Fonder kan delas in i värdepappersfonder (även s.k. UCITS-fonder), specialfonder samt börshandlade fonder. UCITS-fonder har placeringsbestämmelser och riskspridningskrav medan specialfonder (bl.a. hedgefonder) kan ha friare placeringsregler och innehav i mer komplicerade finansiella instrument, t.ex. derivat. Handelstider kan även skilja sig åt mellan fonder som har mer komplexa instrument i sin portfölj då dessa ofta tar längre tid att avyttra.
Fonder har ofta en speciell placeringsinriktning och du kan genom en fondportfölj med olika fonder skapa en riskspridning på olika tillgångsslag i din depå, s.k. diversifiering. Flera bolag erbjuder även fond-i-fond lösningar där man skapar en portfölj som innehåller andra fonder. På så vis sköts allokeringen, dvs. sammansättningen av de ingående fonderna av en förvaltare som ofta även tar betalt för denna tjänst.
Specialfonder
Specialfonder består av en portfölj av olika finansiella instrument. Det finns olika typer av specialfonder med inriktning på olika tillgångsslag t.ex. aktier, räntor eller en blandning av de båda. Fonderna kan placera i finansiella instrument globalt vilket innebär att handelstider och värdering kan påverkas av tidsskillnader på världens börser och valutakursförändringar.
Oavsett om du handlar med värdepappersfonder eller mer komplicerade fonder är det viktigt att du tar del av den fondens specifika informationsbroschyr och faktablad innan köp.
Börshandlade fonder
Börshandlade fonder (ETF:er) är noterade på en handelsplats till skillnad från traditionellt handlade fonder som ofta handlas en gång per dag. ETF:er handlas på samma sätt som aktier. Skillnaden mot aktier är dock att priset styrs av s.k. market makers som uppdaterar köp- och säljkursen på handelsplatsen utifrån hur fondens underliggande tillgångar rör sig. Vid köp och försäljning betalar kunden courtage och spreadkostnad (skillnaden mellan köp- och säljkurs) utöver fondens årliga avgift.
Börshandlade fonder är ofta indexfonder, dvs. fonden har för avsikt att följa ett index (t.ex. en sammansättning av aktier). Trots att en fond har för avsikt att följa ett index kan det uppstå en differens mellan fondens avkastning och index, denna differens kallas tracking error.