Så påverkas Skandia Liv av coronakrisen
Det är stor dramatik på världens aktiemarknader och Stockholmsbörsen har från toppen i februari tappat mer än 30 %. Men hur påverkas egentligen du som är kund i Skandia och sparar långsiktigt i Skandia Liv. – Vi har en ”allvädersportfölj” som ska ge skydd i oroliga tider, men självklart är inte vår portfölj osårbar, säger chefen för Skandias kapitalförvaltning Lars-Göran Orrevall, med 30 års erfarenhet från branschen.
Först och främst är coronaviruset något som orsakar stort mänskligt lidande. Men ska man prata om ekonomi så kommer det att få betydande konsekvenser för världsekonomin, konstaterar Lars-Göran Orrevall.
– Jag förstår att många känner oro. I bekämpning av coronaviruset har land efter land ”stängt ned”, vilket kommer att få betydande effekter på tillväxten. Det finns en klar risk för en global lågkonjunktur, säger han.
– Med all osäkerhet som råder just nu kring viruset och med den långa uppgången vi har bakom oss är det inte konstigt att börsen reagerar som den gör.
Skandias kapitalförvaltningschef ansvarar för en livportfölj med cirka 500 miljarder kronor.
– Vi har ett långsiktigt uppdrag och i vår portfölj sprider vi riskerna på många olika tillgångsslag för att kombinera en hög avkastning med balanserade risker. De flesta aktiemarknader har fallit 20-30% från årets början. Tack vare riskspridningen har vår portfölj klarat sig relativt väl och endast fallit med några få procentenheter, säger Lars-Göran Orrevall.
Vad säger du om marknadsläget?
– Situationen är naturligtvis allvarlig. Vi har under de senaste veckorna sett det kanske snabbaste fallet på aktiemarknaderna i modern tid. Centralbankerna har vidtagit drastiska åtgärder, men med räntor på noll så är deras ammunition begränsad. Istället står hoppet till att finanspolitiken ska kunna hjälpa överbrygga och minimera de negativa effekterna av coronaviruset. Det har redan presenterats en rad sådana stödpaket, men det uppenbart att världens ekonomier kommer att vara i lågkonjunktur under våren.
Hur står sig Skandia Liv i turbulenta tider?
– Vi förvaltar en stor del av svenskarnas pensioner och det är verkligen ett långsiktigt uppdrag. I normalläget är 20-25 procent av pengarna i Skandias livportfölj placerade i publika aktier – resten utspritt på fastigheter, räntepapper, onoterade aktier, infrastruktur och andra längre investeringar. De alternativa tillgångarna i vår portfölj ger en bra riskspridning. Räntor fungerar som en stötdämpare i dessa oroliga tider.
Kommer börsoron som en överraskning?
– Både ja och nej. Vid årsskiftet 2019/2020 hade vi i Skandia Livs portfölj den lägsta andelen risktillgångar som vi haft sedan finanskrisen. Inte för att vi anade att ett coronavirus skulle dyka upp. Men vi visste att världsekonomin och den högt värderade börsen var extremt känslig för dåliga nyheter. Det är något vi har skrivit om i Placeringsutsikter de senaste två åren och det är precis det vi ser här nu. Så när många på marknaden höjt sin riskandel har vi gått åt motsatt håll.
Vad tror du om utvecklingen framåt?
– Det kan ingen med säkerhet säga. Världen befinner sig i en helt ny situation. Traditionell livförvaltning har funnits i långt över hundra år och överlevt både världskrig, depressioner och finanskriser. Även den här krisen kommer att övervinnas och Skandia Liv är finansiellt mycket stark.
Hur ska jag tänka som sparare?
– Det beror helt på när du behöver ditt kapital. Vi pratar mest om väldigt långsiktigt sparande, kanske ända till pensionen. Och då är det samma råd som vanligt. Man ska ha en långsiktig plan. Se över sin riskprofil, tänka långsiktigt och inte hålla på att hoppa in och ur marknaden. Månadsspara regelbundet i både upp- och nedgång. Om man just nu och vid liknande tillfällen upplever väldig stress och oro, eller har tänkt att använda pengarna i närtid, så bör man fundera på att sänka sin risk.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Läget just nu: Allt om sparande, försäkringar, hälsa och bolån
Har du frågor om försäkringar, sparande eller annat som kan påverkas av läget just nu? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu.
Frågor och svarAndra läser om
Bygg en tryggare pension med snabb årlig överblick
En kvart är allt som krävs för att få koll på pensionen. Små insatser varje år kan ge stora resultat. Vår ... Läs mer
Så funkar flytträtten och det här ska du tänka på – pensionsekonomens bästa tips
Genom att flytta din pension kan du ta större kontroll över ditt pensionssparande. Maximera potentialen för avkastning ... Läs mer
Efter nya reglerna – mindre lönsamt för pensionen att ha jobbat
Vår senaste rapport visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett ... Läs mer
Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare
Du som är företagare har fram till 31 december att starta ett pensionssparande eller passa på att göra en ... Läs mer
Snart dags att gå i pension? Här är bra saker att tänka på och 3 fällor att undvika
Genom att optimera pensionsuttagen kan dina totala inkomster under din pensionstid öka. Vår pensionsekonom Mattias ... Läs mer