Buffertsparande – så gör du
Att ha en buffert för oförutsedda utgifter kan skänka stor trygghet. Storleken på bufferten beror på hur ditt liv ser ut i övrigt. Par med barn och hus behöver ofta en större buffert än en singel boende i hyresrätt. Det viktigaste rådet är ändå att en liten buffert är många gånger bättre än ingen buffert alls.
Välj sparande för buffert
Grundtanken är att din buffert ska ge trygghet, men om du har ekonomiska förutsättningar kan det passa att placera en del av bufferten i fonder. Vilket sparande som passar dig beror på dina förutsättningar, din inställning till risk och dina förväntningar på värdeökningen i sparandet.
Trygghet på kontot
Att ha sin buffert på ett sparkonto utan bindningstid är väldigt tryggt och säkert. Beroende på ränteläget kan du också få ränta på pengarna – utan att behöva oroa dig för tvära kast på börsen och eventuella nedgångar.
På ett fasträntekonto kan du få en högre ränta än på ett sparkonto men binder pengarna en viss tid.
Bestäm gärna i förväg hur du har tänkt använda din buffert och använd den bara när du verkligen behöver.
Öka chansen till avkastning
Om du redan har en väl tilltagen buffert och känner dig bekväm med att ta viss risk för att få möjlighet till högre avkastning kan du placera en del av din buffert i t.ex fonder med låg risk.
Om du har ditt innehav i en värdepappersdepå betalar du eventuell vinstskatt vid en försäljning.
Om du har ditt innehav på ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en årlig schablonskatt istället för att skatta på en eventuell vinst.
I vår fondlista kan du sortera fonder utifrån risknivå för att få hjälp hitta rätt.
Insättningsgaranti
Likvida medel på Sparkonto, Värdepappersdepå och Investeringssparkonto (ISK) omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kund enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Läs mer på Riksgälden.
Investerarskydd
För finansiella instrument i Värdepappersdepå och på Investeringssparkonto (ISK) gäller det statliga investerarskyddet vilket ger ersättning för förlorade tillgångar upp till 250 000 kronor per kund och institut i händelse av konkurs. Nämnda ersättning kan även innefatta medel som mottagits med redovisningsskyldighet. En investerare som vill ha ersättning enligt det statliga investerarskyddet ska framställa sitt krav till garantimyndigheten senast ett år från dagen för konkursbeslutet. Garantimyndigheten ska betala ut ersättning till en investerare snarast möjligt men senast två veckor efter det att ersättningen slutligt har fastställts. Läs mer på Riksgälden.