Gå till innehåll

Får du tillbaka på skatten? Här är 6 smarta tips till dig

Har skatteåterbäringen dykt upp lite som en oväntad bonus på kontot? Kanske vill du passa på att spara, spendera – eller en kombination? Här är sex tips till dig som vill ge pengarna möjlighet att växa på sikt.

1. Ett riktigt bra spartillfälle

För dig som har möjlighet att lägga undan pengarna är detta ett bra tillfälle att ge ditt sparande en extra skjuts. Om du ändå vill spendera lite kanske du kan göra båda? Spara hälften och gör något roligt för resten. Vad sparar du till och vilken typ av sparande passar dig? Testa vår sparguide

 

2. Välj en risknivå du är bekväm med

För ett långsiktigt sparande är det viktigt att låta pengarna jobba och ge dem chansen att växa, och då behöver du också ta någon form av risk.

Tänk på att ju längre tid du planerar att ha pengar placerade, desto större svängningar längs vägen tål också din portfölj. Som alltid är det viktigaste att ha en risknivå i portföljen som man är bekväm med. Fonder eller aktier - vilket passar dig bäst? Vi guidar dig!

Du kan också spara bekvämt och med ett garanti­belopp vid ut­betalning i Skandia Liv (traditionell förvaltning). Vi sköter förvalt­ningen åt dig och av­kast­ningen för­delas genom en åter­bärings­­ränta – med en jämnare ut­veck­ling över tid.

Med våra tre indexnära mixfonder med hållbarhetsfokus kan du själv bestäm vilken risknivå du är bekväm med – så sköter vi resten. 

 

3. Dela upp – och fortsätt spara regelbundet

Får du tillbaka en större summa på skatten kan det vara bra att inte sätta in alltihop som en klumpsumma. Får du till exempel tillbaka 10 000 kronor så kan du fördela dem över några månader och på så sätt sprida risken. Och – när hela beloppet är insatt, stanna inte där! Fortsätt spara varje månad. Hur mycket behöver du spara för att nå ditt mål? Räkna här

Ett tips är att automatisera månadssparandet så att pengarna dras från ditt konto varje månad och rakt in i din fondportfölj. En riktigt bra grej med ett regelbundet månadssparande är att ävelite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten.

 

4. Hur hållbart vill du spara?

Klimatomställningen är en av vår tids stora frågor. På Skandia tar vi sedan länge hänsyn till miljö och samhälle. Hos oss är alla våra fonder i Skandia Link utvalda och hållbarhetsgranskade. Vi erbjuder även ett brett och växande utbud av fonder med hållbarhetsfokus. I vår fondlista kan du smidigt filtrera utbudet utifrån vad som är viktigt för just dig. Läs mer om att spara hållbart och hitta rätt fonder för dig här.

Du kan också välja att spara i en kapitelförsäkring inom Skandia Liv (traditionell förvaltning). Då får du återbäringsränta och garanti, och vi sköter placeringarna åt dig. Vid årsskiftet hade Skandia Liv cirka 59 miljarder kronor i gröna investeringar. Bland olika gröna obligationer, Skandias klimateffektiva fastigheter, vindkraft i Sverige och solcellsparker i Afrika. Läs mer om våra gröna investeringar här.

 

5. Spara till barn och pension

Det är vanligt att vi tänker ”halvlångsiktigt” i vårt sparande, till exempel att spara till sommarhus eller en köksrenovering. Här är det lätt att det långsiktiga sparandet, som att spara till barn och pension, glöms bort. Här får du hjälp att komma igång med sparande till barn och här hittar du bra tips för ditt pensionssparande.

 

6. Överväg sparkonto – perfekt till din buffert

Har du redan en buffert för oförutsedda utgifter? Bra jobbat! Annars kan detta vara ett gyllene tillfälle att skapa trygghet genom att spara ihop till en sådan. Hur stor den ska vara beror på din situation och vilka utgifter som kan dyka upp för dig – bor du hyresrätt eller i hus, har du familj, är du företagare? Tre månadslöner är en bra utgångspunkt för de flesta. 

Bufferten kan gärna ligga på ett sparkonto som är lätt att komma åt. Vårt sparkonto med rörlig ränta lyfts fram som ett av marknadens mest konkurrenskraftiga av Privata Affärer. Vi erbjuder både sparkonto med rörlig ränta samt fasträntekonto med bunden ränta med en löptid på 3 månader eller 1 år. Läs mer om våra sparkonton här – och se vilket som kan passa dig. 

 

Självklart gäller insättningsgarantin

Vårt sparkonto och fasträntekonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för insättningar kopplade till vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, erhållet avgångsvederlag och erhållen försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor. För mer information läs mer här.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter