Hybridkontorets värsta fallgropar – forskare varnar och ger lösning
Distansarbete och hybridkontor är här för att stanna. Men det är långt ifrån problemfritt. Det menar Leif Denti, som forskar inom ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid Göteborgs universitet. I Skandias webbseminarium ”Hybridvärld 1.0: Förälskelsefas – men sen då?” varnar han för hybridkontorets fallgropar – och ger sina bästa tips till lösning.
Det finns många positiva fördelar med distansarbete, menar Leif Denti. Ökad frihet och möjlighet till kontroll ger bättre ”work life balance” och ökar möjligheten för många att lösa sina livspussel.
Det ger också möjlighet för arbetsgivare att locka kompetens som kan vara svår att nå.
Men det finns också hot.
Fallgrop #1: Vi konsumerar fördelarna
Det finns en tydlig risk att man konsumerar fördelarna med hybridkontoret, menar Leif Denti och drar paralleller till bilindustrin och genomslaget för ABS-bromsar på 1980-talet.
– Bilen bromsade mer effektivt. Men det ledde samtidigt till att vi körde fortare! Med distansarbete och hybridlösningar kan vi ofta spara någon timmes pendlingstid. Men om vi då lägger in extra möten har vi redan konsumerat fördelen, säger forskaren.
Lösning
Lösningen blir att dra en tydligare gräns mellan jobb och fritid och inte falla för frestelsen till fler möten.
– Jag tycker det bör finnas en tydlig policy kring företagets förväntan på arbetstid och tillgänglighet. Jag märker själv hur jag numera får fler mejl som dimper ned i inkorgen sent på kvällen. Det tror jag inte är så bra. Vi behöver också vila, säger Leif Denti.
Fallgrop #2: Det tredje rummet
Många jobbade hemifrån även före pandemin. Men det är först nu vi ser hybridkontorets verkliga genomslag – både på gott och ont!
– Det finns som sagt många fördelar. Men det blir också svårare att bygga en kultur om vi inte ses på kontoret. Vi är sociala varelser och är skapta för att träffas i kött och blod. Det är så vi skapar sammanhang. Nu riskerar limmet mellan oss att luckras upp, säger Leif Denti.
Det är mycket som går förlorat i ett videomöte. Bara en sådan grundläggande sak som ”turntaking”. När ska jag bryta in och när ska jag hålla tyst? Fattar folk vad jag har sagt? Att se om folk runt bordet nickar är mycket lättare när vi ses fysiskt.
Allt detta kan leda till att människor blir passiva, menar Leif Denti.
– Det finns också en risk att vi skapar ett a- och b-lag där de som presenterar sig på plats i person hamnar närmare chefen. Allt jag vet om ledarskap och gruppsykologi säger att det pekar åt det hållet. Jag ställde faktiskt en fråga om detta på Linkedin som skapade stort engagemang, så det här är något som jag tror många går runt och tänker på.
Lösning
Lösningen blir att värna om det så kallade tredje rummet. Första rummet är i hemmet och det andra på jobbet. Det tredje rummet är en blandning av de två, då vi varken är hemma eller på jobbet. Med andra ord det informella hänget med kollegorna. Det är i det tredje rummet som det skvallras och skämtas.
– Det är alltså viktigt att vi skapar ett tredje rum även på distans, inte minst för nyanställda och dem som jobbar 100 procent på distans. Att alla kan få vara med i den informella gemenskapen. Framtidens kontor tror jag kommer att ha många fler ”teamytor” för mer avslappnat umgänge, säger Leif Denti.
Att ses fysiskt med ökad regelbundenhet kan därför vara avgörande. Enligt Leif Denti är det inte orimligt att man som arbetsgivare kräver att medarbetarna kommer in på kontoret, i alla fall någon dag i veckan.
– Jag säger inte att det inte funkar på distans, för det gör det ju naturligtvis. Men vi har inte de meningsfulla dialogerna på distans, då vi ska logga in och ut på minuten. När det kommer till mer avancerade diskussioner; ja, då är det bättre att träffas på kontoret!
Hur är läget? Egentligen.
Det har gått några månader sedan samhället öppnades upp och vi kan nu äntligen börja ses oftare på våra kontor. Har vi lärt oss något nytt? Hur ska vi jobba framåt? Hur mår vi på hybridkontoret? Vad krävs av cheferna? Hur jobbar Nasa med engagemang?
Detta och mycket mer får du svar på i vårt webbseminarium med Leif Denti (forskare Göteborgs universitet), Marie Bremberg (psykolog Sophiahemmet Rehab Center), Markus Pfister (fastighetschef, Skandia Fastigheter) och Marie Ågren (HR-chef Skandia).
Teckna tjänstepension – hälsoförsäkring ingår just nu
Vi vet att friska och trygga medarbetare skapar välmående företag. Därför har vi utöver sjukförsäkring lagt till en kostnadsfri förebyggande hälsoförsäkring (värde 1 950 kr/år) när du tecknar Skandia Tjänstepension med Hälsa.
Läs mer om vår tjänstepensionAndra läser också om
Psykologen: Så gör du 2025 till ditt bästa år
Nytt år ger ofta nya tankar och mål kring framtiden. Vill du stressa mindre och stärka din fysiska och mentala hälsa? ... Läs mer
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer