”Vi måste inte alltid sitta med en skärm på mötet”
Regelbunden fysisk aktivitet och motion är rena rama mirakelkuren för din hälsa. Carl Johan Sundberg, läkare och professor i fysiologi, och Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center, tipsar om nyttan av promenadmöten – och schemalagda pauser i back to back-mötesträsket.
Medicinska mirakelkurer visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget. Det skriver Carl Johan Sundberg i sina böcker Hälsa på recept (skriven med Anders Hansen) och Stark hela livet (med Jessica Norrbom).
– Dagens forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning inte är något annat än just en mirakelkur som inte bara gör att du går ner i vikt och får bättre kondition och styrka.
Gör oss ”yngre”
Minskad stress, bättre sömn och humör, ökad kreativitet. Ja, det finns många fördelar med regelbunden motion.
Enligt Carl Johan Sundberg, som är verksam vid Karolinska Institutet, kan träning till och med göra oss yngre. I alla fall rent biologiskt.
– Man kan dels känna sig yngre, men också påverka vävnaderna i kroppen så att de fungerar bättre som de gjorde när man var yngre, säger han i programmet Skandia Live.
Du kan stärka muskulaturen samtidigt som du påverka hjärnan positivt.
– Man kan till viss del ”backa bandet” och förändra i alla åldrar – ända upp i 100-årsåldern visar studier, säger Carl Johan Sundberg.
Paus mellan möten
Rekommendationen just nu är enligt professorn 150-300 minuter fysisk aktivitet i veckan, till exempel 30-60 minuters rask promenad fem dagar i veckan. Samt att belasta muskulaturen – det kan handla om situps, benböj, armhävningar och/eller ryggresningar ett par gånger i veckan. Dessutom är det viktigt att minska stillasittandet.
– Det är grundplåten kan man säga. Om man idag inte är fysiskt aktiv är det en bra start att göra något mer - då är det bra med promenader runt kvarteret. Det kan alltså räcka med att få in mer vardagsaktivitet för att må bättre, menar Carl Johan Sundberg.
Men det är inte alltid helt lätt att få in motion som en naturlig del av vardagen. Särskilt inte på hemmakontoret. Ett smart knep kan vara schemalagda pauser i kalendern.
– Mötena ligger ”back to back” och man kan ske borde bygga in i sina mötesbokningssystem, vad det nu är för plattform, en fråga om att ”ska du verkligen ha ett heltimmesmöte ska det inte vara 45 minuter”? Det vore bra med den typen av återkoppling så att man med automatik bygger in pauser, som annars inte uppstår, säger Carl Johan Sundberg.
Hälso- och rehabvägledaren Cajsa Kaarme tipsar i Skandia Live om nyttan av promenadmöten.
– Kan jag ta en promenad medan jag har något av alla de här mötena? Ta den dialogen på arbetsplatsen! Vi måste inte alltid sitta med en skärm framför oss när vi pratar, säger hon.
Skandias Hälsoluss
Har du vår hälsoförsäkring kan du och dina medarbetare ringa vår Hälsosluss. Här kan ni bland annat kan möta psykologer, hälso- och rehabvägledare och fysioterapeuter online eller på telefon.
Ring oss: 0771-51 55 10
Hälsoslussen har öppet måndag-fredag klockan 08:15-16:30 (stänger kl 16:00 på fredagar).
Mer om vår hälsoförsäkringAndra läser också om
Psykologen: Så gör du 2025 till ditt bästa år
Nytt år ger ofta nya tankar och mål kring framtiden. Vill du stressa mindre och stärka din fysiska och mentala hälsa? ... Läs mer
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer