Pensionsfällorna att parera för att maxa pensionen
Du befinner dig mitt i karriären och har många år kvar att jobba. Mycket kan hända under ett arbetsliv och det är bra att komma ihåg att de beslut du tar idag faktiskt har stor effekt på din pension i framtiden. Här listar vi några vanliga pensionsfällor som är bra att känna till, så att du kan parera dem.
Deltidsarbete och tidig pension.
Dessa livshändelser kan sänka pensionen med tusentals kronor varje månad. Det visar vår nya rapport ”Pensionsfällor i livet”.
– Medan vissa pensionsfällor såsom sjukskrivning och arbetslöshet kan vara svårare att planera för, är andra såsom frivilligt deltidsarbete under småbarnsåren enklare att kompensera för, säger Mattias Munter.
– Mycket kan hända under ett arbetsliv och det är inte alltid så lätt att se de långsiktiga effekterna – inte minst på den framtida pensionen. Vi vill hjälpa människor att planera för det oförutsedda, för att på så vis skapa utrymme för ett arbetsliv som ibland tar lite krokiga vägar, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Räkna på din pension
Så parerar du pensionsfällorna – smarta tips till dig
Tänk på att varje år och lön räknas
Att gå ner i arbetstid för att ta hand om barn handlar såklart om mer än bara det ekonomiska. Men om du eller din partner gick ner i arbetstid för att bättre lösa familjens livspussel kan det vara bra idé att ta snacket där hemma om hur den ekonomiska biten bäst kan lösas.
Ett bra grej kan vara att starta ett privat pensionssparande för att på så vis kompensera för den ekonomiska effekten av deltidsjobb.
Planera för att långt liv
70 är det nya 50. Försök därför att fokusera på strategier som gör att du orkar jobba så länge du vill.
En bra grej är att redan nu börja spara till en pensionsbuffert. På så vis tar du inte bara höjd för oförutsedda händelser men du ger dig själv också större frihet om du exempelvis önskar att gå i pension tidigare.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Bygg en tryggare pension med snabb årlig överblick
En kvart är allt som krävs för att få koll på pensionen. Små insatser varje år kan ge stora resultat. Vår ... Läs mer
Pensionsekonomen: Så kan du stärka din pension med flera tusenlappar
Livslängden ökar och fler väljer att stanna kvar längre på arbetsplatsen. Du som är anställd kan öka din pension med ... Läs mer
Så funkar flytträtten och det här ska du tänka på – pensionsekonomens bästa tips
Genom att flytta din pension kan du ta större kontroll över ditt pensionssparande. Maximera potentialen för avkastning ... Läs mer
Efter nya reglerna – mindre lönsamt för pensionen att ha jobbat
Vår senaste rapport visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett ... Läs mer
Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare
Du som är företagare har fram till 31 december att starta ett pensionssparande eller passa på att göra en ... Läs mer