Sveriges sjukaste yrke 2023
Den psykiska ohälsan blir en allt vanligare orsak till sjukskrivning. I vår rapport lyfter vi jobben som har mest att vinna på förebyggande hälsoarbete.

Vi svenskar blir allt sjukare. Det framgår när vi kartlägger långtidssjukskrivningarna i Sverige, från sjukdag 15 och framåt. Vid närmare granskning framkommer att det högsta antalet sjukskrivningsdagar återfinns inom sociala yrkesgrupper där dagliga möten med människor är vanliga, exempelvis inom service-, omsorgs- eller försäljningsyrken. Strax därefter återfinns yrken med kortare utbildnings- eller introduktionskrav.
Psykisk ohälsa i arbetslivet
Även om tjänstemännen toppar listan när det kommer till sjukskrivningar relaterade till psykisk ohälsa, så ökar den psykiska ohälsan stadigt i samtliga branscher. Kommunikationsbranschen är den bransch som har flest sjukskrivningar relaterade till psykisk ohälsa. En kommunikatör löper över dubbelt så hög risk att drabbas av längre sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa jämfört med en byggarbetare.
Samhällsekonomiska kostnader
I rapporten räknar vi även på den samhällsekonomiska förlusten för längre perioder av sjukskrivning per genomsnittlig anställd i yrket. Resultaten visar att den bransch med högst sjukfrånvaro återfinns inom serviceyrken, där sjukfrånvaron uppgår till cirka 22 400 kr för män och 43 500 kr för kvinnor per anställd och år.
Läs våra andra rapporter på samma ämne

Hur är läget, Sverige 2024?
En rapport om hälsa, sjukskrivningar och vikten av förebyggande insatser. Läs mer

Sveriges sjukaste yrke 2023
Den psykiska ohälsan blir en allt vanligare orsak till sjukskrivning. I vår rapport lyfter vi jobben som har mest att ... Läs mer

Riv investeringshindren - så kan vi få 567 hållbara miljarder att växa
I rapporten kartläggs för första gången samlat den betydande delen av det svenska pensionskapitalet som går till ... Läs mer