Respektavståndet 2024
Lönar det sig för pensionen att ha jobbat ett helt yrkesliv?

Respektavståndet är ett mått för pensionsreglernas sammantagna marginaleffekter för livsinkomsten. Detta begrepp som används också av Pensionsmyndigheten själva, anger hur mycket det totalt lönar sig för individen att ha arbetat ett helt yrkesliv, jämfört med den pensionsinkomst som individen skulle ha fått om denne aldrig hade jobbat i sitt liv. Det räknas i denna rapport ut som skillnaden mellan minimumnivån av ersättningar, som en individ med ett visst födelseår och en viss pensionsålder kan förväntas sig få, och den pensionsinkomst som en motsvarande individ som har ett helt yrkesliv bakom sig kan förvänta sig få. Pensionsmyndigheten har själva lyft fram hur de förändringar som har skett sedan 2021, särskilt kring höjt bostadstillägg och höjd garantipension, har lett till en minskning av respektavståndet.
Effekten av förändringar i pensionsregler
I denna rapport studeras hur stor effekt det handlar om. För individen handlar det om marginalnyttan med att ha jobbat under livets gång, jämfört med om denne i framtiden skulle gå i pension utan att ha haft några arbetsinkomster alls. Beräkningarna sker för individer som under 2024 är 62, 52, respektive 42 år gamla. För varje generation räknas respektavståndet fram för typiskt kommunalt anställda, regionalt anställda, privatanställda arbetare samt högavlönade privata tjänstemän. Dessutom studeras hur respektavståndet skulle ha varit om reglerna från 2023, 2022 eller 2021 hade gällt. Till sist genomförs beräkningar kring hur mycket kompletterande privat pensionssparande per person och månad månad som krävs för att med de rådande regelverken kunna nå samma respektavstånd som om reglerna från 2021 hade gällt. Det vill säga, hur mycket kompletterande privat pensionssparande behöver individen, så att pensionsinkomsten i framtiden höjs tillräckligt för att kompensera effekten av att arbete lönar sig lite mindre nu med de nya reglerna. Respektavståndet har som en samlad effekt av regelförändringarna som skett mellan 2021 och 2024 minskat med ungefär 1 100 kronor för heltidsarbetande personer i typiska yrken, födda i början av 1960-talet. Det är lite större effekt (1 250 kronor minskat respektavstånd) för regionalt anställda, följt av kommunalt anställda (1 100 kronor ) och privatanställda arbetare (1 050 kronor).
Påverkan på olika yrkesgrupper
Högavlönade tjänstemän födda i början av 1960-talet har oförändrat respektavstånd, då de gynnas av sänkt tröskel för statlig inkomstskatt. För de som är födda i början av 1970-talet har respektavståndet minskat med 1 100 kronor för privatanställda arbetare och kommunalt anställda, medan nivån är marginellt högre, 1 150 kronor per månad, för regionalt anställda. Höginkomsttagande tjänstemän födda i början av 1970-talet har fått ökat respektavstånd. För de som är födda i början av 1980-talet har respektavståndet i förväntade framtida pensioner minskat med ungefär 1 150 kronor per månad, för kommunalt anställda och regionalt anställda, som resultat av regelförändringarna mellan 2021 och 2024. För privatanställda arbetare födda i början av 1980-talet är det en större nedgång i respektavståndet, 1 350 kronor per månad, då pensionerna för gruppen inte höjts så mycket medan minimumnivån har höjts. Privatanställda tjänstemän med höga löner födda i början av 1980-talet däremot får en tydlig höjning av respektavståndet, på grund av förändrade skatteregler. Det kan också konstateras att det är genom tjänstepensionerna som respektavståndet upprätthålls där det isolerat för den allmänna pensionen i stor utsträckning blir väldigt små skillnader för de studerade yrkesgrupperna.
Läs våra andra rapporter på samma ämne

Respektavståndet 2024
Lönar det sig för pensionen att ha jobbat ett helt yrkesliv? Läs mer

Pensionsfällan 2024
Så mycket sparande krävs för jämställda pensioner. Läs mer

Pensionsskulden i Sveriges kommuner och regioner 2023
2023 uppgick kommunerna och regionernas totala pensionsskulder till över 543 miljarder kronor. Läs mer