Gå till innehåll

Ränta-på-ränta – så funkar det

Ränta på ränta-effekten betyder att sparande kan öka i värde både av ränta på  kapitalet och av ränta på tidigare utbetald ränta. Du får alltså ränta på den ränta som ditt sparande har genererat. Läs mer om hur ränta på ränta funkar, lär dig hur du räknar ut effekten och få koll på hur olika sparformer kan påverkas.

Så funkar ränta-på-ränta

När du sparar får du förhoppningsvis ränta på dina sparpengar mot årets slut. Året efter får du sedan ränta både på dina nya insättningar och föregående års ränta – ränta på räntan, helt enkelt. 

Ränta-på-ränta – snöbollseffekten

Ränta-på-ränta-effekten gör att värdet på dina investeringar kan öka utan att du behöver göra något själv. Om du slutar betala in till sparandet kommer du fortfarande få ränta på räntan. Man brukar likna det med en snöboll som rullas ner för en backe och växer sig större. Den växer exponentiellt. Det är därför man säger att tiden är spararens bästa vän – ett litet sparande kan till slut bli stort!

Effekten i fond- eller aktiesparande

Sparande i fonder eller aktier funkar på ungefär samma sätt. Du får inte ränta, men har möjlighet till avkastning på avkastningen, om du återinvesterar den. Samtidigt kan sparandet både öka och minska i värde med tvära kast.

Räkna ut ränta på ränta-effekten

Fråga: Om jag sätter in 10 000 kr i ett sparande som ger 10 % ränta per år, vad skulle det vara värt efter 30 års tid?

Svar: Efter 30 år skulle sparandet med ränta på ränta-effekten vara värt 175 000 kr. Räntan läggs på sparbeloppet och alltsammans ger i sin tur avkastning (10 000 x 1,130). Ev. skatter och avgifter ej medräknade i beräkningarna.

Formeln för ränta på ränta:

sparbelopp x (1 + årsränta i %)antal år = värdet

Olika sparformer & ränta-på-ränta-effekt

Ränta-på-ränta må vara kraftfullt, men det krävs att du får ränta eller avkastning på ditt ur­sprung­liga kapital innan effekten träder in.

Fonder och aktier

Investeringar i fonder och aktier innebär alltid en risk. När det går bra kan ränta-på-ränta-effekten bli kraft­full – och när det går dåligt märks det åt andra hållet. Därför är lång­siktig­heten viktig, t.ex. uppåt 7 års sparhorisont om du sparar i aktie­fonder.

Traditionell förvaltning

En sparform med desto jämnare tillväxt är traditionell förvaltning. Våra kapital­förvaltare placerar spararnas pengar i olika slags till­gångar och resultatet fördelas med hjälp av en återbäringsränta. Det ger en något mer förutsägbar ränta-på-ränta-effekt. 

Sparkonto

Att spara på ett sparkonto med ränta är ett tryggt alternativ, men räntan på spar­konton har varit låg på senare år. Därför ger det i dagsläget inte mycket till ränta-på-ränta-effekt.

Unna dig 15 minuter – få koll på pensionen!

Med vår nya digitala pensionsrådgivning kan du snabbt få koll på hela din pension. Genom dina val tar verktyget fram konkreta råd från vår kapitalförvaltning, specifikt anpassat efter just dina behov. Boka in en kvart med dig själv, du kommer inte ångra dig.

Testa nu