Stjärnförvaltaren: Därför ska du fortsätta spara när det skakar
I vår podd ”En påse pengar” spår Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher en rekyl på börsen. Men den långsiktiga investeraren bör fortsätta att månadsspara, menar han. – Då sätter man in pengar i alla miljöer, därför tycker jag fonder är så bra!
Lyssna på "En påse pengar" med Simon Blecher
Det skakar på världens aktiemarknader efter en längre period av uppgång.
Men som sparare går det inte att gå och vänta på att det ska komma en korrektion, menar Simon Blecher, som flera gånger utsetts till årets förvaltare av Morningstar.
Nyckeln till framgång är istället att tänka långsiktigt.
– Det kan lika väl sluta med att det rusar upp kraftigt och sedan går ned och då var det ingen idé att sälja. Jag tycker man ska ha ett ganska stort månadssparande, säger Simon Blecher i podden.
Han får medhåll av vår ekonom Seyran Naib. Enligt henne är det nästan helt omöjligt att pricka toppar och dalar på börsen. Istället för att chansa är det för de flesta smartare att månadsspara.
– Hitta en summa pengar du själv klarar att lägga undan. Månad efter månad, år efter år. Ibland köper du på toppen men ibland också precis på botten. Snittkursen blir någonstans däremellan. Över tid blir det ofta en ganska jämn kurva, säger hon.
Oväntad ny information?
Simon Blecher säger till ”En påse pengar” att han skulle vara ”väldigt förvånad” om börsen inte skulle vara ned 20-25 procent inom 18 månader. På frågan vad som kan komma att utlösa en eventuell framtida korrektion, svarar Simon Blecher ”när det kommer någon totalt oväntad ny information”.
Problemet med Evergrande i Kina är inte tillräckligt stort för att få världens börser på fall, menar stjärnförvaltaren.
– Jag tror riskerna ändå är att det ändå blir någon slags inflation och på något sätt hur centralbankerna ska ta tillbaka stimulanserna. Jag tror inte att börsen behöver krascha för det, men den kommer att behöva rätta till vissa saker, säger han.
Sprida risken
I senaste numret av Placeringsutsikter konstaterar våra ekonomer att både konjunkturen och börsen går in i en ny fas.
– Vi har sett en väldigt stark uppgång i aktier under en längre period och det är därför ett perfekt tillfälle att se över risken i sin portfölj och fundera på vad vi kallar för rebalansering, säger Seyran Naib.
– Men man ska komma ihåg att det är vid just dessa tillfällen när det gått riktigt bra, som det är allra viktigast att titta på just riskspridning.
Våra ekonomer är i rapporten försiktigt positiva till utvecklingen framöver, förutsatt att värderingarna ligger kvar på nuvarande nivåer, eller sjunker måttligt.
– Vi ser en fortsatt god potential i aktier, men man ska vara inställd på att det kommer att komma sättningar längs vägen och emellanåt tenderar sådana att bli kännbara. Vi tänker oss dock att avkastningen för de kommande åren bör kunna vara i nivå med historiska genomsnitt på 5-10 procent per år, vilket är en god potential om man jämför med alternativen, säger vår ekonom Johan Lundqvist.
Låter du dina pengar växa?
Sprid risken över tid och spara utan att det märks med ett automatiskt månadssparande.
Börja månadsspara nuAndra läser om
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer
Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs
Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer