I en pandemi finns inget utrymme för egoism
Från skrivbordsjobb till vaccinationsmottagning. Våra medarbetare Simone, Lisa och Mona delar med sig av sina reflektioner och insikter från tiden på vaccinationsmottagningarna där de har arbetat under tre veckors tjänstledighet från Skandia.
Läget är fortsatt ansträngt för sjukvården till följd av pågående pandemi. Tidigare i år, i samband med att vaccinationen mot Covid-19 drog igång i Sverige, gick Skandia ut med ett erbjudande till alla medarbetare med vårderfarenhet och erfarenhet som sjuksköterska, att under 1–3 veckor med bibehållen lön och förmåner, vara med och stötta och avlasta inom vården.
Simone Boström, Medicinsk Riskbedömare, Lisa Möllefors, Vårdplanerare, och Mona Brundin, Scrum Master, nappade på erbjudandet och valde att hjälpa till och göra en insats för samhället. De är nu tillbaka i sina ordinarie roller efter tre veckors arbete inom vården. Här berättar de om sina reflektioner och insikter.
Varför valde ni att engagera er?
Simone: Redan i början av pandemin, då vårdbehovet ökade och med det kraven på vårdpersonalen, började jag fundera på hur jag skulle kunna hjälpa till. När behovet av vaccinatörer ökade ville jag bidra.
Lisa: När jag såg hur mina vänner och före detta kollegor slet mer än någonsin, kändes det bra att kunna bidra på något sätt. Jag kontaktade vårdcentralen i kommunen jag bor i, vilket resulterade i att jag och ett gäng pensionerade sjuksköterskor vaccinerade på löpande band i en tillfällig lokal.
Mona: För mig var det självklart att hjälpa andra, och med min sjukvårdsbakgrund tänkte jag att, även om det är kort tid, så skulle jag kunna göra lite nytta.
Fanns det något ögonblick som berörde lite extra?
Lisa: Många jag mötte och pratade med såg fram emot stunden så de äntligen får krama sina barn och barnbarn igen, det berörde ju naturligtvis. Det blev även en del selfies med folk som ville föreviga det stora ögonblicket när de äntligen fick sin spruta, vilket såklart också var roligt!
Simone: Min tid med att vaccinera och bereda vaccin har varit stimulerande, jag kände en trötthet på ett annat sätt än vanligt vid arbetsdagens slut, men på ett positivt sätt. Dels för att mitt rörelsemönster under en arbetsdag såg helt annorlunda ut mot min vardag annars, och dels för de många nya intrycken och mötena.
Mona: Under de veckor jag jobbade på Huddinge Vaccinationsmottagning delades 800 doser av vaccinet ut dagligen. Det var väldigt många möten med tacksamma medborgare som äntligen fick en strimma ljus av hopp!
Vad tar ni med er från de här veckorna?
Mona: Teamet jag jobbade med har inspirerat mig, de gjorde ett grymt jobb! De arbetade med effektiva flöden, målmedvetenhet och var alltid proffsiga i sitt möte med människor. Att få finnas där när andra behöver stöd känns otroligt viktigt!
Lisa: Verkligen ett jättebra initiativ från Skandia. Jag upplevde att många blev imponerade av min arbetsgivare som ville bistå med resurser på det här sättet. Jag tar också med mig alla de möten jag fick uppleva, och lättnaden för patienterna när de fått sina sprutor.
Simone: De människor jag mött har uttryckt en stor tacksamhet till oss som arbetar med detta, och jag har verkligen känt att det vi gjorde och gör inom vården är viktigt och gör skillnad.
Beredskapslyftet
Insatsen görs inom ramen för Beredskapslyftet, ett initiativ som drivs av Novare i syfte att mobilisera tillfälligt tillgängliga personalresurser för att stödja svenska arbetsplatser som är starkt pressade under coronakrisen.
Andra läser om
Efter nya reglerna – mindre lönsamt för pensionen att ha jobbat
Vår senaste rapport visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett ... Läs mer
Så undviker du att medarbetare går in i väggen – psykologens råd
Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, ... Läs mer
Spara med omtanke och bidra till cancerforskning
Varje år drabbas fler än 70 000 personer av cancer i Sverige. Men tack vare forskningens framsteg kan idag två av tre ... Läs mer