Gå till innehåll
Man och kvinna i dykardräkter håller hand

Risknivån i ditt sparande

Vi lever allt längre och håller oss friska längre upp i åldrarna. Det innebär inte bara att behovet av ett stort pensionssparande ökar. Pengarna ska också räcka allt längre. Men hur ska du tänka kring risken i ditt sparande när du närmar dig pensionen?

Pensionsekonomens tips

Vår pensionsekonom Mattias Munter får många frågor om hur man ska tänka kring risk i sitt sparande. 

– Det beror mycket på hur du fungerar som person men också vilket tidsperspektiv du har på ditt sparande, menar Mattias Munter. Om du känner stor oro i tider av nedgångar, är du förmodligen inte bekväm med alltför stora risker. Risken beror också på långsiktigheten, hur långt borta ditt sparmål är. En buffert som ska kunna användas här och nu bör hållas på ett bankkonto, medan ett pensionssparande till stor del kan investeras i aktier. Men när du närmar sig pension bör risken sänkas – dock inte för mycket och för tidigt, eftersom pengarna ska räcka resten av livet.  

  • Risk kan låta negativt, men det är ju också en förutsättning för att få dina pengar att öka i värde – risk och avkastning hänger ihop.

    Låg eller hög risk?

    • Liten risk – låg avkastning, t.ex. räntefonder
    • Hög risk – högre avkastning, t.ex. aktiefonder 

    Ett mellanting

    Med hög risk och hög avkastning kommer också en högre risk för att förlora pengar. Ett mellanting, som investerar i både aktier och räntebärande papper, är blandfonder. Det finns dock blandfonder med hög risk, läs därför alltid fondens risknivå. I vår fondlista kan du sortera fonderna utifrån risknivå.

    Olika marknader

    Tänk på att du också bör sprida riskerna både geografiskt och mellan olika marknader. Råvarufonder, valutafonder, hedgefonder kan vara bra komplement om du vill ha flera olika slags fonder, eftersom de oftast inte följer utvecklingen på aktie- eller räntemarknaden. 

    Olika sparformer

    Olika sparformer kan också vara ett sätt att sprida riskerna, att spara i traditionell förvaltning med återbäringsränta och ett visst garanterat belopp vid utbetalningstiden kan vara ett komplement.

  • Vid sidan om din attityd till risk bör långsiktighet prägla portföljenI tider av osäkerhet på marknaden bör investeringshorisonten vara lite längre än vanligt.

    Om sparandet är i pensionssyfte behöver du dels ha ett hum om hur många år till du vill jobba, dels ha koll på dina uttagsplaner när det är dags. Om du har en plan för dina uttag vet du också vilka delar som kan få möjlighet att fortsätta växa och hur lång investeringshorisont du har. Grundregeln är att pengarna ska räcka länge.

    Ett tips är att du i god tid unnar dig att få koll på dina pensionssparanden och vilka regler som gäller, t.ex. om du kan skjuta upp uttagen, om du kan pausa pågående utbetalningar och liknande som påverkar.

  • När du vill använda pengarna inom en överskådlig framtid, bör du överväga att sänka risken i portföljen genom att ta hem en del av de senaste årens vinster och parkera pengarna där det är större chans att värdet bevaras, t.ex. i räntefonder.

    Även här bör du ha planerat hur du ska ta ut pengar från olika pensionssparanden, så att du kan låta övrigt växa om du har möjlighet till det.

     

Vad vill du göra nu?