Tre snabba frågor med fyra författare till boken "Spara för livet"
Vi har frågat fyra av författarna till boken "Spara för livet" om vad de vill att man ska ta med sig från deras kapitel.
Helena Hagberg, Chef Hållbarhet
Författare till kapitlet ”Val som påverkar framtiden”
- Hur kan jag tänka hållbart som sparare? Vi kan alla bidra till en hållbar framtid och valet av sparform kan vara ett steg i rätt riktning. Etiska, hållbara och ansvarsfulla investeringar har aldrig varit mer aktuella, efterfrågade och relevanta än idag. Allt pensionssparande är långsiktiga investeringar. För en 90-talist med tjänstepension är prognosen att utbetalningar kommer att ske fram till år 2078. Vi behöver göra stora investeringar för en mer klimatsmart och hållbar värld och det långsiktiga kapitalet har en roll att spela i denna omställning.
- Vad vill du att läsaren ska ta med sig från ditt kapitel? Jag vill få fler att se investeringar med hållbarhetsfokus som en möjlighet att förstärka de egna värderingarna och vill visa på att det finns olika typer av investeringar vilket ger valmöjligheter åt kunderna.
- Kan du ge några exempel på hur man som pensionssparare i Skandia bidrar till FN:s klimatmål?Vi förvaltar flera hundra miljarder kronor av svenska folkets tjänstepensioner. Att investera ansvarsfullt är sedan många år en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Det kan handla om allt från investeringar i svensk vindkraft och solkraftsparker i Senegal, till höghastighetståg och hållbarhetsobligationer framtagna tillsammans med Världsbanken, För att bara nämna några exempel. Vi utvärderar ständigt våra placeringar utifrån kriterier som miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, antikorruption m.m.
Läs kapitlet Val som påverkar framtiden
Bengt Bohlin, Affärsspecialist
Författare till kapitlet ”Ta ut pensionen vid rätt tillfälle och få mer”
- Varför är det viktigt att planera sin pension? Att planera sin pension kan ses som livets viktigaste lönesamtal! Efter kanske 30-45 års arbetsliv öppnas plötsligt nya möjligheter till ett friare liv. Och genom att optimera uttagen kan de totala inkomsterna under pensionstiden öka.
- Vad ska jag tänka på som långsiktig sparare?
Många underskattar hur många år de ska leva som pensionär och tar ut pensionen på väldigt kort tid. Ett annat vanligt misstag är att sänka placeringsrisken för tidigt. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen. Det krävs dock engagemang och att man är lite nyfiken för att det ska bli extra bra. Pension är uppskjuten lön så det bör intressera alla. Jag hoppas kunna inspirera till att börja planera sin pension och sin framtida ekonomi på ett klokt och enkelt sätt. Jag vill också inspirera till att spara långsiktigt till sin pension för det kommer de yngre generationerna att behöva göra. Logga in på Minpension.se och gör en egen pensionsprognos. Gör en budget över dina utgifter och inkomster. När allt är klart ser du hur din ekonomi kommer att bli. När de ekonomiska pusselbitarna är på plats blir det enklare att planera din pension.
- Vad vill du att läsaren ska ta med sig från ditt kapitel? Det viktigaste är att komma igång! Det är nu du kan påverka din framtida pension. Den som börjar spara tidigt och långsiktigt har större möjligheter till en trygg ekonomisk framtid.
Läs kapitlet Ta ut pensionen vid rätt tillfälle och få mer
Jenny Wiener, Affärsansvarig Risk & Hälsa
Författare till kapitlet ”Hälsa – en lönsam investering”
- Varför är hälsa en lönsam investering? Hälsa är inget fluffigt modeord – det är livsviktigt! Det är också långt mer än bara jakten på den perfekta kroppen, elitlopp och dieter. När människor mår bra ökar förutsättningarna att göra bra ifrån sig och trivas på jobbet. En sund livsstil förebygger sjukskrivningar. Det tjänar alla på – både medarbetare, arbetsgivare, staten och försäkringsbolag.Sverige förlorade 64 miljarder kronor på sjukskrivningar förra året enligt vår senaste rapport. I princip varannan sjukskrivning beror numera på psykisk ohälsa. Ett mer förebyggande arbete skulle kunna frigöra löner till fler än 25 000 sjuksköterskor.
- Vad kan vi alla göra för att boosta kontorshälsan? Vi har alla en mäktig fiende i karriären, som dessutom ofta är både bekväm och ergonomisk: och det är kontorsstolen. Vi måste upp på benen! All forskning visar på rörelsens positiva inverkan på allt från blodvärden och blodtryck till vårt humör och hur smarta, pigga och stressade vi är. Kosten och sömnen är också viktig.
- Vad vill du att läsaren ska ta med sig från ditt kapitel? Jag hoppas att de som läser kapitlet får värdefulla tips i ett komplext ämne och känner att möjligheterna att själv påverka sitt välmående är stora då små förändringar över tid ger stora positiva effekter.
Läs kapitlet Hälsa – en lönsam investering
Trifa Chireh, Affärsspecialist
Författare till kapitlet Växla lön mot pension – är det en bra affär?
- Varför är det smart att löneväxla?
Tjänstepension och eget sparande får allt större betydelse – inte minst för dig som tjänar lite mer. Löneväxling betyder att du som anställd får en del av din lön eller bonus omvandlad till ett tjänstepensionssparande och är ett smart sätt att ge en extra skjuts i sitt pensionssparande. Skatteeffekten när det gäller löneväxling kan vara en motivator för vissa, i synnerhet om man är högavlönad och tycker att det känns tråkigt att mer än hälften av t ex en löneökning försvinner i skatt. Då kan det vara en god idé att använda extraslanten till tjänstepension istället. När du sedan går i pension betalar du inkomstskatt på utbetalningarna. Men i många fall blir den skatten troligen lägre än vad du i dag betalar i skatt på din lön. Avkastningsskatten är dessutom lägre för pensionssparande än skatten för andra sparformer, vilket kan bli ännu ett bra tillskott till pensionen. - Hur kan jag komma igång?
Kolla med din arbetsgivare om de erbjuder löneväxling. Och kom ihåg att du bör ha en månadslön på minst 44 923 kronor efter avdraget för löneväxlingen (2020). Annars minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner. - Vad vill du att läsaren ska ta med sig från ditt kapitel?
För att kunna leva fullt ut hela livet behövs pengar och då är det bra att påverka sin pension så tidigt som möjligt. Pensionssparande behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Fördelen med en löneväxling är att det är ett bekvämt sätt att spara långsiktigt, eftersom man redan sparar via arbetsgivaren genom en tjänstepension. Man sparar både tid och energi. Oavsett om du kan avvara några hundra- eller ett par tusenlappar varje månad i ett långsiktigt sparande så är det steg i rätt riktning. Genom månadssparande får man även en snöbollseffekt speciellt om man är lite yngre och löneväxlar. Anledningen är inte enbart för at man har många år på sig att spara utan även för att den så kallade ränta-på-ränta-effekten slår in.
Läs kapitlet Växla lön mot pension – är det en bra affär?