Gå till innehåll

Börsoro – tips om hur du kan tänka

Vi förstår att du som sparare kan känna dig osäker i rådande marknadsläge. Vi följer utvecklingen och finns här för att hjälpa dig att ta bra beslut kring din pension och ditt sparande.

Vad innebär tullarna?

Den nya amerikanska tullpolitiken har skapat turbulens på börsen. Risken för ett eskalerande handelskrig har ökat – men vad innebär detta för dig som sparare?

Så kan du tänka som sparare

Så hanterar du börsoron

De senaste tidens turbulens på finansmarknaderna väcker frågor om hur privatekonomin påverkas. Lyssna på vår podd och läs våra experters bästa tips.

Ta del av tips & poddavsnitt

Skandia Liv i en föränderlig värld

Under den senaste månaden har USA kraftigt lagt om sin tullpolitik, vilket väcker oro – men Skandia Livs ”allvädersportfölj” är framtagen för att stå emot turbulens.

Skandia Liv ger dig långsiktig trygghet

Tänk på! Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som investeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En investering i Skandia Liv (traditionell förvaltning) innebär också en risk men medför att du alltid får ut minst det garanterade beloppet. Läs mer här

Så kan du tänka kring sparandet – tre tips


Behåll lugnet

  • I oroliga tider kan det kännas frestande att agera snabbt, men det är sällan rätt väg. Det är det ofta klokt att fatta ett aktivt beslut om att hålla fast vid din strategi. Det viktigaste är att vara medveten om hur dina pengar är placerade och till vilken risk.

Spara regelbundet

  • Att fortsätta med ditt månads­sparande innebär att du jämna ut toppar och dalar genom att köpa fondandelar löpande. Här finns alltså goda argument för att tänka långsiktigt och fortsätta spara.

Se över risknivån

  • När osäkerheten är stor, är det extra klokt att sprida risken. Vill du minska risken kan Skandia Liv (traditionell förvaltning) vara ett bra alternativ. Du kan också sprida risken mer genom att ändra hur du månadssparar framöver.

Vanliga frågor just nu


Om mitt pensionssparande:

  • Man bör ha is i magen och inte agera förhastat i nuläget. Pensionssparande är långsiktigt, även för den som närmar sig pensionen. Försök att se helheten, även när det svänger på börsen. Det viktigaste är att du vet hur dina pensionspengar är placerade och till vilken risk. Många har fortfarande tjänstepensionslösningar som inte påverkas av börsutvecklingen, men om din gör det, se över risknivån regelbundet. Men att göra stora förändringar och försöka tajma marknaden är inget att rekommendera.

  • Att spara regelbundet är viktigt när du sparar långsiktigt. Du jämnar ut toppar och dalar genom att köpa fondandelar löpande. När börsen går ner kan du få fler fondandelar för samma belopp jämfört med en uppgång, alltså mer för pengarna som kan hjälpa dig vid en framtida uppgång. Här finns alltså goda argument för att tänka långsiktigt och fortsätta spara.

  • Har du lång spartid kvar, kan du låta pengarna få möjlighet att växa och alltså ha dem på börsen i till exempel fonder. Fortsätt att månadsspara så du köper när kurserna kommit ned. Med en lång spartid påverkas man inte på samma sätt av svängningar och man har tid att vänta på en återhämtning.

  • Du som snart ska gå i pension, kan vara relativt lugn. Många omfattas i regel av förmånsbestämda tjänstepensionsplaner. Vilket innebär att arbetsgivaren utlovar en viss pension och ansvarar alltså för att leverera löftet. Men det finns anledning för alla att se över sin plan framöver. Har man små marginaler, och samtidigt har en del i högriskfonder, då kan det vara läge att sänka risken.

  • Du som är pensionär i dag, kan vara relativt lugn. Många omfattas i regel av förmånsbestämda tjänstepensionsplaner. Vilket innebär att tidigare arbetsgivare utlovar en viss pension och ansvarar alltså för att leverera löftet. Viktigt att komma ihåg är att du dessutom tar ut dina pensionspengar lite i taget över tid. Det innebär att merparten av sparandet har god tid att fortsätta växa. Så det finns anledning att se över sparandet framöver. Har du små marginaler, och samtidigt har en del i högriskfonder, då kan det vara läge att sänka risken.

  • Om du är orolig så kan det vara bra att skaffa dig en överblick över vilka delar som påverkas för just dig. Men generellt sett är det bra att årligen se över ditt pensionssparande och din privatekonomiska situation oavsett hur det går på börsen.

Alla frågor och svar

Om mitt sparande:

  • I oroliga tider kan det kännas frestande att agera snabbt, men det är sällan rätt väg. Om du sparar långsiktigt är det ofta klokt att fatta ett aktivt beslut om att hålla fast vid din strategi. Det är lätt att sälja i nedgång och missa uppgången som ofta följer. Är pengarna öronmärkta för något närliggande, till exempel en bostadsinsats eller ett större köp är aktiemarknaden inte rätt plats just nu. När läget är mycket osäkert och vi vet inte vad som väntar, kan det vara klokt att rida ut vågen, förutsatt att pengarna inte behövs här och nu.

  • Skandia Liv, vår allvädersportfölj, är gjord för att klara den typen av turbulens vi ser på kapitalmarknaden. Ditt sparande är investerat i flera olika tillgångsslag som exempelvis obligationer, aktier, fastigheter och onoterade bolag. Det sprider riskerna och dämpar effekten när aktiemarknaderna är osäkra. På så sätt utgör Skandia Liv en trygg bas för det långsiktiga sparandet.

  • Om det är pengar som du måste ha i närtid till exempelvis till en kontantinsats till en bostad eller ett större inköp bör du överväga om du ska plocka hem pengarna. 

  • Att fortsätta med ditt månads­sparande innebär att du jämna ut toppar och dalar genom att köpa fondandelar löpande. När börsen går ner kan du få fler fondandelar för samma belopp jämfört med en uppgång, alltså mer för pengarna som kan hjälpa dig vid en framtida uppgång. Här finns alltså goda argument för att tänka långsiktigt och fortsätta spara.

  • När osäkerheten är stor, är det extra klokt att sprida risken. Vill du dra ner risknivån kan Skandia Liv (traditionell förvaltning) vara ett bra alternativ – det är en allvädersportfölj som ger dig ett tryggt sparande. Även blandfonder med olika fördelning mellan aktier och obligationer kan vara ett bra alternativ om du vill ha möjlighet till lite högre avkastning jämfört med enbart med obligationer, men med lägre svängningar. Behöver man pengarna inom en snar framtid, inom ett till två år, är ett sparkonto med insättnings­garanti och ränta det bästa och tryggaste valet.

  • Vill du byta fond ska du inte haka upp dig på den senaste tidens börsutveckling utan tänka långsiktigt. Om du vill hålla i kan du ta tillfället i akt att diversifiera ditt sparande ytterligare genom att ändra hur du fördelar det framtida månadssparandet i stället för att sälja befintligt sparande och riskera dålig tajming.

Alla frågor och svar

Om marknadsläget:

  • Skandia Liv är konstruerad för att stå emot diverse marknadsturbulens. Vår så kallade "allvädersportfölj" är sammansatt för att hantera olika marknadsklimat. Genom att sprida riskerna mellan tillgångsslag, marknader och sektorer, skapas en jämnare resa över tid och minskar beroendet av enskilda händelser. 

  • Svenska sparare påverkas mycket av valutaförändringar. När kronan försvagas stiger värdet på våra utländska tillgångar och när kronan stärks sjunker värdet på våra utländska tillgångar. Under den senaste tidens turbulens har aktier fallit kraftigt samtidigt som kronan stärkts, vilket bidragit till att turbulensen blivit särskilt kännbar för svenska sparare. 

  • Vi följer utvecklingen noggrant. Skandia är finansiellt starkt och kan stå emot turbulens och oro på marknaderna, även i det fall situationen vi befinner oss i skulle bli långvarig. Det gör också att vi har mycket god förmåga att leverera på de garantier vi ställt ut, och vi har också handlingsfrihet att investera på olika sätt för att dämpa effekter när marknaden svänger. 

Alla frågor och svar

Vill du prata med en rådgivare?

Ibland finns det behov av att prata med någon, särskilt i tider av börsoro. Våra rådgivare kan hjälpa dig med tips och stöd kring ditt sparande.

Boka rådgivning

Få koll på läget – digitalt

Med Skandias digitala rådgivningstjänst kan du få guidning kring ditt sparande. Du får förslag på hur du kan göra val som passar din livssituation – och det tar bara 15 minuter.

Få vägledning digitalt