En påse pengar
En kvart varje vecka möter vi kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – sparande, investeringar, pengar, boende och pension i podden "En påse pengar". Vi guidar dig till privatekonomisk trygghet med tips och inspiration!
Vill du få nya avsnitt automatiskt i din mobil kan du prenumerera via:
Tips! Du vet väl att vi också har en hälsopodd: Hur är läget egentligen?
Avsnitt 105: Guldkorn, tips och insikter (best of säsong 7)
I årets sista avsnitt har vi valt ut några av säsongens guldkorn! Och vilken säsong vi haft! Tack för att du lyssnar på podden! En kvart varannan vecka möter vi kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – sparande, investeringar, pengar, boende och pension, ur lite olika perspektiv. Prenumerera och betygsätt oss gärna. Vi ses igen i januari!
Tidigare sändningar |
Avsnitt 104: Anna Bennich: Pengar och relationer - tips för ett problemfritt 2025
Gäst: Anna Bennich
Alla har vi väl någon gång bråkat om pengar i en nära relation. Gemensam ekonomi, bonusbarn eller vem som tar ”vabben”. Enligt psykologen Anna Bennich är detta ofta helt i onödan. Här är hennes bästa tips till ett problemfritt 2025.
Avsnitt 103: Susanne Najafi: Jag älskar problem och att få kritik
Gäst: Susanne Najafi
Riskkapitalisten Susanne Najafi är känd för sitt driv och för att tänka utanför boxen. Efter att ha sålt sin lägenhet och köpt ett alldeles eget apotek sköt karriären snabbt i höjden. Och efter en pokerkväll med Sara Wimmercranz gick hon all in. Här berättar Susanne – idag en av Sveriges mäktigaste kvinnor – om livet som entreprenör, om att utmana invanda maktstrukturer, om kärleken till kritik och varför fredag den 13:e faktiskt är hennes turdag.
Avsnitt 102: Anders Borg: De tre faktorerna som gör dig ekonomiskt framgångsrik
Gäst: Anders Borg
År 2124 är den genomsnittliga världsmedborgaren dubbelt så rik som dagens schweizare - och Sverige står positionerat i en gräddfil på resan mot en ljus ekonomisk framtid. Det menar tidigare finansministern Anders Borg, aktuell med boken ”Vart är vi på väg?”. Här ger han sina allra bästa tips till hur du blir en privatekonomisk mästare med långsiktig trygghet för dig och din familj.
Avsnitt 101: Så påverkar USA-valet din (och Sveriges) ekonomi
Gäster: Maria Qundos och Seyran Naib
Över 80 procent av USA:s väljare rankar ekonomin som den främsta valfrågan. Men hur stor roll spelar egentligen valutgången för oss här hemma i Sverige? Hur påverkas börsen, kronan och svenska företagen? Och hur ska jag tänka som långsiktig sparare? Skandias ekonomer Seyran Naib och Maria Qundos svarar på våra vanligaste frågor om USA-valet.
Avsnitt 100: Diamant Salihu: Så skyddar du dig mot dagens bedrägerier
Gäst: Diamant Salihu
Vi behöver alla hjälpas åt för att stänga kranen av pengar som fyller på bedragarnas fickor. Det menar Diamant Salihu, journalist, författare och mannen bakom SVT-dokumentären Bedragarna. Här i vårt hundrade avsnitt berättar Diamant om arbetet bakom kulisserna och ger sina bästa tips och råd för hur vi tillsammans kan skydda oss mot dagens bedrägerier. Och så får vi veta hur han en gång själv blev lurad. ”Min vän ringde och sa: det är ett scam!”
Avsnitt 99: ”Vi har längtat efter att unna oss lite”
Gäst: Mikael Damberg
Riksbankens räntesänkningar ger mer i plånboken och större marginaler i privatekonomin. Mikael Damberg, tidigare finansminister och idag ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna, konstaterar att svenska folket ”längtat efter att unna sig lite” – något som vi också förtjänar. Vi pratar konsumtion, vikten av långsiktigt sparande, samhällsinvesteringar, infrastruktur, Sveriges goda förutsättningar och varför Damberg inte vill bli statsminister.
Avsnitt 98: ”Tid och ränta är en helt fantastisk konstruktion”
Gäst: Frans Lindelöw
Tid slår tajming för den som sparar långsiktigt. Det menar Frans Lindelöw, Koncernchef och VD för Skandia. För honom är pengar lika med trygghet, både åt sig själv men framför allt för pensionsbolagets 1,9 miljoner kunder. Vi pratar riskexponering, USA-val, Warren Buffet, om att ha ett meningsfullt arbete, kundägt bolag, hållbarhet och hur det stora svenska pensionskapitalet kan göra skillnad.
Avsnitt 97: Här är det ”nya normala” för din ekonomi i höst
Gäst: Klas Eklund
Vad är en normal ränta? Vi kickstartar säsongen med att träffa en av Sveriges största ekonomiprofiler, Klas Eklund. Vi djupdyker i det ”nya normala” och hur det kommer att påverka våra plånböcker. Vi pratar farlig geopolitik, det viktiga USA-valet, börsens svängningar, flockmentalitet, om att vi passerat botten, rörligt vs bundet, långsiktigt sparande, den skakiga kronan och varför Sverige kommer att införa euro. ”Det är lite pinsamt att vi är medlemmar i en klubb och bryter mot klubbens regler.”
Avsnitt 96: Guldkorn, tips & insikter (best of säsong 6)
Vilken säsong vi har haft! I sista avsnittet innan sommaren har vi valt ut några guldkorn, tips och insikter från årets alla gäster. Vi pratar sparande, finanspolitik, boränta, hållbara investeringar och hur vi gör oss relevanta i framtiden när bara kunskap inte längre räcker till? Stort tack för att du lyssnar på podden! Glöm inte att prenumerera så får du en notis när vi är igång igen efter ledigheterna. Och betygsätt oss gärna. Vi ses igen i september!
Avsnitt 95: Uppnå ekonomisk frihet – tips från en ung sparexpert
Gäst: Tova Larsson
Börja smått, sprid riskerna och månadsspara via autogiro. Men framför allt: vänta inte med att komma igång! Det säger Tova Larsson, verksamhetschef för Ung Privatekonomi – en systerorganisation till Unga Aktiesparare. Tova har utbildat och inspirerat tusentals ungdomar med målet att öka kunskapen och den ekonomiska hälsan.
Avsnitt 94: Så blir ditt pensionskapital råvara i klimatomställningen
Gäster: Per Lindgren och Gabriel Lundström
Det globala investeringsbehovet för att klara klimatomställningen uppgår till tiotusentals miljarder kronor. Ett svindlande stort belopp men att inte göra något kostar betydligt mer. Det menar Skandias nya kapitalförvaltningschef från 1 juni Per Lindgren, och hållbarhetschef Gabriel Lundström, som på en kvart går igenom allt du behöver veta om hållbara investeringar och hur pensionskapitalet kan göra skillnad för att lösa planetens stora utmaningar.
Avsnitt 93: Fyra månaders uppgång: ”Något har hänt på bomarknaden!”
Gäst: Hans Flink
Ännu har vi inte sett effekterna av Riksbankens räntebesked. Men köpare och säljare har redan börjat agera. Och enligt Hans Flink på Mäklarstatistik råder det inte längre något tvivel: Bostadsmarknaden är tillbaka i normalläge för första gången sedan 2019 - och det ser ljust ut!
Avsnitt 92: ”Det är klart det ger en guldkant på tillvaron”
Gäster: Inger Holmström och Thorbjörn Larsson
Jobbonär, deltidsarbetare, hybridpensionär. Ja, kärt barn har många namn. I det här avsnittet träffar vi Inger Holmström och Thorbjörn Larsson, som efter långa och framgångsrika karriärer valt att haka på en tydligt växande trend: att jobba vidare efter 65. Och det är inte för att de måste. ”Meningen med livet är inte att vara ledig”, säger Torbjörn.
Avsnitt 91: Ta det viktiga pensionssnacket med din partner!
Gäster: Emma Knaggård Wendt och Mattias Munter
”Pengar har jättestor makt. Därför måste vi våga prata om det ännu mer.” Det säger Emma Knaggård Wendt jämställdhetsprofilen på tankesmedjan Ownershift, som menar att vi regelbundet måste ”ekonomidejta” inte bara vår partner, utan också vännerna. Hon får medhåll av Skandias pensionsekonom Mattias Munter. Han anser att det är först när vi har kunskapen om vad som långsiktigt påverkar pensionen, som vi har möjlighet att förändra den. Avsnittet släpps på Pensionens dag, som i år infaller 17 april.
Avsnitt 90: Finansministern: Därför tar jag inget för givet
Gäst: Elisabeth Svantesson
Sverige är möjligheternas land. Det menar finansminister Elisabeth Svantesson (M) som själv fått lära sig att aldrig ta något för givet. I avsnittet pratar vi om hennes barndom, familjens tuffa 90-tal, ljuset i inflationstunneln, sparandet, vem som egentligen bestämmer mest, svårigheten att prioritera, dyra bröllop, renoveringsbehov, unga på bostadsmarknaden och samhällets enorma investeringsbehov (där pensionsspararna kan vara med och göra skillnad).
Avsnitt 89: ”Jag vill ha ekonomisk trygghet att falla tillbaka på”
Gäst: Isabella Ahmadi
Isabella Ahmadi är konsumentexpert på Prisjakt och hjälper dagligen konsumenter att fatta ekonomiska beslut. Privat är hennes mål ekonomisk trygghet, där Isabella inte bara vill kunna sova gott om natten, utan också säkra en framtid "där vad som helst kan hända". Vi pratar livsstil, konsumtion och olika typer av sparande – kort och gott allt du behöver för att fatta egna smarta ekonomiska beslut.
Avsnitt 88: Vårens viktiga händelser - tips för lönesamtal, skatten och sparandet
Gäst: Mattias Munter
Pensionsekonomen Mattias Munter kommer med goda råd och smarta tips kring lönesamtalet, skatteåterbäringen och det orange kuvertet. Kort och gott allt du behöver veta om vårens viktiga privatekonomiska händelser. Och så får vi lära oss mer om hur gröna investeringar i ditt pensionssparande kan göra skillnad för klimatomställningen.
Avsnitt 87: Egenskaperna du behöver i framtiden: "Armkrok med maskinerna"
Gäst: Lars Strannegård
Hur håller vi oss relevanta i framtiden när bara kunskap inte räcker till? Vilket mindset och vilken kompetens behövs för att göra karriär och få bra lön även framåt? Handelshögskolans rektor Lars Strannegård talar om vikten av både "råplugg" och att gå utanför sin komfortzon.
Avsnitt 86: Det ser ljust ut! Då börjar det märkas i plånboken
Gäster: Maria Qundos och Seyran Naib
Dörren för nya räntehöjningar är stängd. Det konstaterar Maria Qundos och Seyran Naib på Skandias kapitalförvaltning när de ger sin syn på nuläget. De radar upp många uppmuntrande tecken för en ljusare ekonomisk framtid och ger flera bra tips för hur du som sparare kan tänka. De lämnar också en liten varning för några uppenbara risker - och varför en global indexfond inte är så väldiversifierad som man kanske tror.
Avsnitt 85: Så fattar du ditt livs bästa ekonomiska beslut
Gäst: Gustav Tinghög
Ekonomiprofessor Gustav Tinghög forskar i hur intuition och analytiskt tänkande påverkar vårt beslutsfattande. Han menar att ett riktigt bra val bygger på just dessa två i en kombination. Men tänk på att det kan vara bättre att fatta nio beslut som är ”good enough” än ett som är helt perfekt – och att vägen till finansiell framgång stavas automatisering!
Avsnitt 84: Sparexperternas samlade tips (best of säsong 5)
I sista avsnittet för säsongen har Maria valt ut sina personliga guldkorn och en kavalkad av värdefulla spartips från säsongen som gått! Stort tack för att du lyssnar på ”En påse pengar”. Missa inte att prenumerera på podden så får du en notis när vi är igång efter ledigheterna. Och betygsätt oss gärna. Vi ses igen i januari!
Avsnitt 83: Efter räntebeskedet: ”Håll dig till din sparstrategi!”
Gäst: Seyran Naib
Frågorna hopar sig efter Riksbankens räntebesked. Är räntetoppen nådd? Varför tvingas svenska hushållen ta smällen? Har vi lågkonjunktur? Vad kan vi vänta oss av sparåret 2024? Med oss har vi Skandias makroekonom Seyran Naib, som betonar vikten av en långsiktig sparstrategi.
Avsnitt 82: Så bidrar ditt sparande till klimatomställningen
Gäst: Gabriel Lundström
Gabriel Lundström är hållbarhetschef för Skandia och ordförande för svenskt näringslivs största hållbarhetsnätverk, UN Global Compact Network Sweden. Vi pratar om hållbart sparande, avkastning, FN:s klimatmål och hur Sveriges samlade pensionskapital spelar roll för att lösa planetens utmaningar.
Avsnitt 81: Ekonomiska gapet – så påverkas du av att få barn
Gäst: Carl Johan von Seth
Ekonomisk jämlikhet är alltid viktigt och just nu extra aktuellt med tanke på årets Nobelpris. Vi har bjudit in Carl Johan von Seth – journalist och författare till boken ”Det ekonomiska könet”. Han pratar om ”mammatappet” och målar upp en mörk bild av både löneutveckling och karriär för den som blir förälder. Men det görs samtidigt framsteg och det finns saker att tänka på för att täppa till det ekonomiska gapet.
Avsnitt 80: Så blir ditt 2024 - tips från en 26-årig sparfantast
Gäst: Albin Kjellberg
Albin Kjellberg är bara 26 men redan rutinerad som programledare, poddare och sparinspiratör. Han började intressera sig för aktier i nian och som 18-åring tjatade sig Albin in i finansbranschen. Idag driver han plattformen Investera Mera och är en av finalisterna i Årets Sparprofil. I samtalet med Maria får du som lyssnare hans bästa tips – och tankar inför det spännande sparåret 2024.
Avsnitt 79: Elva frågor och svar om din lön efter karriären
Gäst: Mattias Munter
Att lönen är viktig vet vi alla. Men ibland behöver vi också påminna oss själva om vår framtida lön – nämligen pensionen. En kvart om året är allt som behövs för att säkra ditt framtida sparande, menar pensionsekonomen Mattias Munter. I det här avsnittet svarar han på ett antal vanliga och viktiga frågor. Som hur mycket jag ska spara? Hur länge jag måste jobba och varför det är smart att löneväxla?
Avsnitt 78: Framtidens pengar: att prata sparande med ditt barn
Gäster: Matilda Westerman och Per Wreding
Veckopeng eller månadspeng? Bedrägerier, ränta på ränta och smartaste sättet att bostadsspara. Ja, det här är avsnittet då vi pratar pengar och barn. Matilda Westerman och Per Wreding förklarar på ett lättbegripligt sätt sådant vi alla behöver känna till om ekonomi. ”Involverar vi barn känner de sig kapabla och kapabla barn blir fantastiska samhällsmedborgare.”
Avsnitt 77: Konsten att göra positiva prioriteringar
Gäst: Sandra Johansson
Det kan vara lätt att fastna i negativa tankar kring sin egen privatekonomi. Sandra Johansson, redaktör på Omni Ekonomi, tipsar om hur du istället kan göra positiva prioriteringar. Du får också inblick i det intensiva arbetet på en nyhetsredaktion, där det pågår en ständig jakt på ekonomiska ljusglimtar.
Avsnitt 76: Familjejuristen: Många stoppar huvudet i sanden
Gäst: Petra Segerdahl
Vad händer med pengarna om jag separerar eller när någon går bort? Petra Segerdahl, VD på Verahill Familjejuridik reder ut en rad viktiga begrepp och ger sina bästa ekonomiska råd kring testamente, samboavtal, arv, livförsäkring, pension, äktenskapsförord och framtidsfullmakt. Många stoppar huvudet i sanden, menar Petra, när det egentligen vore smart att agera förebyggande.
Avsnitt 75: Största affären i ditt liv - ökad trygghet på nya bostadsmarknaden
Gäster: Sohel Sultan och Tommy Björinge
Hur mår egentligen dagens nya bostadsmarknad? I det här avsnittet pratar vi om en av livets allra största affärer och hur vi kan öka tryggheten och transparensen för både köpare och säljare. Gästar vår poddstudio gör Sohel Sultan, grundare av tjänsten BudID och Tommy Björinge, bolånespecialist på Skandia.
Avsnitt 74: Framtiden på 15 min - så kan AI påverka ekonomin
Gäst: Nicklas Hermansson
Nicklas Hermansson är den nostalgiska framtidsspanaren som lever i nuet. Vi pratar ny teknik och hur den den fjärde digitala vågen, AI, i framtiden kan påverka karriären, ekonomin och våra plånböcker.
Avsnitt 73: Steget före – så minskar du risken för bedrägeri
Gäst: Christoffer Bohman och Arvid Krönmark
Glöm felstavade låtsasmejl! Bedragarna idag är betydligt mer sofistikerade än så, säger trygghetsstrategen Christoffer Bohman. Numera riskerar såväl unga som äldre att drabbas och vi måste börja prata mer med varandra om hur man skyddar sig. Christoffer berättar om några trendande bluffmetoder och ger tillsammans med Skandiabankens vd Arvid Krönmark sina bästa råd för att minska risken för bedrägerier.
Avsnitt 72: Bolånetipset som kan öka hushållets kassaflöde: "Mycket bättre"
Gäst: Christina Sahlberg
Sparekonomen Christina Sahlberg delar med sig av sina bästa privatekonomiska tips i tuffare tider. Vi pratar ränteavdrag och jämkning som kan öka hushållets kassaflöde. Men också amortering, buffert, långsiktigt sparande, ränta på ränta-effekten och att det särskilt finns en sorts sparande hon aldrig kommer göra avkall på. "Det är dumt att inte spara på det väldigt förmånliga sättet", säger Christina om att löneväxla.
Avsnitt 71: Smarta byggstenar som kan lyfta ditt sparande
Gäster: Maria Qundos och Seyran Naib
Vad händer på marknaden och med svenska kronan? Är en mjuklandning möjlig eller har lågkonjunkturen bara skjutits upp? Maria Qundos och Seyran Naib på Skandias kapitalförvaltning ger sin syn på nuläget. Dessutom går de igenom vilka byggstenar som kan platsa i ett bra och väldiversifierat sparande.
Avsnitt 70: Fyra största frågorna för Sveriges framtid
Gäst: Stefan Ingves
”Man får den växelkurs man förtjänar.” Det säger Stefan Ingves när vi rivstartar säsong 5 av podden. Han lämnade vid årsskiftet jobbet som Riksbankschef efter 17 händelserika år. Vad har han gjort sedan dess, hur ser han på det ekonomiska läget, på kronan och ränteläget? Och vilka är de fyra största utmaningarna för Sverige framåt? Detta och mycket mer i säsongens första avsnitt av ”En påse pengar”. Sist men inte minst får vi också Stefan Ingves allra bästa spartips.
Avsnitt 69: Sparexperternas samlade tips (best of säsong 4)
Här kommer en kavalkad av guldkorn och värdefulla spartips från fjärde säsongens gäster i podden En påse pengar! Stort tack för att du lyssnar – vi ses igen i september! (Prenumerera gärna på podden så får du en notis när vi är igång).
Avsnitt 68: Så kan AI förändra hela bostadsmarknaden
Gäst: Fredrik Engdahl
Hur kommer AI att förändra hur vi köper och säljer bostäder i framtiden? Och när allt kommer omkring: är det ändå bara hjärta och känslor som spelar roll när vi lägger vinnande budet? Vi träffar bostadssajten Boneos VD Fredrik Engdahl, som erkänner att han själv gjorde mer research på dammsugaren än på nya huset.
Avsnitt 67: Så blev rucklet i L.A. Blankens bästa affär
Gäst: Cecilia Blankens
När andra bromsar väljer Cecilia Blankens att gasa. För Sveriges okrönta skodrottning hittar alltid vägar framåt om plan A går åt skogen. Vi pratar företagande, skor, pengar, sparande, dyra privatskolor, att känna pepp på natten och husdrömmar Los Angeles.
Avsnitt 66: Bankspionen som kom in från kylan
Gäst: Hans-Olov Öberg
Finansman, riskkapitalist, sparproffs, förläggare, författare, musiker, fotograf och Sveriges kanske främsta expert på gin och tonic. Ja, man kan undra om dygnet verkligen bara har 24 timmar för dagens gäst Hans-Olov Öberg. I samtalet med Maria avslöjar han allt om livet som bankspion, sina bäst spartips och varför den perfekta portföljen kan liknas vid en välblandad GT…
Avsnitt 65: "Otroligt välskött bolag - en pengamaskin!"
Gäst: Gabriel Mellqvist
Gabriel Mellqvist från DiTV brinner för ekonomi men kallar sig för "ett avskräckande exempel" privat. Sparande på börsen kan enligt nyhetsankaret ge extra spänning i vardagen, där vissa placeringar kittlar mer än andra i semmelmagen: "Det är ett så otroligt välskött bolag. En välsmord pengaskin och ett föredöme för hela svenska näringslivet!"
Avsnitt 64: Svaren på alla frågor om räntan och ditt bolån (på en kvart)
Gäst: Arvid Krönmark
Ska man ha fast eller rörlig ränta? Hur hög kan räntan bli? Var går egentligen hushållens smärtgräns? Vågar man köpa och sälja ny bostad just nu? Och varför är det smart att våra unga amorterar mindre? Arvid Krönmark, VD för Skandiabanken, svarar på alla frågor om räntan och ditt bolån.
Avsnitt 63: "Då ser det ljusare ut i plånboken igen"
Gäst: Seyran Naib
Makroekonomen Seyran Naib tror att det kan bli värre innan det blir bättre. Men sedan ser det ljusare ut för svenska hushåll igen. Du får veta hur du kan bli en vinnare på börsen och vad som på sikt kan generera en riktig "guldgruva". Men också varför det inte är hela världen om det blir små hack i sparkurvan framöver.
Avsnitt 62: Douglas Roos: Därför vill jag styra Sverige
Gäst: Douglas Roos
Superentreprenören Douglas Roos skäms inte över att han drivs av pengar. Men det handlar inte om att kunna köpa dyra klockor och bilar. Douglas och Maria pratar drivkrafter, ekonomisk trygghet, entreprenörskap, kärlekscurling, livselixir och ett mörkt förflutet. Plus varför han kan tänka sig att styra Sverige...
Avsnitt 61: Skulle du ha råd att vara ledig i 150 år?
Gäst: John Mellkvist
Den första 200-åringen kan redan vara född. Men vad ska man göra i 140-150 år om man inte får jobba? Framtidsspanaren John Mellkvist, PR-konsult på Kreab, sätter åldersfrågan högt på agendan och varnar för att kalkylen helt enkelt inte går ihop.
Avsnitt 60: Sparandets mirakelkur (man behöver inte vara Einstein)
Gäst: Mattias Munter
Finns det någon mirakelkur som kan maxa ditt sparande? Pensionsekonomen Mattias Munter visar att enkel matematik från mellanstadiet faktiskt kan göra underverk - och hur några små vardagsbeslut idag kan innebära tusentals kronor mer för din framtida lön. I det här avsnittet får vi också lära oss mer om det ultimata månadssparandet, jobbonärer och vad du själv kan göra redan idag för att säkra din pension.
Avsnitt 59: Sex små ljusglimtar som kan rädda din ekonomi
Gäst: Anders Andersson
Där andra ser problem, väljer Anders Andersson att se ljusglimtar! För det är inte trolleritrick och magi som gjort den legendariska sparexperten ekonomiskt oberoende. Allt kokar ner i några få enkla tips… ”Det är inte så svårt att spara ihop till en miljon som många kanske inbillar sig”, säger Anders Andersson.
Avsnitt 58: Hur mycket risk ska en pensionsförvaltare ta?
Gäst: Lars-Göran Orrevall
Det Lars-Göran Orrevall inte vet om långsiktigt sparande är inte värt att veta. Med sina snart 35 år i branschen – och 750 miljarder i portföljen – delar han här med sig om hur man på bästa sätt kan jämna ut svängningar på marknaden med balanserad risk över tid. ”Bara för att man har massor med olika tillgångar är det inte säkert att man har spridit riskerna!” Maria och Lars-Göran pratar ryktesrally, marknadsläge, inflation, riskspridning, kapitalförvaltning och risken för en global lågkonjunktur.
Avsnitt 57: Psykologiska trick som (lätt) ger dig en bättre ekonomi
Gäst: Katharina Paoli
Stressad över ekonomin? Skippa det rationella, låt dig styras av känslor – och fatta kloka beslut. Kort sagt: gör det lätt att göra rätt, med smarta strategierna från Katharina Paoli, en av Europas ledande experter på nudging.
Avsnitt 56: Okänd guldgruva i hemmet kan ge dig 50 000 kr
Gäst: Vendela Ragnarsson
Svenska folket sitter på en dold skatt värd enorma belopp totalt. Det menar entreprenören Vendela Ragnarsson, som trots att hon offrat tryggheten och tvingas vända på vartenda öre, till och med jämförs med världens rikaste man!
Avsnitt 55: Vägen till ekonomisk rättvisa (ska den som äter mest betala mer?)
Gäst: Pingis Hadenius
Hur får jag mer pengar, tryggare ekonomi och en högre lägstanivå i vardagen? Vi frågar entreprenören Pingis Hadenius, självutnämnd ekonomisk nörd och grundare av det ekonomiska kvinnonätverket Economista med över 150 000 medlemmar på Facebook. Maria och Pingis pratar kunskap, nyfikenhet, Erik Penser och vikten av att skriva avtal om precis ALLT med sin partner. ”Det finns inget som ligger och skaver!”
Avsnitt 54: Sanna Lundell: "Så kan vem som helst i Sverige bli rik"
Gäst: Sanna Lundell
Kan skenande priser ge lustfyllda känslor? Det menar i alla fall journalisten, entreprenören och programledaren Sanna Lundell som istället för att bli lamslagen av ökade levnadskostnader också kan se möjligheter. Vi pratar om synen på pengar, stålbad, pensionssparande, pappa Ulf Lundells uppfostran och vägen till ekonomisk frihet. Att bli rik kan vara enklare än många tror...
Avsnitt 53: Förvaltare hyllar "privatekonomiskt mästerverk" till skyarna
Gäst: Maria Qundos
Det finns en förrädisk fälla för dig som sparare att fastna i. Men också ett listigt knep för att undvika att bli drabbad. "Det är ett privatekonomiskt mästerverk", säger förförvaltaren och allokeringschefen Maria Qundos. Också: Som svensk sparare har man haft en riktigt bra ”krockkudde” i den svaga svenska kronan. Men vågar man lita på det framöver?
Avsnitt 52: ”Jag förvånas över hur många som lägger pengar på det”
Gäst: Peter Benson
Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson pratar boende, elstöd, amorteringskrav, pension, sparande och ökande levnadskostnader när vi sparkar igång säsong 4. Bör man tänka annorlunda i en lågkonjunktur? Och hur hög procent av lönen är egentligen normalt att lägga på sitt boende?
Erbjudande till alla poddlyssnare:
Som extra medskick från Peter till dig som lyssnar på En påse pengar får du läsa Affärsvärlden för halva priset i tre månader. Klicka här för att ta del av erbjudandet! (Ange "enpåsepengar" som rabattkod)
Avsnitt 51: Sparexperternas samlade tips (best of säsong 3)
God jul! Här kommer en kavalkad av guldkorn och värdefulla spartips från tredje säsongen av En påse pengar! Tack för att du lyssnat 2022 – vi ses igen efter nyår! Och glöm inte att prenumerera på podden så får du en notis när vi är igång.
Avsnitt 50: "Vad har du för lösenordshantering, egentligen?"
Gäst: Jan Olsson
”Balla brallor från Zalando” eller hundratals miljoner från utsatta dagligvarujätten? IT-supersnuten Jan ”Årets säkerhetsprofil” Olsson står i frontlinjen oavsett bedragarnas motiv. ”Alla blir drabbade förr eller senare så det är rätt så viktigt att man skyddar sig”, säger kriminalkommissarien och kommer med nya värdefulla tips om hur du kan skydda dina egna och företagets slantar. Del 2/2.
Avsnitt 49: Han slår larm om okänd inflationsbomb: ”Lite synd att man missat”
Gäst: Andreas Cervenka
Den hyllande ekonomijournalisten Andreas Cervenka kallar det för ”en blind fläck i det ekonomiska systemet”. För trots Riksbankens oro har detta på något sätt hamnat mellan stolarna. ”Det här har gjort att räntan varit alldeles, alldeles för låg", säger Andreas i podden. Han pratar vidare om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis, om ”den rikfattiga medelklassen”, om att investera i sig själv och att vi idag har två olika svenska valutor...
Avsnitt 48: Experten – så halverar du risken att bli lurad på nätet i jul
Gäst: Jan Olsson
Kriminalkommissarie Jan Olsson är en av Sveriges ledande experter på internetrelaterad brottslighet. Här är hans allra bästa knep för hur du skyddar dig och dina pengar mot bedragare! Vi får veta hur du ökar din trygghet, vilket som är det värsta bedrägeriet han hört talas om, hur du ska agera vid investeringsbedrägeri och att din webbkamera just nu kan användas i en överbelastningsattack...
Avsnitt 47: Så når du stor framgång 2023 – utan att jobba ihjäl dig
Gäst: Andra Farhad
Som 28-åring trodde Andra Farhad hon fått en stroke. Men det var stress. Här berättar ”Börshajen” och kaoset som ledde till kollapsen och hur hon idag inte bara investerar i aktier och fonder, utan också i sig själv. I del 2 av vår intervju med ”Börshajen” får vi också veta allt om hennes resa, mentala berg, motivation, utmaning med sparandet samt hur hon når stor framgång ”Swedish style” – utan att jobba ihjäl sig.
Avnitt 46: Så blir du miljonär imorgon (när börsen skakar idag)
Gäst: Andra Farhad
Dagens turbulenta läge är ett guldläge att fortsätta spara, säger bokaktuella Andra Farhad och menar att det på lång sikt bara är ”små små hack i kurvan". Men hur lätt är det egentligen att ha is i magen när portföljen rasat 40 procent i år? Här avslöjar "Börshajen" vad hon köper och säljer just nu och hur mycket hon sparar varje månad. Andra ger också sin syn på buffert, sina bästa tips för hur du kan investera och riskjustera samt den riktigt smarta strategin när börsen skakar...
Avsnitt 45: Har du nya otippade chefsegenskapen som krävs i framtiden?
Gäst: Kjell A. Nordström
Vi befinner oss vid ”År noll” och måste blixtsnabbt stöpa om i grunden hur vi jobbar och gör karriär. Det menar Kjell A. Nordström som lyfter en otippad egenskap du som framtida ledare måste ha. Och du behöver varken gå på Handels eller KTH… I del 1 av vårt uppmärksammade samtal med ekonomiedoktorn (avsnitt #41) pratade vi pengar, sparande och vägen till lycka. Här i del 2 går vi kanske gå lite utanför ramarna för vad podden brukar handla om. Men det kan vara värt att hänga med - både för pengarna och karriären …
Avsnitt 44: Allt du behöver veta just nu om boräntan, buffert och amortering
Gäst: Johanna Cerwall
Det är något av en perfekt storm med stigande inflation, höjda räntor och skenande elpris. Men Skandiabankens vd Johanna Cerwall tycker inte man ska drabbas av panik. Här ger hon svar på alla våra frågor om boräntor, buffertsparande och amortering.
Avsnitt 43: Hemligheten alla superrika vet men ingen vågar prata om
Gäst: Moa Diseborn
Moa Diseborn är rådgivare åt Europas rikaste elit. Hennes kunder har fått väldigt mycket pengar, väldigt fort. Och det finns saker alla vet men som ingen vågar prata om… I avsnittet pratar vi också trygghet, beteende och hur du själv kan preppa för att en dag själv bli riktigt rik. ”Alla kan träna på det här redan nu!”
Avsnitt 42: Bostadsmissen på Gotland kostade miljoner: ”Tuff läxa”
Gäst: Ann Söderlund
Ann Söderlund är känd som journalist, programledare, poddare och författare. Nu brer hon ut sina vingar ytterligare. ”Det ska bli ett imperium - som Martha Stewart fast utan skattesmitningen!” I avsnittet pratar vi också ekonomisk medgång, vikten av sparande och den stora bostadsmissen på Gotland (a.k.a "katastrofen") som kan bli onödigt svår att reparera.
Avsnitt 41: Pengar vs. maximal lycka – så hög lön behöver du
Gäst: Kjell A. Nordström
Allt du hört om att pengar inte skänker lycka är påhittat. Det menar bokaktuella Kjell A. Nordström, som förutspår högre medvetenhet om pengar och dess värde framöver. ”Det finns en brytpunkt och upp till den punkten blir vi lyckligare krona för krona!” I del 1 av 2 får vi också ekonomiguruns syn på människan som "en skränig flock nyrika nomader", kunskapens bäst före-datum, hans bästa investeringstips samt svaret på frågan om Kjell A. verkligen lever som han lär...
Avsnitt 40: Vad är det som händer? 10 frågor och svar om inflationen
Gäst: Johan Lundqvist
Spelplanen skakar med fallande börser, ”chockhöjd” styrränta och den högsta inflationen sedan 90-talet. Här svarar Skandias ekonom Johan Lundqvist på tio vanliga frågor: 1. Hur funkar inflation? 2. Hur påverkar elpriset inflationen? 3. Varför är inflation ett problem? 4. Varför är målet just 2 procent? 5. Är en styrränta på 1,75 procent mycket? 6. När lättar inflationen? 7. Går vi mot en lågkonjunktur? 8. Hur påverkas mitt sparande? 9. På vilket sätt kan läget skapa möjligheter? 10. Vad gör ekonomen om han får en miljon?
Avsnitt 39: ”Jag la ned 20.000 timmar men det failade!”
Gäst: Günther Mårder
Del 2 av 2. Günther Mårder hade en helt annan dröm, men tvingades svänga om. Nu har han gjort kometkarriär som vd och sparproffs. Men visst har Günther haft sina totala krascher, som när han gick från miljonär till helt utraderad...
Avsnitt 38: Så kan ditt sparande påverka klimatomställningen
Gäst: Helena Hagberg
Hur hållbart vill du spara? Är välskötta bolag mer hållbara? Och vad har egentligen ditt sparande med klimatomställningen att göra? Här svarar hållbarhetschefen Helena Hagberg på några av våra vanligaste frågor.
Avsnitt 37: Halvera din elkostnad med ”Sveriges mest sparsamma man”
Gäst: Günther Mårder
Günther Mårder har gjort kometkarriär som VD och skulle kunna vältra sig i lyx. Istället har han kommit att kallas ”Sveriges mest sparsamma person”. Familjen går runt på 18000 kronor i månaden och enligt Günther kan alla sänka sitt elpris med 50 procent eller mer. I denna del 1 av 2 av vår intervju får du också hans bästa spartips på börsen samt vad du gör om du ser ett UFO i din frys...
Avsnitt 36: Sparproffsens samlade tips (best of säsong 2)
Glad sommar! Här kommer en kavalkad av guldkorn och värdefulla spartips från andra säsongen av En påse pengar! Tack för att du lyssnat 2022 – vi ses igen i höst! Och glöm inte att prenumerera på podden så får du en notis när vi är igång.
Avsnitt 35: Nyckeln till ekonomisk frihet - tre smarta steg
Gäst: Ola Lauritzson
Nu är ett bra läge att börja spara, enligt Ola Lauritzson, sparprofil och superentreprenör. Här avslöjar han sina guldtips för att växa ditt kapital - och ger bonustipsen för att maxa ditt pensionssparande. ”Jag lär aldrig få Nobelpriset men det här har funkat för mig...”
Avsnitt 34: Gör ett årsbokslut i sommar – och nå dina mål i höst
Gäst: Ola Lauritzson
Ola Lauritzson är en av Sveriges främsta hälsoentreprenörer. Här avslöjar han en hemlighet bakom framgången, och ger fyra bonustips till dig som företagare.
Avsnitt 33: "Min son kan få exakt vad han vill – men inte av mig!"
Gäst: Charlie Söderberg
Charlie Söderberg är väldigt tydlig med sin son: pappas pengar är pappas pengar och han kan inte förvänta sig något arv. Eller som 13-åringen själv brukar uttrycka det: "Pappa är rik men jag är inte rik…" I del 2 av vårt samtal med Charlie fortsätter vi samtalet om pengar, barnspar, ekonomisk curling och framgångsfaktorer i livet.
Avsnitt 32: 27-årig vd: Min hund ska bli ekonomiskt oberoende
Gäst: Henrik Johansson
Han är vd:n som har ett sparande till sitt bröllop – utan att ens ha en partner. Och hans framtida hund kommer en dag att vara stenrik. – Det är guldläge nu, säger Henrik Johansson och avslöjar sparandets fem gyllene regler.
Avsnitt 31: Baksmälla på börsen: "Lättaste sättet att bli rik”
Gäst: Lars-Göran Orrevall
Efter många år av glädjeyra, tillväxt och galet låga räntor har det skett ett skifte på marknaden. Vi har en helt ny spelplan och med oss för att reda ut alla nya spelregler har vi kapitalförvaltningsgurun Lars-Göran Orrevall. Hur går börsen framåt? Kan man inflationssäkra sparandet? Vilket är det lättaste sättet att bli rik på sikt? Detta och mycket mer i dagens avsnitt av ”En påse pengar”.
Avsnitt 30: Har du råd att skilja dig?
Gäst: Marit Danielsson
Det gäller att se om sitt eget hus. Det menar Marit Danielsson från Skilsmässopodden som ger oss sina allra bästa tips. Att prata pengar med sin partner är kanske inte alltid lätt. Men alternativet är värre...
Avsnitt 29: Trots räntehöjning: Därför stiger utropspriset på din bostad
Gäst: Staffan Tell
Utropspriset ökar efter Riksbankens räntehöjning. Varför? Hemnets ansikte utåt Staffan Tell ger dig svaret. Du som ska köpa eller sälja får också en massa bra tips. Som att bospara till barnen och när det är läge att renovera innan försäljning. Lila kakel, anyone?
Avsnitt 28: Maxa din pension på en kvart – här är checklistan
Gäst: Mattias Munter
Oavsett om du är student, mitt i karriären eller närmar dig pension. Här är 15 maxade minuter för dig som vill höja lönen efter karriären – och undvika de farligaste fällorna. ”Ditt framtida jag kommer att tacka dig!”
Avsnitt 27: Så lämnar du Swish-träsket! Om barn, veckopeng och sparande
Gäst: Charlie Söderberg
Pengar är en viktig del av vår uppfostran. Men hur ska man egentligen tänka som förälder? Vi rådfrågar sparprofilen Charlie Söderberg, som tipsar om hur du kan väcka ditt barns intresse för ekonomi. Vad menar Charlie med fyra olika veckopengar? Ska man betala extra för hushållssysslor och betyg? Och hur kommer jag ur mitt Swish-beroende?
Avsnitt 26: Isabella Löwengrip del 2, Husdrömmar, bröllop och frysta blåbär
Gäst: Isabella Löwengrip
Om sparande, lön, lycka, bröllopsplaner, New York-drömmar och det nya husbygget. Detta och mycket mer i del 2 av vårt samtal med entreprenören Isabella Löwengrip.
Avsnitt 25: Isabella Löwengrip del 1, “Inget kommer gratis”
Gäst: Isabella Löwengrip
Om miljonerna, investeringar, kontanter, tillväxt- vs värdeaktier, strategi och känslan av att plötsligt tvingas sälja allt. I del 1 av vår intervju med Isabella Löwengrip pratar vi också om hennes nästa företag, stort risktagande och ett osvenskt driv att tjäna pengar.
Avsnitt 24: Sparprofilernas samlade tips (best of säsong 1)
God Jul! Här kommer en kavalkad av guldkorn och värdefulla spartips från första säsongen av En påse pengar! Tack för att du lyssnat 2021 – vi ses igen nästa år!
Avsnitt 23: Börskrascher vi minns - historiens värsta kriser
Låtsasland i Karibien, tulpanmani, 30-talskris och rövarbaroner. Ja, vilken är egentligen historiens värsta krasch? Och ser vi några likheter mellan börsrallyt 2021 och millennieskiftets it-yra? Ekonomihistorikern Lars Ahnland reder ut begreppen och korar en vinnare.
Avsnitt 22: ”Jag älskar ordet nyrik!”
Om guldkant på tillvaron, Dallasvräkighet, pensionssparande, ålderism och att sätta sprätt på en miljon - eller varför inte tio?! I del 2 av vår intervju med Amelia Adamo pratar vi också vidare om startups, backup-planer, ackumulerat välstånd och att vara kär i sitt arbete.
Avsnitt 21: Winther is coming (del 2)
Gäst: Daniel Winther
Miljarderna i Klarna, deeptech, elflygplan, robotarmar och portföljföretaget som kan komma att göra mobiltelefonen obsolet. Detta och mycket mer i del 2 av vårt samtal med Daniel Winther, chef för Private Equity & Infrastruktur på Skandia. ”Man får en inblick i framtiden!”
Avsnitt 20: Gick in med 100.000 kr – förlorade 97 procent
Gäst: Mohammed Salih
Sparkarriären inleddes minst sagt skakigt. I del två av vår intervju berättar Mohammed Salih om bilresan där allt började och chockförlusten som fick honom att tänka långsiktigt. "Jag vill inte ha 58 procent av lönen i pension!"
Avsnitt 19: Winther is coming
Gäst: Daniel Winther
Han är superförvaltaren som bedömer vilka som kan bli nästa Uber, Klarna eller Spotify. Daniel Winther investerar svenskarnas pensionskapital i en växande värld av spännande tillgångar som du som sparare annars inte kommer åt. Och det har gett miljardvinster!
Avsnitt 18: Hur stort är egentligen ett f*ck off-kapital?
Gäst: Amelia Adamo
Vi frågar Amelia Adamo, som vad det kostar att ligga på topp. För Sveriges 74-åriga tidningsdrottning vägrar nöja sig med falukorv. ”Har det varit lite anklever däremellan klöser man sig fast!” I del 1 av 2 förklarar Amelia krig mot ålderismen, ångrar sitt strategiska misstag från skilsmässan och berättar varför det är så viktigt att spara tidigt till pension.
Asvnitt 17: Familjen fick tigga till mat – nu är Mohammed miljonär
Gäst: Mohammed Salih
Det här är den fantastiska berättelsen om Mohammed Salih, som i nästan tio år levde ett liv i fattigdom på flykt. Del 1 av 2: ”Jag vill aldrig någonsin hamna i den situationen igen”, säger den unga sparprofilen och menar att vem som helst kan bli ekonomiskt rik och skapa trygghet. Men kärleken till mamma i Kallinge går inte att mäta i pengar…
Avsnitt 16: Sju miljarder i potten – betalar du för mycket för ditt bolån?
Gäst: Johanns Cerwall, VD Skandiabanken
Skandiabankens vd Johanna Cerwall brinner för öppenhet och transparens på bolånemarknaden. Och upprörs över att svenskarna betalar för mycket för sina bolån. Sju miljarder kronor för mycket, närmare bestämt!
Avsnitt 15: “Framtidens miljonärer sparar hållbart”
Gäst: Andra ”Börshajen” Farhad
Andra ”Börshajen” Farhad sparade ihop sin första miljon redan som 21-åring. Nu berättar den bokaktuella sparprofilen om varför hon plötsligt lagt om hela sin pensionsportfölj. "Vill du göra skillnad på riktigt ska du se över ditt sparande och framför allt det långsiktiga!" Andra berättar också om att skolka från skolan, månadssparandet och sin starka längtan till skogen.
Avsnitt 14: Han tjänar 80 000 – men jobbar bara 70 procent (del 2)
Ekonomiprofessor Micael Dahlen avslöjar den geniala strategin bakom att aldrig göra sitt bästa. I den andra delen av två pitchar han också sina bästa affärsidéer och bryter stigmat kring hur mycket vi tjänar. Och så pratar vi pengar och lycka, långsiktigt sparande och svängningar på börsen.
Avsnitt 13: Micael Dahlen förlorade allt: ”Jag skrek ut finska ortsnamn!” (del 1)
Gäst: Micael Dahlen
Ekonomiprofessor Micael Dahlen berättar om sitt livs värsta Mission Impossible-ögonblick, då hundratals nedlagda arbetstimmar plötsligt gick upp i rök. Bokstavligen! I den första delen av två i vår stora intervju, får vi också lära oss allt om människan som sifferdjur. Vi pratar om rikedom och IQ, hur man sparar för att bli 1000 år gammal samt att bostadsrallyt åtminstone delvis kan bero på siffran i våra stegräknare…
Avsnitt 12: Här finns bostadsklippen - Tre nya supertrender
Gäst: Liza Nyberg
Hur framtidssäkrad är din bostad egentligen? Liza Nyberg, vd Svensk Fastighetsförmedling, pekar ut tre supertrender att ha koll på. Vi pratar också om hur unga ska komma in på bostadsmarknaden. Och varför svensken är beredd att betala så mycket, bara för att bo.
Avsnitt 11: Stjärnförvaltaren: "Det är en jättebubbla på sina håll"
Gäst: Simon Blecher
Inom 18 månader ska börsen ned 20-25 procent. I alla fall om vi ska tro fondförvaltaren Simon Blecher. Och den största faran lurar där vi minst anar… I det här avsnittet pratar vi vidare om vikten av långsiktig strategi, nästa bubbla, värde vs tillväxt samt om egna höns verkligen ska ses som ett pensionssparande.
Avsnitt 10: Tjejen som gillar aktier (del 2 av 2)
Gäst: Christina Engelen
Värde vs tillväxt? Vad är en smart aktiestrategi? Hur kan utdelningsbolag bidra till pensionssparandet? Vad har godis på ICA med aktier att göra? Dessa frågor och många fler besvaras i den andra delen av två i vår intervju med Christina Engelen från gruppen ”Tjejer som gillar aktier” på Facebook.
Avsnitt 9: Tjejen som gillar aktier (del 1 av 2)
Gäst: Christina Engelen
Christina Engelen driver ett av Sveriges största aktieforum på Facebook, ”Tjejer som gillar aktier”. I den första delen av två avslöjar hon sina bästa nyckeltal, hur du kan tänka som Warren Buffett, målet med sitt sparande, hennes livs mörkblålackerade dröm och den tråkiga historien om hur allt en gång började…
Avsnitt 8: De bortglömda miljonerna!
Gäst: Mattias Munter
Mattias Munter har svart bälte i maratonsporten pensionssparande. På 15 minuter tar han oss närmare nirvana ur ett pensionsperspektiv. I det här avsnittet av "En påse pengar" pratar vi allt från krockkuddar och smarta sparportföljer till ålderismens effekt på våra pensioner och det kanske största månadssparandet av dem alla: de bortglömda miljonerna!
Avsnitt 7: Miljonärens dolda knep – så blir barnen rika med listig psykologi
Gäst: Jonathan Eliasson
För psykologen och sparprofilen Jonathan Eliasson handlar allt om ekonomisk trygghet. För hela familjen. Och när det kommer till att göra barnen rika har han ett listigt knep...
Avsnitt 6: Svensk doldis med 800 miljarder på fickan
Gäst: Lars-Göran Orrevall
Han är måhända en doldis bland svenska folket. Men på svensk investerarhimmel är Lars-Göran Orrevall en gigant. Möt Skandias kapitalförvaltningschef som ansvarar för en portfölj värd hisnande 800 miljarder kronor. Hur ska man spara långsiktigt till pensionen? Vilket tillgångsslag har ökat 100 procent enbart i år? Vad tror han framåt om marknaden, räntan och inflation? Detta och mycket mer i dagens avsnitt av "En påse pengar".
Avsnitt 5: Så blir du ekonomiskt fri
Gäst: Sandra Bourbon
Hur går du från "en slösa" till "en spara" med ett ekonomiskt fritt liv och tidig pension? I veckans avsnitt träffar vi Framtidsfeministen Sandra Bourbon som är högaktuell med boken "Frihetsmaskinen". "Jag vill äga min tid - som en pensionär!" säger hon och delar med sig av sina knep.
Avsnitt 4: Fritidsledare blev mångmiljonär - sparar halva sin lön i aktier
Gäst: Oscar Fagler
Han är fritidsledaren som blivit mångmiljonär på börsen innan 30. I podden ”En påse pengar” avslöjar Oscar Fagler sin vinnande strategi – och sitt största fiasko. ”Det gick bra i början…”
Avsnitt 3: Allokera mera - så sprider du risken som ett proffs
Gäst: Maria Qundos, portföljförvaltare på Skandia
Den prisbelönta fondförvaltaren Maria Qundos avslöjar i podden hur du som sparare kan använda samma smarta tänk som proffsen när det kommer till riskspridning av din portfölj. Och självklart: vad hon skulle göra om hon fick EN PÅSE PENGAR innehållandes en miljon. "Jag skulle faktiskt ta en liten del och sätta..."
Avsnitt 2: Så lurar du hjärnan att spara en miljon
Gäst: Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer
Hur kan vi lura vår gamla savannhjärna att spara stora belopp? Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, vet hur man gör. ”Det är så sjuka pengar som långsiktigt sparande ger”, pratar hon bland annat om i detta avsnitt.
Avsnitt 1: Aktier och fonder är som fotboll - så bygger du det vinnande laget
Gäst: Seyran Naib, makroekonom Skandia
Vad har sparande i aktier och fonder gemensamt med fotboll? Ganska mycket om man får tro veckans gäst Seyran Naib. Hon är makroekonom på Skandia och föreläser dessutom om aktier och sparande. I poddens premiäravsnitt ger Seyran bland annat sina bästa tips om hur du utformar en vinnande sparstrategi - där varje innehav vet sin plats i laget.