anställda får tjänstepension från sin arbetsgivare och det är en stor del av din framtida lön. Samla tjänstepensionen för en bättre överblick över placeringar och avgifter. Dina val idag gör skillnad!
Tänk på! Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som investeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En investering i Skandia Liv (traditionell förvaltning) innebär också en risk men medför att du alltid får ut minst det garanterade beloppet. Läs mer här
Tjänstepension med eller utan kollektivavtal
Tjänstepension kan fungera olika beroende på var du är anställd. Hur din tjänstepension funkar bestäms i ett kollektivavtal eller direkt med dig som anställd. Det vanligaste är att ha en kollektivavtalad tjänstepension.
Med kollektivavtal
För att veta hur din tjänstepension funkar behöver du hitta vilket avtal du tillhör.
Så funkar kollektivavtalad tjänstepensionUtan kollektivavtal
Arbetsgivaren sätter ramen – men du kan ha valmöjligheter.
Så funkar tjänstepension utan kollektivavtalIngen tjänstepension?
Om du saknar tjänstepension helt bör du försöka förhandla fram en.
Gör så här om du saknar tjänstepensionViktiga val för din tjänstepension
Efterlevandeskydd
Få koll på om du och din familj behöver efterlevandeskydd.
Så funkar efterlevandeskyddVad är tjänstepension?
Tjänstepension är den del av din pension som kommer från jobbet. Lär dig mer om vad tjänstepension är och hur du kan påverka den – det tar bara 3 minuter!
Vanliga frågor om tjänstepension
-
- Om du valt oss för att ta hand om din tjänstepension kan du snabbt och enkelt logga in och få en överblick.
- Om du inte har din tjänstepension hos oss kan du få koll på var du har den genom att logga in hos minPension.
-
Hos minPension kan du oftast se alla delar av din pension – både din allmänna pension, tjänstepension och ditt privata pensionssparande.
-
Tjänstepensionen är den del av pensionen som kommer via arbetet och som betalas av arbetsgivaren. Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Vissa arbetsgivare betalar inte in någon tjänstepension. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller just för dig.
Tjänstepensionen grundar sig antingen på ett kollektivavtal mellan din arbetsgivare och facket, en så kallad avtalspension, eller på ett individuellt avtal mellan dig och din arbetsgivare.
De flesta har sparande i en så kallad tjänstepensionsförsäkring. Men det finns även andra sätt, t.ex. kan arbetsgivaren betala in pengar till en pensionsstiftelse. Tjänstepension som är tryggad på annat sätt än genom sparande i en tjänstepensionsförsäkring är undantagna från vår bolånerabatt.
Men de allra flesta som arbetar får dock tjänstepension genom ett sparande i en tjänstepensionsförsäkring från sin arbetsgivare. Många vet bara inte om det. Är du osäker på om du har tjänstepension genom sparande i en tjänstepensionsförsäkring på din arbetsplats finns det ett enkelt sätt att ta reda på det.
-
Kolla om du har tjänstepension och vilket avtal du tillhör hos minPension.
- Gå till minPension.se
- Logga in med BankID
- Välj Intjänad pension i menyn
- Välj Tjänstepension – Visa i detalj
-
Om du har återbetalningsskydd får dina nära anhöriga det samlade värdet i din försäkring utbetalat som efterlevandepension om du skulle avlida under försäkringstiden.
Återbetalningsskyddet kostar ingenting men din pension blir något lägre då du inte får ta del av arvsvinster från andra försäkringstagare utan återbetalningsskydd som avlider.
Så funkar tjänstepension
Tjänstepension – tusentals kronor varje år
Om du har tjänstepension betalar din arbetsgivare in pengar varje månad till din pension. Ta reda på hur mycket som betalas in till just din tjänstepension. Eller – vad du förlorar om du inte har tjänstepension. Ofta rör det sig om tusentals kronor varje år, beroende på hur ditt avtal ser ut.
25–50 % av den totala pensionen
Tjänstepensionen kan därför i hög grad påverka din framtida inkomst, för många utgör den ca 25–50 % av den totala pensionen. Vill du ha en överblick över hela din pension? Logga in på minPension
Val till tjänstepensionen gör skillnad
Du kan påverka din tjänstepension genom att välja hur dina pengar ska placeras och vilket bolag som ska ta hand om dem. Ditt val kan göra stor skillnad.
Vad andra läser om tjänstepension
Så funkar flytträtten – pensionsekonomens tips
Vår pensionsekonom svarar på vanliga frågor om flytträtten, vad man ska tänka på som sparare och vilka kostnader flytt av pension kan innebära.
Så funkar flytträtten och det här ska du tänka påDags att ta ut pension?
70 är det nya 50 och många underskattar hur länge man ska leva livet som pensionär. Vår pensionsekonom Mattias Munter berättar hur du kan undvika de 3 vanligaste misstagen.
3 vanliga misstagSkandia Omtanke
Med Skandia Omtanke kan du och dina nära, få en hjälpande hand i kontakt med vård och omsorg. Du och dina nära kan även köpa vardagstjänster till ett förmånligt pris, hos våra utvalda samarbetspartners.
Skandia OmtankeVad vill du göra nu?
Ge ditt framtida jag en skjuts på vägen. Samla tjänstepensionen för en bättre överblick över placeringar och avgifter. Om du vill ha hjälp, kan du boka tid med en av våra rådgivare.
Flytta din tjänstepension Få hjälp av en rådgivareTänk på! Ditt nuvarande försäkringsavtal och dess försäkringsskydd slutar gälla vid en flytt. Jämför därför förvaltningsformer, garantier, återbetalningsskydd och ändringsmöjligheter innan du bestämmer dig för att flytta din tjänstepension. Läs igenom både de gamla och de nya försäkringsvillkoren innan du bestämmer dig. Du flyttar hela kapitalet i din försäkring och kan inte välja att flytta bara en del. För vissa försäkringar kan en godkänd hälsoprövning krävas från ditt gamla försäkringsbolag. Det är ditt gamla försäkringsbolag som bestämmer om flytten beviljas – vissa pensionsförsäkringar har inte flytträtt.