Sanna Lundell: "Så kan vem som helst i Sverige bli rik"
”Många kan ju tro att: ’men din pappa tjänar en massa pengar, du fick väl en massa pengar därifrån?’, säger journalisten, entreprenören och programledaren Sanna Lundell. Men hur var det egentligen? Här berättar hon sanningen om pappa Ulf Lundells uppfostran, och vad hon är glad att ha fått med sig. Och sin egen syn på pengar – och väg till ekonomisk frihet.
Lyssna på hela samtalet med Sanna Lundell i vår podd En påse pengar, i filmklippet här ovan.
Hon är journalisten, entreprenören och programledaren som nu driver och bor på hästgård ihop med sin sambo Mikael Persbrandt. Att hon kommer från en familj och släkt som inte haft så mycket pengar ändrades helt i och med pappa Ulf Lundells framgångsrika karriär som artist och författare. Samtidigt gav det ingen ekonomisk räkmacka i livet.
– Många kan ju tro att: ”men din pappa tjänar en massa pengar, du fick väl en massa pengar därifrån?” Men nej, han har gränsat oss ganska tidigt, att när man flyttar hemifrån då klarar man sig själv, säger Sanna Lundell i vår podd En påse pengar.
Undvika ekorrhjulet
Idag vill hon gärna ha så lite kostnader som möjligt. För det är inte höga inkomster som skapar ekonomisk frihet – utan just små utgifter, framhåller hon.
– Min pappa var ju väldigt ointresserad av pengar, men jag vet att han sa till oss tidigt att när ni flyttar hemifrån så skaffa så låga omkostnader som möjligt för då är ni så fria som möjligt att hitta vad ni vill göra med era liv, säger Sanna och fortsätter:
– Det är jag väldigt glad för, för jag har kompisar som har tänkt precis tvärtom. De började jobba stenhårt, belånade sig och sen helt plötsligt är de fast i det där ekorrhjulet. Det kanske inte är något fel med det, men jag uppskattar att jag hade fem år när jag kunde liksom leva ”la vida loca” och bara komma på att jag hur jag ville spendera mitt liv. Det betydde så mycket.
Vem som helst bli rik
Till sina egna fyra barn vill hon föra vidare både vikten av att spara och att jobba:
– Jag försöker medvetandegöra för dem vad saker och ting kostar och vad man faktiskt kan spara och att det kan finnas en härlig känsla av att kunna spara till någonting. Men jag vill också ge dem möjligheterna till att kunna tjäna pengar. Att förstå att om jag jobbar så kommer jag kunna köpa det jag vill, säger hon och tillägger:
– Det är aldrig fel att jobba och det är min starka övertygelse, vilket jag tycker är enormt hoppfullt och det har jag alltid burit med mig, att om man bara hugger i då kan vem som helst i Sverige bli rik faktiskt.
Värderar frihet
Samtidigt är tid de facto pengar, framhåller Sanna. Och just nu värderar hon tid högre än pengar, berättar hon.
– Jag fick barn väldigt tidigt och jobbade i hemtjänsten. Det är ett väldigt lågavlönat yrke. Det tar extremt mycket tid och du får ut väldigt lite i plånboken. Och någonstans där och då så kände jag att jag vill kunna vara hemma med mitt barn så mycket som möjligt, säger hon.
Att jobba som frilansjournalist är inte ett jättevälbetalt jobb, framhåller hon, men det har något annat.
– Det är ett fritt jobb och det är ett jobb som är väldigt bra att kombinera med att ha små barn. Man kan vara med dom så mycket som möjligt och så kan man arbeta andra tider, säger hon.
Frihetsspengar
Frihet och trygghet är också det långsiktiga målet med Sannas månadssparande. Ifall hon skulle separera, eller något händer. Då är det skönt med en buffert på banken:
– Man ska aldrig underskatta ett göttigt ”fuck off”-kapital och det är faktiskt det jag sparar till. Sen försöker jag liksom översätta det i tänkbara scenarion: om vi skulle separera, hur skulle våra då respektive liv kunna se ut? Hur skulle det se ut om jag behöver göra en sak akut? Men också frihetspengar: ”Jag bara orkar inte med det här, jag vill bara vara ledig i två månader och bara tänka om eller göra någonting annat.” Man kan också använda ett sådant kapital till att omskola sig, säger hon och tillägger:
– Jag träffade människor under pandemin som jobbat på krog i hela sitt liv som helt plötsligt inte hade några intäkter och inga arbetstillfällen. I en sådan situation tänker jag att gud vad härligt att bara veta att man har hundratusen.
Sparkonton – spara tryggt med sparränta
Passar när du vill spara pengar på kort sikt, t.ex. buffert. Vi erbjuder både sparkonto och fasträntekonto med sparränta.
- Ränta på sparkonto: 2,30 %
- Ränta på fasträntekonto: 3,25-3,55 %
Jämför enkelt våra konton och sparräntor och välj det alternativ som passar dig bäst.
Självklart gäller insättningsgarantin
Kontona omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.
Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kund enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor.
Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Läs mer på Riksgäldens hemsida.
Vi belönades med utmärkelsen Årets Sparkonto 2022 av Privata Affärer. ”Skandia visar vägen för de stora och höjer räntan mest”, skriver de.
Läs mer och öppna konto härAndra läser om
Bygg en tryggare pension med snabb årlig överblick
En kvart är allt som krävs för att få koll på pensionen. Små insatser varje år kan ge stora resultat. Vår ... Läs mer
Så påverkas din ekonomi av nya skattereglerna
Sedan årsskiftet gäller en rad nya skatteregler. För vissa grupper handlar det om extra tusenlappar varje månad. ... Läs mer
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer