Gå till innehåll

Pensionskoll för dig som vill gå inom 10 år

Planerar du att gå i pension, helt eller delvis, inom 5–10 år? Perfekt! Vi har listat 5 områden som påverkar din pension och hjälper dig att skapa de bästa förutsättningarna för din framtid.

Det handlar om dig

Pensionen är en möjliggörare. De val du gör nu, skapar frihet att kunna leva livet – som du vill. 

Och eftersom statistiken visar att du har goda chanser att leva ett långt, friskt liv, kan dina val göra stor skillnad!

1. Dina önskemål

Steg 1 är att förstå dina behov och vilka val som påverkar mest.

  • När vi träffar våra kunder som planerar att gå i pension inom 10 år brukar vi inleda med att försöka förstå deras behov. Ta dig tid att fundera på nedan frågor. Om du hellre vill göra det tillsammans med oss, nås våra rådgivare på 0771-55 55 05.

    Arbetslivet
    • Trivs du i ditt arbetsliv och vill fortsätta jobba?
    • Driver du eget företag och "lever med jobbet"?
    • Vill du starta eget och börja en ny bana?
    • Vill du sluta jobba så snart det är ekonomiskt möjligt?
    • Vill du ha en mjukare övergång från arbete till mer fritid?
    Hälsa
    • Har du en sund livsstil?
    • Behöver du skapa bättre hälsovanor?
    • Vill du få snabb tillgång till vård om du blir sjuk?
    Fritiden
    • Har du ett stort fritidsintresse som du vill ägna mer tid åt?
    • Hur finansierar du ditt intresse idag?
    • Finns det något som du skulle vilja ägna dig mer åt?
    Boende
    • Har du dyra lån på en bostad i dagsläget?
    • Har du tänkt att byta boende framåt?
    Om du har en partner
    • Hur ser ni på er gemensamma framtid?
    • Är partnern i samma ålder, yngre eller äldre?
    • När vill din partner gå i pension?
    • Har din partner högre eller lägre pension än du?
    Om du har barn (och kanske barnbarn?)
    • Vill du spendera mer tid med barn och barnbarn?
    • Bor ni nära varandra eller krävs det en flytt?
    • Finns det funderingar om generationsboende?
  • 1. Ett extra arbetsår efter 65: Pensionsmyndigheten har räknat ut att varje extra arbetsår efter 65 års ålder kan ge ca 7–8 % högre allmän pension. För resten av livet. Men glöm inte att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionsavsättningar efter 65 års ålder – det är ingen självklarhet. Läs mer om pensionsålderns betydelse.

    2. Deltidspension: Att trappa ner i stället för att gå direkt på 100 % allmän pension gör att du fortsätter tjäna in nya pensionsrätter (grunden för att beräkna pensionen). Läs mer om att trappa ner med deltidspension.

    3. Gå i förtid? Det är inte bara ekonomiska aspekter som ska värderas när vi pratar om pensionen. Att gå i förtid kan vara ett härligt beslut för livskvaliteten, t.ex. om du har en partner som är äldre och ni vill dela tiden tillsammans. Men för att kunna njuta av livet kan du försöka säkra upp mer sparande till dess – räkna hur mycket du behöver spara.

    4. Efterlevandeskydd: Efterlevandeskyddet är ett ekonomiskt skydd för dina nära och en trygghet för många, men det gör att du får något lägre pension. Om din partner har högre pension än du kan ni diskutera om du bör ta bort skyddet till förmån för en högre månadsinkomst. Har du ingen partner kanske det inte är aktuellt alls med ett efterlevandeskydd? Guide i valet av efterlevandeskydd.

    5. Pensionsflytt: Att samla pensionen hos en aktör kan vara ekonomiskt fördelaktigt. Dessutom slipper du göra en massa val hos olika pensionsbolag med varierande lösningar. Hos oss får du smidig, digital hantering vid utbetalning – och pensionsoptimering utan extra kostnad för den som har eller flyttar in 2 miljoner eller mer till oss. Läs mer och flytta hit.

    6. Rätt vård i rätt tid

    Behovet av trygghet är lika stort även om du inte längre är yrkesverksam. I samband med pensionen är det en del försäkringar som upphör även om behovet finns kvar. Om du blir sjuk eller har ont någonstans kan en vårdförsäkring som du betalar själv ge dig tillgång till rätt vård i rätt tid. 

    Läs mer om vårdförsäkring

  • Beroende på om din partner är äldre eller yngre än du kan det påverka pensionsuttagen. Om det finns åldersskillnader kanske en av er jobbar några extra år och medan den andra hoppar på pensionen lite i förtid. För att njuta av en lång "semester" tillsammans.

    Så påverkas pensionen av när du väljer att gå

    Om en av er driver eget företag kan det också påverka, kanske vill hen fortsätta jobba för att det är en stor del av livet. Hur tar ni er då an ert gemensamma liv? Prata om vad som är viktigt för er, både som individer och som par. Kanske kan den ena driva på företaget några år till, men säkerställa mer fritid? Och den andra kanske kan jobba deltid och flexa pensionen?

    Deltidspension – något för dig?

    Behöver du se till att din partner kan bo kvar i huset eller lägenheten om du skulle dö i förtid (eller vice versa)? Då kanske det behövs ett efterlevandeskydd? Efterlevandeskydd gör samtidigt att din pension blir något lägre, vilket också bör tas med i beräkningen. 

    Guide i valet av efterlevandeskydd

2. Hur lever du i dag?

Nästa steg är att reflektera över hur du lever i dag, t.ex. utgifter per månad, hur du sparar och om det behövs extra ekonomiskt skydd.

  • Budget är ett av dina bästa kort för pensionsplaneringen. Dessutom brukar de allra flesta känna en lättnad när de gör en budget – det ger helt enkelt en känsla av kontroll.

    Använd vår budgetmall för pension för att räkna ut hur stor din framtida månadslön bör vara.

  • Det är en bra tankeövning för ditt framtida liv att fundera på ditt beteende när det gäller pengar. Om du konsumerar hellre än sparar nu, kommer du förmodligen vilja göra detsamma även när du slutar jobba.

    Kanske tänker du "man ska ju leva här och nu", men det bästa är att skapa möjligheter för både nu och sedan. Ibland kan man ha vanor som egentligen inte tillför något värde nu, medan motsvarande summa i din pensionsframtid är betydligt mycket mer värt.

    Tips: 90/10-regeln

    Lägg undan 10 % av din inkomst direkt och lär dig att leva på 90 % av den.

  • Har du någon nära som du vill ska få dina pengar om du dör i förtid? Den här frågan är relevant för alla att ha koll på, inte bara när du närmar dig pensionen. Behöver dina efterlevande kunna bo kvar i huset eller lägenheten, ja då behöver du göra val för att säkerställa det. Samtidigt är det dina pengar och din pension – ditt val. 

    Guide i valet av efterlevandeskydd

3. Hur sparar du?

När du kartlagt hur ditt liv ser ut i dag med behov, kostnader och relationer, ta nästa steg – anpassa sparande efter hur du vill leva ditt framtida liv.

  • När vi frågar våra kunder brukar många förvänta sig omkring 80 % av lönen i pension. Och när Pensionsmyndigheten frågar, ja då vill de flesta både få en hög pension och gå i pension tidigt. Dessutom vill man spendera sina pengar nu, hellre än att lägga dem på ett pensionssparande.

    Det finns sällan några genvägar, utan de allra flesta behöver spara nu för att få det liv de förtjänar i sin pensionsframtid. 

    Testa vår digitala pensionsrådgivning för att se hur du kommer upp i 80 %

  • Risk innebär att dina pengar kan minska i värde. Men det är ju också en förutsättning för att få dina pengar att öka i värde. Risk och avkastning hänger ihop. 

    Om du har 10 år kvar till pensionen, har du fortfarande en relativt lång sparhorisont. Våra aktiefonder exempelvis, riktar sig till den som har en sparhorisont på 7 år. Men det är inte säkert att det för den skull passar dina behov, eftersom du sparar i pensionssyfte och vill använda delar av pengarna inom 10 år. Du behöver sprida riskerna i olika marknader, branscher osv.

    Om du har 5 år eller mindre kvar till pensionen, kan du börja överväga att sänka risken i portföljen. T.ex. genom att ta hem en del av de senaste årens vinster och parkera pengarna där det är större chans att värdet bevaras, t.ex. i räntefonder.

    Om du sparar i Kapitalförsäkring Fond kan du använda Placeringsplan Exit för att sänka risken i din portfölj, t.ex. inför pensionen. Det innebär att du successivt träder ur aktieplaceringar till förmån för ränteplaceringar för att trappa ner risknivån fram till sista utbetalningsdagen.

  • Majoriteten av våra kunder tycker att hållbarhet är en viktig aspekt när de pensionssparar. Det tycker vi också! Vi investerar ansvarsfullt, tar hänsyn till hållbarhetsegenskaper och strävar efter investeringar som gör skillnad på riktigt. Vi väljer bort, väljer in och påverkar. Därför vill vi göra valet enklare för dig:

4. Hur ser din familjesituation ut?

Livet bjuder ofta på överraskningar, även sådana du helst hade sluppit. Men det är bra att prata om det obekväma – juridiken kan skydda och trygga.

  • Det är viktigt att prata om vad som händer med familjen vid giftermål, skilsmässa, sjukdom eller dödsfall.

    Du som är kund hos oss får rabatt hos våra samarbetsparterns Verahill och Familjens Jurist.

  • Vad händer om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut? En framtidsfullmakt är ett nytt, personligt alternativ till god man och förvaltare. Genom detta juridiska dokument kan du själv välja vem eller vilka som kan hjälpa dig i frågor som rör dina personliga och ekonomiska intressen. 

    Du som är kund hos oss får rabatt hos Verahill och Familjens Jurist.

  • Om du dör i förtid kanske du vill att din närmaste ska klara sig ekonomiskt – kunna bo kvar i huset eller lägenheten och inte tvingas flytta samtidigt som hen ska klara av sorgearbetet.

    Med efterlevandeskydd säkerställer du att dina pengar går vidare till dina nära. Sparande med efterlevandeskydd blir dock lägre och du får inte ta del av arvsvinster. Läs vår guide till efterlevandeskydd

5. Hur är din hälsa?

Allt handlar inte bara om ekonomi – minst lika viktigt som ditt pensionssparande är att du investerar i dig själv.

  • Ha koll på vilka försäkringar du har kopplade till din arbetsgivare. En sjukförsäkring har de flesta, men innehåller den en förebyggande hälsoförsäkring? Har du en vårdförsäkring via jobbet som ger dig snabb tillgång till vård? Finns det psykologhjälp om du skulle behöva prata med någon? Hur gör du om du börjar få ont i axlar och nacke? Ta reda på hur dina försäkringar funkar – och använd dem!

    Logga in för att se vilka försäkringar du har hos oss

    Saknar du en vårdförsäkring? Läs mer och skaffa vårdförsäkring

    Skandia Omtanke – gå en tryggare framtid till mötes

    Du som har en tjänstepension och en vårdförsäkring hos oss har möjligheten att köpa kvalitetsgranskade vardagstjänster till dig och dina nära. Det kan vara allt från hjälp i vardagen till avlastning i kontakten med vården och omsorgen. Allt till ett förmånligt pris hos våra utvalda leverantörer.

    Läs mer om de olika vardagstjänsterna och Skandia Omtanke

    Prata med din arbetsgivare

    Prata med din arbetsgivare om du behöver hjälp till ett mer hälsosamt arbetsliv. Det är en viktig fråga, eftersom sjukfrånvaro drabbar både dig och ditt företag. Att sätta hälsan i fokus på företaget är en lönsam investering. Och det är arbets­givarens ansvar att skapa en fungerande arbetsmiljö.

    Enkelt att söka hjälp och vård via Hälsoslussen 

    Du som har vår vårdförsäkring eller hälsoförsäkring kan få förebyggande hjälp eller vård som rör din hälsa. Till Hälsoslussen.

  • Oavsett om du jobbar hemifrån, på ett kontor eller har en annan typ av arbete ska din arbetsmiljö vara anpassad för dig. Inte bara fysiskt, utan också ur ett organisatoriskt och mentalt perspektiv.

    Ergonomi innebär att anpassa arbetet till människan – för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall. Din arbetsgivaren har ansvar för att arbetet och arbets­platsen är ergonomiskt bra utformade. Du ska ha möjligheter att påverka hur det egna arbetet planeras och genomförs så att tillräcklig rörelsevariation och återhämtning finns.

    Jobbar du hemma mycket i coronatider? Få ergonomens tips för ett bra hemmakontor och pausgympa

  • "Walk and talk" eller promenadmöten, är egentligen inget nytt. En del arbetsplatser har till och med gjort det möjligt att boka promenadmöten i Outlook-kalendern, men ändå har det inte riktigt fått genomslag. Förrän nu?

    För att få in en ny rutin krävs det att man styr sitt beteende åt rätt håll. De första gångerna är kanske motiga, men sedan, när du och kollegerna (och cheferna) ser fördelarna, blir det lättare. Ett tips är att testa på ett möte där du inte behöver bidra, utan kan lyssna mest. Eller varför inte samtidigt som du lyssnar på en kompetens­utvecklande podd?

    Det finns flera fördelar med promenad­möten, både för dig som medarbetare och för företaget: promenadmöten minskar stress, ger dig bättre sömn och får dig att tänka friare.

Tips! Vill du ha bättre koll på din pension?


Om du har 5-10 år kvar till pension kan du testa vårt pensionsverktyg för att se hur du kan nå din önskade pension. Har du mindre än 5 år kvar till pensionen kan du boka en pensionsoptimering så hjälper vi dig maxa din pension.

Räkna på din pension

Testa vår digitala pensionsrådgivning! Räkna på din framtida inkomst och få tips på vilket sparande som bäst lämpar sig för dig och dina behov.

Du kan vara max 61 år för att göra vår guide. Är du över 61 år är du välkommen att boka pensionsoptimering.

Räkna nu!

Optimera pensionen

Pensionsoptimering är vår tjänst som handlar om hur du bäst ska ta ut din pension. Låt oss hjälpa dig att skapa ekonomisk trygghet för ett långt liv. 

  • Få koll på möjliga upplägg för uttagen
  • Hitta placeringar som passar dina önskemål
  • Skaffa rätt försäkringsskydd
Boka ett möte