Pensionsskulden i Sveriges kommuner och regioner 2023
2023 uppgick kommunerna och regionernas totala pensionsskulder till över 543 miljarder kronor.

Flera kommuner och regioner står inför stora samhällsutmaningar. Samtidigt finns det i många kommuner och regioner stora pensionsskulder som försvårar situationen med att få en ekonomi i balans.
Vad är pensionsskulden?
Pensionsskulden är den skuld som kommuner och regioner har till sina anställda och före detta anställda och består av intjänade pensionsförmåner. Det är pengar som den anställda, enligt pensionsavtalet, har rätt att få ut som tjänstepension under hela livet. Vi har under mer än ett decennium sammanställt och kartlagt pensionsskulden i Sveriges kommuner och regioner i syfte att ge beslutsfattare större kunskap och förståelse för pensionsskuldens utmaningar. Vi vill också påvisa vikten av att ta fram finansiella handlingsplaner för att kunna hantera framtida pensionsutbetalningar och att inte vältra över kostnaderna på den kommande generationen.
Demografiska utmaningar
I vårt avlånga land har Sveriges kommuner och regioner olika förutsättningar att hantera framtida samhällsutmaningar med bland annat en åldrande befolkning och urbanisering. Det är den stora gruppen mindre städer/tätorter/landsbygd som minskat sin befolkning, medan den mindre gruppen storstad/storstadsnära kommuner kraftigt ökat de senaste fyrtio åren. Det ställer olika utmaningar och krav på resurser, inte minst på pensionsutbetalningarna.
Läs våra andra rapporter på samma ämne

Respektavståndet 2024
Lönar det sig för pensionen att ha jobbat ett helt yrkesliv? Läs mer

Pensionsfällan 2024
Så mycket sparande krävs för jämställda pensioner. Läs mer

Pensionsskulden i Sveriges kommuner och regioner 2023
2023 uppgick kommunerna och regionernas totala pensionsskulder till över 543 miljarder kronor. Läs mer