Händelser i livet
Det är mycket som kan påverka din framtida pension, inte bara hur mycket eller hur du sparar. Också livshändelser av olika slag påverkar din pension och dina försäkringar. Om du gifter eller skiljer dig, byter jobb eller blir sjuk är exempel på tillfällen när det är bra att se över sitt pensionsupplägg och försäkringsskydd.
Planera din pension
Hur vill du att din framtid ska se ut som pensionär? Och vill du jobba längre eller gå tidigare? Det är en hel del att tänka på när man är mitt i livet. Men bäst är att planera ekonomin i god tid för att livet ska bli så bra som möjligt när du väl blir pensionär.
-
Din pension kommer från flera håll och det är dessa tillsammans som kommer bli din totala utbetalning.
När det är dags att gå i pension får de flesta allmän pension från Pensionsmyndigheten, tjänstepension från sin arbetsgivare och kanske ett privat sparande. För att ta reda på hur mycket pengar det handlar om kan du skaffa en dig en överblick över hela din pension på minpension.se. Där kan du:
- se vad du totalt har tjänat ihop i pension fram tills idag
- göra en prognos som visar ungefär hur mycket du förväntas få i pension varje månad.
Allmän pension
Du tjänar in till din pension när du arbetar, under vissa förutsättningar även när du studerar eller är föräldraledig. Varje år sätts det av pengar till din allmänna pension och beloppet delas upp i två delar. Den största delen hamnar i inkomstpensionen. Den mindre delen hamnar i premiepensionen, det är den delen du själv kan påverka genom att välja fonder.
Pension från din arbetsgivare
De flesta arbetsgivare betalar in pengar till de anställdas pension. Det kallas för avtals- eller tjänstepension. På företag med kollektivavtal brukar man prata om avtalspension, annars kallas det för tjänstepension. I grund och botten är det samma sak, det vill säga pengar från ditt arbete. Om du äger ett aktiebolag bestämmer du själv över din tjänstepension.
Eget pensionssparande
Om du är delägare i handelsbolag eller ha en enskild firma måst du du spara till din pension i en privat pensionsförsäkring. Du kan räkna med att få cirka 50-70 procent av din slutlön i pension. Vill du behålla den livsstil du har idag när du slutar jobba, är det bra att även själv spara till pension på annat sätt än genom pensionsförsäkringar. Löneväxling kan vara ett sätt för dig som är anställd med tjänstepension att komplettera din pension.
-
Om du skulle avlida är det bra att veta vem som får dina pensionspengar. Olika efterlevandeskydd gäller olika länge.
Vem får pengarna vid dödsfall?
Efterlevandeskydd Ersättningstid Vem får pengarna? Familjepension ITP 2 Max 20 år Make/maka, registrerad partner och barn under 20 år.
(inte till sambo)ITPK återbetalningsskydd 5 år Valbart 5-20 år I första hand till make/maka/ registrerad partner eller sambo. I andra hand till barn oavsett ålder ITPKs familjeskydd 5 år Make/maka/registrerad partner, sambo. I andra hand barn oavsett ålder. Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) Till pension/ avslutad anställning I första hand make/maka/registrerade partner. I andra hand till barn eller barnbarn, därefter föräldrar.
(Inte till sambo)Familjepension ITP 2
Om du skulle avlida och har mer än 571 500 kronor i årslön får din make/maka, registrerad partner och barn upp till 20 år familjepension från ITP 2. Beloppets storlek beror på din årslön och hur många barn du har vid dödsfallet. Observera att familjepension inte kan betalas ut till sambo.
ITPK återbetalningsskydd
I valet av ITPK kan du själv välja om du vill ha ett återbetalningsskydd. Återbetalningsskyddet innebär att om du avlider innan ITPKs ålderspension betalas ut, betalar försäkringsbolaget ut försäkringens värde till den/de som är insatt som förmånstagare, i första hand till make/maka/ registrerad partner eller sambo och i andra hand till barn oavsett ålder.
ITPKs familjeskydd
Genom att välja till Familjeskydd i ITPK får din make/maka/registrerad partner, sambo och barn (oavsett ålder) 57 300 eller 114 600 kronor per år under fem års tid. Ersättningsnivån bestämmer du själv. Familjeskydd ITPK upphör att gälla då du går i pension eller slutar din anställning. Valet om familjeskydd gör du på blankett från Collectum.
Ändra förmånstagare
Vill du ändra förmånstagare för din ITPK behöver du fylla i ett särskilt förmånstagarförordnande som du hittar hos collectum.se här.
Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)
Genom din tjänstegrupplivförsäkring (TGL) betalas ett engångsbelopp ut till din make/maka/registrerade partner och barn under 20 år om du skulle avlida innan du fyllt 65. Om du skulle avlida före 55 års ålder får efterlevande 343 800 kronor i ett engångsbelopp. Därefter minskas engångsbeloppet med 28 650 kronor per år. Om du däremot har barn under 17 år vid dödsfallet, minskas inte engångsbeloppet efter 55 års ålder. TGL upphör att gälla då du slutar arbeta eller från att du fyller 70 år.
Ändra förmånstagare
Det generella förmånstagarförordnande i TGL omfattar inte din sambo. Vill du ändra det eller på annat sätt ändra förmånstagare så behöver du fylla i en blankett från Skandia.
Barntillägg utbetalas om barnen är under 20 år enligt följande:
Barnets ålder Tillägg (2024) Ej fyllt 17 år 114 600 kr Fyllt 17 år men ej 19 år 85 950 kr Fyllt 19 år men ej 20 år 57 300 kr
Ta bort efterlevandeskyddet och höj pensionenFör dig som har ett efterlevandeskydd i din försäkring kan det finnas anledning att välja bort det för att öka din egen pension. Det här kan till exempel passa om du är ensamstående och saknar barn, om barnen har blivit vuxna eller när du börjar närma dig pension.
Ändra förmånstagare eller ta bort efterlevandeskydd
Om du vill göra några ändringar i ditt befintliga skydd så kan vi i vissa fall behöva arbetsgivarens godkännande och att vi måste göra en hälsoprövning av din hälsostatus vid tillfället. Vill du bara göra ändringar av vilka som ska få efterlevandeskydd så går det oftast bra.
-
De sista åren före pension finns det ett antal saker att tänka på om du är försäkrad inom ITP 2. Om du har en uppfattning om hur du skulle vilja göra under dessa år, kan det vara bra att känna till vilka effekter dina val har på din pension.
Även om många väljer att gå i pension vid 65 finns det inget som säger att du måste göra det. Du bestämmer själv vad som passar din livssituation bäst.
Kom ihåg att ansöka om allmän pension på pensionsmyndigheten.se om du vill börja ta ut den.Tänk på det här när du väljer utbetalningstid:
- För varje månad som du väntar med uttaget ökar din pension.
- Pension före 65 innebär att inbetalningarna till din pension slutar i förtid och att pensionen ska räcka en längre tid. Därför blir pensionen lägre varje månad.
- Viktigt att veta är att du inte kan stoppa utbetalningarna från oss när de väl har börjat.
Bra att vänta till 62 om du har ITP 2
I ditt pensionsbesked för ITP 2 framgår vilken pensionsålder du har. Den vanligaste pensionsåldern är 65, men även 62 förekommer. Du har möjlighet att ta ut pension redan en månad efter du har fyllt 55 år. Ett tips för dig som funderar på att gå i pension före 65 år, är att vänta till månaden efter du har fyllt 62 år. Då kan du nämligen omfattas av så kallad slutbetalning i ITP 2. Det innebär att du får lika mycket inbetalt till din pension som om du skulle ha arbetat kvar med samma lön fram till 65 år. Din tjänstetid byggs också på med den tid som återstår till 65. En av faktorerna som avgör storleken på din tjänstepension i ITP 2 är din tjänstetid. Har du arbetat i 30 år inom ITP-avtalet fram till du fyller 65 år, har du uppnått full tjänstetid. Väljer du att gå i pension innan du har uppnått full tjänstetid, kommer det att på verka din pension negativt.
För att få kollektiv slutbetalning
- Din arbetsgivare behöver betala in premier till din ITP 2 vid tidpunkten för din pension
- Du får arbeta max 8 timmar per vecka.
Om du har en annan pensionslösning än ITP 2 på lönedelar över 557 250 kronor, får du ingen slutbetalning på de delarna.
På minpension.se kan du göra en pensionsprognos. Där kan du även se hur din pension varierar beroende på när du väljer att gå i pension.
-
Hur länge och hur mycket du jobbar spelar stor roll för din framtida pension. Både din allmänna pension och den pension du får från din arbetsgivare, så kallad tjänstepension, är baserad på ditt totala arbetsliv. Kom även ihåg att det enbart är lön du skattar för som räknas.
Att gå ner i arbetstid exempelvis när barnen är små innebär sänkt lön och därmed minskar inbetalningarna till tjänstepensionen. Störst negativ påverkan får det på pensionen om du tar hela föräldraledigheten ensam och därefter arbetar deltid under många år, har du hög lön påverkar det pensionen ännu mer. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen påverkas negativt av deltidsarbete. Om inkomsten sänks minskar inbetalningarna till pensionssystemen och därmed blir den slutliga pensionen lägre.
Riskabelt att gå ner i tid innan pension
Att gå ner på deltid åren innan pension kan ge mindre i plånboken när man helt slutar jobba. För dig som har en aktiv ITP 2, som är en förmånsbaserad tjänstepension, baseras pensionen på din slutlön du hade innan pensionen eller lönen åren strax innan pension.
Vid föräldraledighet
I de flesta fall fortsätter arbetsgivaren att betala in till din tjänstepension när du är föräldraledig men reglerna kan skilja sig åt i olika avtal. Kolla med din arbetsgivare eller med facket vad som gäller för dig. Kolla även upp föräldralön. Med kollektivavtalad föräldralön skjuter arbetsgivaren till ytterligare pengar så att du som föräldraledig kan få upp till knappt 90 procent av din vanliga lön. Utan föräldralön får du nöja dig med föräldrapenningen.
Kompensera din partner
Det är ekonomiskt smart att dela lika på föräldraledighet och deltid. Men om en part ändå är hemma mer kan den andra kompensera genom att föra över delar av sin premiepension eller beskattade pengar som partnern kan placera långsiktigt i sitt eget namnÖka din framtida lön
Den största delen av din pension är baserad på din lön. Det innebär att en bra löneutveckling idag ger dig en bättre pension i framtiden.
För att du ska kunna få en högre pension kan din arbetsgivare erbjuda dig att löneväxla. Det innebär att du sätter av en del av din lön till pension – det vill säga din lön när du blir pensionär! Läs mer om löneväxling här.
-
Vänta med att gå i pension – uppskjutet uttag
I normalfallet upphör inbetalningarna till din tjänstepension vid 65 år. Arbetsgivaren har då uppfyllt sin del av avtalet enligt ITP 2. Du har rätt att arbeta till 67 och kan även komma överens med arbetsgivaren att fortsätta efter 67 års ålder. Du behöver oavsett ålder, meddela oss om du vill skjuta upp utbetalningen. När du väl väljer att påbörja pensionsutbetalningen, kommer månadsbeloppet att vara högre, eftersom pensionen utbetalas under färre antal år.
Hur länge ska din pension betalas ut?
Det vanliga är att pensionen betalas ut livet ut. Men du kan också välja att ta ut din ålderspension under ett visst bestämt antal år. Kortast möjliga utbetalningstid för ITP är fem år och för ITPK två år.
Så påverkar utbetalningstiden din pension:
- Tar du ut din pension livsvarigt, med hela livet som utbetalningstid får du ungefär samma belopp så länge du lever.
- Tar du ut din pension under en viss bestämd tid får du ett högre belopp under den utbetalningstid du väljer. Var då förberedd på att din totala inkomst kommer att minska när den tiden går ut.
- Viktigt att veta är att du inte kan ändra uttagstiden när utbetalningarna väl har börjat.
Ändra utbetalningstid
Vill du ändra utbetalningstid kan du göra det innan din pension har börjat att betalas ut. Du kan också skjuta upp utbetalningen om du hellre vill ha din pension längre fram. Det gör du genom att fylla i och skicka in blanketten som du får från oss tre månader innan pensionen börjar betalas ut.
Vi finns här för dig
Har du frågor eller behöver råd så är du alltid välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen.
Kontakta ossVid dödsfall
Om du skulle avlida är det bra att veta vem som får dina pensionspengar. De olika efterlevandeskydden skiljer sig åt i ersättningstid och till vilka i familjen som får pengarna.
-
I det fallet du inte gjort ett eget aktivt val.
Efterlevandeskydd Ersättningstid Vem får pengarna? Familjepension ITP 2 Max 20 år Make/maka, registrerad partner och barn under 20 år.
(inte till sambo)ITPK återbetalningsskydd 5 år Valbart 5-20 år I första hand till make/maka/ registrerad partner eller sambo. I andra hand till barn oavsett ålder ITPKs familjeskydd 5 år Make/maka/registrerad partner, sambo. I andra hand barn oavsett ålder. Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) Till pension/ avslutad anställning I första hand make/maka/registrerade partner. I andra hand till barn eller barnbarn, därefter föräldrar.
(Inte till sambo)
Familjepension ITP 2Om du skulle avlida och har mer än 571 500 kronor i årslön får din make/maka, registrerad partner och barn under 20 år familjepension från ITP 2. Beloppets storlek beror på din årslön och hur många barn du har vid dödsfallet. Observera att familjepension inte kan betalas ut till sambo.
ITPK återbetalningsskydd
I valet av ITPK kan du själv välja om du vill ha ett återbetalningsskydd. Återbetalningsskyddet innebär att om du avlider innan ITPKs ålderspension betalas ut, betalar försäkringsbolaget ut försäkringens värde i första hand till make/maka/ registrerad partner eller sambo och i andra hand till barn oavsett ålder.
ITPKs familjeskydd
Genom att välja till Familjeskydd i ITPK får din make/maka/registrerad partner, sambo och barn (oavsett ålder) 57 300 eller 114 600 kronor per år under fem års tid. Ersättningsnivån bestämmer du själv. Familjeskydd ITPK upphör att gälla då du går i pension eller slutar din anställning. Valet om familjeskydd gör du på blankett från Collectum.
Ändra förmånstagare
Vill du ändra förmånstagare för din ITPK behöver du fylla i ett särskilt förmånstagarförordnande som du hittar hos collectum.se här.
Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)
Genom din tjänstegrupplivförsäkring (TGL) betalas ett engångsbelopp ut till din make/maka/registrerade partner och barn under 20 år om du skulle avlida innan du fyllt 65. Om du skulle avlida före 55 års ålder får efterlevande 343 800 kronor i ett engångsbelopp. Därefter minskas engångsbeloppet med 28 650 kronor per år. Om du däremot har barn under 17 år vid dödsfallet, minskas inte engångsbeloppet efter 55 års ålder. TGL upphör att gälla då du slutar arbeta eller från att du fyller 70 år.
Ändra förmånstagare
Det generella förmånstagarförordnande i TGL omfattar inte din sambo. Vill du ändra det eller på annat sätt ändra förmånstagare så behöver du fylla i en blankett från som du hittar här eller kontakta oss direkt.
Barntillägg utbetalas om barnen är under 20 år enligt följande:
Barnets ålder Tillägg (2024) Ej fyllt 17 år 114 600 kr Fyllt 17 år men ej 19 år 85 950 kr Fyllt 19 år men ej 20 år 57 300 kr -
Har du ett sparande hos oss eller funderar du som efterlevande på vad som kommer hända från vår sida när ett dödsfall inträffar?
- Vi får per automatik information om dödsfallet från Skatteverket inom 14 dagar
- Om det finns en pågående pensionsutbetalning upphör den per automatik
- Vi får dödsfallsintyg och släktutredning från Skatteverket
- Har den försäkrade inget efterlevandeskydd som ska betalas ut till efterlevande skickar vi ett brev till dödsboadressen och meddelar det
- Har den försäkrade ett efterlevandeskydd skickar vi ett brev till förmånstagaren/förmånstagarna inom en månad.
Dödsfall när den försäkrade bor utomlands
Vi får inte information om dödsfallet. Efterlevande behöver kontakta oss och skicka in ett dödsfallsintyg. För mer information kontakta oss.
Om du vill gå ner i arbetstid
Det är inte ovanligt att man som anställd överväger att trappa ner inför pensionen. Hur länge och hur mycket du jobbar spelar stor roll för din framtida pension. Både din allmänna pension och den pension du får från din arbetsgivare, så kallad tjänstepension, är baserad på ditt totala arbetsliv. Kom även ihåg att det enbart är lön du skattar för som räknas.
-
Att gå ner i arbetstid exempelvis när barnen är små innebär sänkt lön och därmed minskar inbetalningarna till tjänstepensionen. Störst negativ påverkan får det på pensionen om du tar hela föräldraledigheten ensam och därefter arbetar deltid under många år, har du hög lön påverkar det pensionen ännu mer. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen påverkas negativt av deltidsarbete. Om inkomsten sänks minskar inbetalningarna till pensionssystemen och därmed blir den slutliga pensionen lägre.
Vid föräldraledighet
I de flesta fall fortsätter arbetsgivaren att betala in till din tjänstepension när du är föräldraledig men reglerna kan skilja sig åt i olika avtal. Kolla med din arbetsgivare eller med facket vad som gäller för dig. Kolla även upp föräldralön. Med kollektiv-avtalad föräldralön skjuter arbetsgivaren till ytterligare pengar så att du som föräldraledig kan få upp till knappt 90 procent av din vanliga lön. Utan föräldralön får du nöja dig med föräldrapenningen.
Kompensera din partner
Det är ekonomiskt smart att dela lika på föräldraledighet och deltid. Men om en part ändå är hemma mer kan den andra kompensera genom att föra över delar av sin premiepension eller beskattade pengar som partnern kan placera långsiktigt i sitt eget namn.
Den största delen av din pension är baserad på din lön. Det innebär att en bra löneutveckling idag ger dig en bättre pension i framtiden.
Öka din framtida lön
För att du ska kunna få en högre pension kan din arbetsgivare erbjuda dig att löneväxla. Det innebär att du sätter av en del av din lön till pension – det vill säga din lön när du blir pensionär! Läs mer om löneväxling här.
Om du blir arbetslös eller byter jobb
Om du blir arbetslös finns det inte längre någon arbetsgivare som betalar in pengar till din tjänstepension. Kolla upp dina pensionsförmåner på din nya arbetsplats.
-
Om du blir arbetslös finns det inte längre någon arbetsgivare som betalar in pengar till din tjänstepension. Ofta ingår också andra försäkringar i tjänstepensionen som då också påverkas. Kolla med din före detta arbetsgivare eller facket vad som gäller för dig. De pengar du tidigare tjänat in ligger dock självklart kvar. Ersättning från a-kassan är pensionsgrundande. Men även om du får ersättning från a-kassan brukar dock lönen vara högre, så därför får du mindre pension än om du hade arbetat. I det läget är det viktigt att satsa på ett eget sparande till pensionen även om det känns tufft. Tänk på att små summor och kontinuitet är betydligt bättre än att inte spara alls.
-
Kolla upp dina pensionsförmåner på din nya arbetsplats. Har de inte tjänstepension, undersök om arbetsgivaren kan tänka sig att börja betala in tjänstepension för din räkning.
Har du haft flera arbetsgivare som har betalat in tjänstepension kan det hända att du kommer få tjänstepension från flera håll när du går i pension. På minpension.se kan du gå in och skaffa dig en samlad bild av din pension och göra prognoser.
Om du gifter dig, separerar eller blir sambo
Om du gifter dig, blir sambo eller får barn är det viktigt att du ser över vilken ersättning din familj får om du skulle avlida. Vid skilsmässa eller en separation kan det vara bra att kolla upp om och hur dina framtida pensionspengar påverkas.
-
Om du gifter dig, blir sambo eller får barn är det viktigt att du ser över vilken ersättning din familj får om du skulle avlida.
Familjepension ITP
Pensionen tjänas in på årslön över 557 250 kronor. Pensionen betalas ut till din make/maka/registrerade partner och barn under 20 år. Däremot betalas pensionen inte ut till sambo.
ITPK
Inom ITPK kan du själv välja om du vill ha ett återbetalningsskydd och/eller familjeskydd. Om man inte skrivit ett särskilt förmånstagarförordnande så tillfaller båda skydden i första hand make/maka/registrerad partner eller sambo. I andra hand barn oavsett ålder.
Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)
Din make/maka/registrerade partner och barn under 20 år får ett engångsbelopp utbetalt om du skulle avlida innan du fyllt 65. Om du vill att din sambo ska vara förmånstagare måste du skicka in ett särskilt förmånstagarförordnande.
Pensionsförsäkring utanför kollektivavtal
Försäkringsvillkoren innehåller ofta ett generellt förmånstagarförordnande till make/sambo i första hand och barn oavsett ålder i andra hand. Ibland omfattas i sista hand även make/sambos barn. Du har ofta fått möjlighet att själv välja vilka som ska vara förmånstagare och har frihet att anpassa efter egna behov. Kretsen av möjliga förmånstagare är dock begränsad av reglerna i inkomstskattelagen och ibland av vilken försäkringsprodukt du har.
-
Vid skilsmässa eller en separation kan det vara bra att kolla upp om och hur dina framtida pensionspengar påverkas.
Tjänstepension ITP
Kolla upp om dina efterlevande får dina pensionspengar om du avlider i förtid. Inom följande delar av din ITP kan det finnas efterlevandeskydd där du vill byta förmånstagare:
- ITPK
- Familjeskydd i ITPK
- Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)
Inom ITPK-försäkringen går pengarna generellt till maka/make, sambo, registrerad partner eller barn.
Inom Tjänstegrupplivförsäkringen betalas det ut ett engångsbelopp till make/maka/registrerad partner och barn under 20 år. Om du vill att sambo ska vara förmånstagare måste du skicka in ett särskilt förmånstagarförordnande.
Det gäller också oftast generellt om du har någon pensionsförsäkring och inte själv valt förmånstagare.
Har du inga barn eller andra närstående?
I så fall kan det vara läge att ta bort efterlevandeskyddet. Tänk på att även make/sambos barn är tillåtna som förmånstagare. Du får ut en något högre pension utan detta.
Om du är osäker på vem som är förmånstagare eller om du vill ändra förmånstagare, vänligen kontakta oss.
Om du blir sjuk
Blir du sjukskriven en längre tid och inte kan arbeta kan du få ersättning från din tjänstepension. Men du behöver inte göra något. Din arbetsgivare gör sjukanmälan och vi får uppgifter om din sjukskrivning direkt från Försäkringskassan.
-
När du har varit sjuk minst 25 procent i 90 dagar och får ersättning från Försäkringskassan kan du få ITPs sjukpension som är en kompletterande ersättning till sjukpenningen.
Har du ITP 2 betalas sjukpensionen ut från och med 91:a sjukdagen. Sjukpensionen betalas ut så länge sjukskrivningen pågår och du får samtidigt ersättning från Försäkringskassan.
Bra att veta!
Du behöver inte göra något om du blir sjukskriven. Din arbetsgivare gör en sjukanmälan från din 91:a sjukdag och vi får uppgifter om din sjukskrivning direkt från Försäkringskassan.
Ersättning vid sjukdom
Tabellen nedan visar ersättningen du får vid sjukdom utöver den ersättning du får från Försäkringskassan.
Årslön (2024) Ersättning i % av lön – 573 000 kr 10 % (max 360 dagar) 573 000 kr – 1 524 000 kr 65 % 1 524 000 kr – 2 286 000 kr 32,5 % Inbetalningarna till din tjänstepension ITP 2 och Skandias tjänstepension med premiebefrielse fortsätter även om du är sjukskriven.
Om du är sjukskriven under en längre tid, och går från lön till sjukersättning, påverkas troligtvis din inkomst. I regel är sjukersättningen lägre än lönen. Bra att veta är dock att sjukersättningen också är pensionsgrundande, men eftersom inbetalningen till den allmänna pensionen är kopplad till din inkomst blir den lägre om din inkomst sänks.
Sjuk före januari 2023
Tabellen ovan gäller för nya sjukfall från och med januari 2023. Om ditt sjukfall i Skandia ITP 2 startade under 2022 eller ännu tidigare kvarstår de lönegränser som gällde det år du insjuknade.