Så påverkar AI karriären, ekonomin – och din plånbok
I en värld där artificiell intelligens (AI) blir en alltmer integrerad i våra liv kommer miljontals människor att påverkas. Vad händer? Vi har mött framtidsspanaren Nicklas Hermansson som benar ut hur AI kan forma vår framtid. Dessutom ger han sina bästa tips på hur du utvecklar framtidens tre (otippade) superkrafter för att bli framgångsrik.
Lyssna när Nicklas Hermansson gästar vår podd En påse pengar här ovan.
Vi är mitt i den fjärde digitala vågen och nu gäller det att vi anpassar oss och utvecklar de kompetenser som är relevanta i en värld där AI är en integrerad del av våra liv. Det lyfte Nicklas Hermansson, skribent, föreläsare och framtidsspanare, i vår podd En påse pengar.
– Bara under pandemin så åkte vi tio år framåt i tiden i hur vi använder oss av teknik, och nu kommer det bara att gå ännu snabbare, säger han.
Förhindra ekonomiska risker
Många traditionella jobb kommer till exempel att automatiseras och ersättas av AI-system, spår han.
– Miljoner människor kommer att bli av med sina tråkiga jobb. Tack och lov så får de nu chansen och möjligheten att börja om, säger han.
Samtidigt innebär det här helt nya möjligheter, konstaterar Nicklas. Inom finansvärlden kan AI till exempel agera såväl affärsutvecklare som säkerhetschef – och som den senare förebygga potentiella ekonomiska risker. Både genom att övervaka nuläget för att kunna räcka upp en varningsflagg och genom att hålla koll i spåkulan, säger han.
– AI är jätteduktig på att se mönster utifrån data, säger Nicklas och tillägger samtidigt att AI är mer än en rolig fluga:
– Man måste ta det här på allvar, det gäller att implementera AI i organisationen.
Hjälpa dig spara
Rent plånboksmässigt så kan en AI hjälpa oss att se mönster i hur vi faktiskt konsumerar, göra budgetar och även agera utifrån detta åt oss. Till exempel genom att varje gång vi handlar för en viss summa också se till att vi sparar en viss summa automatiskt.
– Du kan hitta sådana typer av knep där AI kan hjälpa dig att spara, säger Nicklas.
AI kan även användas för att främja hållbarhet och göra ansvarsfulla investeringar, framhåller han:
– Den gör ju det vi vill att den ska göra, och ifall vi vill att den ska ta fram nya produkter eller tjänster. Ja, men då kommer ju den att göra det. Och vill vi att de här produkterna ska vara hållbara och klimatvänliga? Ja, men då kommer de ju också att vara det. Den kommer ge oss nya saker som vi själva inte ens har tänkt på.
AI är här för att stanna, nu gäller det att lära sig hur man öppnar upp potentialen i vår nya ”kollega”.
– Det är några år nu när det handlar om att den som kan prata med robotar bäst och mest, den vinner. Det gäller att kunna ställa rätt frågor och förstå hur man använder de här verktygen, säger han.
Så utvecklar du framtidens 3 superkrafter för att hänga med i AI-eran
Här är Nicklas Hermanssons bästa tips för att utveckla tre superkrafter som krävs för att vara framgångsrik i en värld där AI spelar en allt större roll:
1. Kreativitet
Frågan är om AI kommer att gynna vår kreativitet – eller ta över den från oss. Här gäller det att inte släppa för mycket av den här egenskapen, så att vi tappar den.
”Jag själv håller på att försöka att bli mer kreativ genom att varenda dag komma på tio idéer utifrån något givet ämne som jag själv hittar på. Bara för att träna hjärnan, precis som man kan träna kroppen.”
2. Kritiskt tänkande
”Jag tror att det kritiska tänkandet kommer att vara en av framtidens superkrafter. Det handlar dels om att våga vara den som faktiskt är räcker upp handen och säger att vänta, nu går det inte lite för fort. Dels om att lägga mycket mer tid på personlig utveckling än vad vi gör idag. Så att vi hänger med i den här utvecklingen.”
3. Empati
”Är det något robotarna är så tro mig, de är väldigt empatiska. De är snällare än någon och bryr sig mer än någon. Så här vill vi inte bli överkörda. Då gäller det att steppa upp lite grann. Nu måste man träna på empati: schemalägg att skicka snälla sms till kompisar, flickvänner, pojkvänner, kollegor och så vidare.”
Lyssna på hela samtalet i vår podd (och glöm inte att prenumerera så du inte missar nästa avsnitt!) – Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten
Andra läser om
Bygg en tryggare pension med snabb årlig överblick
En kvart är allt som krävs för att få koll på pensionen. Små insatser varje år kan ge stora resultat. Vår ... Läs mer
Så påverkas din ekonomi av nya skattereglerna
Sedan årsskiftet gäller en rad nya skatteregler. För vissa grupper handlar det om extra tusenlappar varje månad. ... Läs mer
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer