Studentlägenhet, familjevilla och storstadslägenhet: Så mycket kan du spara med våra förhandlingsfria bolån
Svårt att lita på att du förhandlat fram bästa bolåneräntan? Det finns ett etablerat alternativ: förhandlingsfria bolån! Vår prismodell för bolån är fullständigt transparent och du som kund behöver inte förhandla, utan får automatiskt en konkurrenskraftig ränta – under 2023 har vår snittränta (vad kunder faktiskt betalar, inte vad bankerna skriver på sin hemsida) varit betydligt lägre än storbankernas. Vi har räknat på hur mycket billigare våra bolån är, och i snitt sparar kunder över 6 000 kronor per år.
De flesta svenska banker tillämpar den så kallade ”Storbanksmodellen” när det gäller bolån. Det innebär att varje kund får en hemlig bolånerabatt baserat på sin förhandlingsförmåga och ekonomiska situation. Kapitalstarka kunder lockas med extra förmånliga rabatter, medan andra får betala för dessa i form av att själva få högre räntor. Höga rabatter lockar kunder, men när ränterabatten löper ut ökar kostnaderna för bolånen om ingen ny förhandling sker.
Vi är en av få aktörer på marknaden som i stället utgår ifrån en transparant bolånemodell. Alla kunder som har samma förutsättningar i form av belåningsgrad och lånebelopp erbjuds samma rabatt. Hos oss får man även ytterligare rabatt om man är tjänstepensionskund. Bolånen är så att säga redan färdigförhandlade och helt transparant prissatta. Läs mer om våra bolån och se vilken ränta du kan få hos oss.
– Förhandlingsfria bolån främjar rättvisa och transparens. Alla har inte samma förutsättningar eller förmåga att förhandla fram den bästa räntan. Kunder med lägre inkomster missgynnas idag av storbanksmodellen som generellt belönar höga inkomster och stora sparanden. Genom transparenta bolån vill vi på Skandia skapa en mer jämlik spelplan där alla med likartade förutsättningar får samma ränta, säger Arvid Krönmark, VD Skandiabanken.
Storbankspåslaget kostar mellan 2 500 och 14 000
En följd av att storbankerna inte erhåller transparenta räntor är att det är svårt att jämföra räntan banker emellan. Vi har därför räknat på vad Storbankpåslaget egentligen kostar med förhoppning att fler ska kunna göra medvetna val.
Våra beräkningar visar bland annat att för bolånetagare i Sverige är det i genomsnitt dyrare att vara kund hos en storbank än att vara kund hos en transparent bolåneaktör, sett till genomsnittsräntan de senaste 12 månaderna.
När vi jämför kostnaden för ett genomsnittligt bostadslån hos en storbank med kostnaden för motsvarande lån hos Skandia ser vi att storbankskunderna i Sverige i genomsnitt betalar över 6 000 kronor mer per år. När vi jämför olika städer i Sverige är skillnaden för ett genomsnittligt bostadslån mellan 14 000 och 2 500 kronor beroende på var man bor i Sverige samt huruvida man bor i villa eller lägenhet.
Storbankpåslaget landar i genomsnitt på kring 8 000 kronor per år för villaägarna i Sverige och strax över 7 000 kronor per år för alla som äger sin lägenhet.
Läs mer om våra bolån och se vilken ränta du kan få hos oss.
För att illustrera Storbankpåslaget har vi räknat på tre scenarier. Vi har utgått ifrån en genomsnittlig belåningsgrad för ett normalstort boende i Uppsala, Östersund samt Göteborg.
Studentlägenheten – 3 100 kronor per år i storbankpåslag
Kim, 27 år, är förstagångsköpare och har hittat en enrumslägenhet i Uppsala om 40 kvm som hon betalar 36 500 kronor per kvadratmeter för, det vill säga strax under en och en halv miljon.
Med en belåningsgrad på 70 % skulle Kims bostad till storbankernas snittränta kosta ungefär 35 500 kronor per år, vilket är mer än vad det skulle kosta med Skandias snittränta. Storbankpåslaget för exemplet Kim är 3 100 kronor per år.
Familjevillan – 6 600 kronor per år i storbankpåslag
Charlie, 40 år, är etablerad sedan tidigare på bostadsmarknaden. I takt med att familjen växer ser Charlie med familj sig omkring för att hitta ett något större boende. I Östersund hittar de en villa på 140 kvm som de betalar ungefär 22 500 kronor per kvadratmeter för, vilket gör att huset kostar strax över tre miljoner.
Med en belåningsgrad på 70 % skulle Charlies bostad till storbankernas snittränta kosta ungefär 80 000 kronor per år, vilket är mer än vad det skulle kosta med Skandias snittränta. Storbankpåslaget för exemplet Charlie är 6 600 kronor per år.
Storstadslägenheten – 7 600 kronor per år i storbankpåslag
Robin, 65 år, har nyligen gått i pension och barnen har blivit vuxna och flyttat ut. Han hittar en mellanstor lägenhet kring 80 kvm i Göteborg som han betalar ungefär 45 500 kronor per kvadratmeter för, det vill säga strax över tre och en halv miljon.
Med en belåningsgrad på 70 % skulle Robins bostad till storbankernas snittränta kosta ungefär 93 000 kronor per år, vilket är mer än vad det skulle kosta med Skandias snittränta. Storbankpåslaget för exemplet Robin är 7 600 kronor per år.
Se vilken ränta du kan få hos oss här!Årets Skandia Award går till forskning om bolånemarknader och sparande
För tionde året i rad delar Skandia och Thulestiftelsen ut det prestigefyllda forskarpriset Skandia Award i samarbete ... Läs mer
Förslag om sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak – så påverkas du
Sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak, det föreslår en kommitté som sett över de regler som hushåll med bolån möter. ... Läs mer
Bolåneräntorna sänks – det här betyder det för dig med rörlig ränta
Den 7 november sänkte Riksbanken återigen styrräntan, den här gången med 0,50 procentenheter till 2,75 %. Det innebär ... Läs mer