Hur stor buffert ska jag ha?
Nu kan du ansöka om amorteringsfrihet för ditt bolån och det öppnar upp för att om möjligt bygga ditt sparande både på kort och lång sikt. – Alla bör ha åtminstone ett par, tre månadslöner i buffert på kontot, säger Johanna Cerwall, vd för Skandias bank i programmet Skandia Live.
Många hushåll som amorterar tusentals kronor varje månad på sina bolån kan nu pausa amorteringarna till och med augusti 2021. Det öppnar upp för att, om utrymme finns, öka sparandet och inte minst det så viktiga buffertsparandet för att stå bättre rustad inför eventuell framtida arbetslöshet, sjukskrivningar och oväntade hushållsutgifter.
– Att amortera på sina lån är sunt då det minskar lånen och därmed den totala räntekostnaden. Om du väljer att pausa din amortering skulle jag i första hand rekommendera den somkan att använda pengarna till att bygga upp ett buffertsparande för att kunna känna dig trygg om något oförutsett sker, säger Tommy Björinge, chef för bolån på Skandia.
Det finns olika sätt att spara beroende på vilken syfte ditt sparande har. Johanna Cerwall tycker att kontosparande är det rätta om syftet är att bygga en buffert.
– Buffertsparandet måste vara lättåtkomligt och därför är kontosparande det bästa även om räntan är låg. Att ha buffertsparandet på börsen eller i fonder är riskabelt eftersom det kan innebära att du måste sälja med förlust i nedgång. Tre månadslöner efter skatt är en bra målsättning för din buffert, säger Johanna Cerwall i Skandia Live.
Hur ska jag tänka kring det långsiktiga sparandet?
– Steg ett är säkerställa att du har en buffert. Det kan också vara läge att under amorteringsfriheten fram till augusti 2021 öka på ditt långsiktiga sparande. Många hade nog en strategi när de startade sitt långsiktiga sparande och det är jättesvårt att pricka toppar och dalar och försöka tajma börsen. Det bästa är att försöka hålla kvar vid sin strategi och fortsätta månadsspara regelbundet. Om du känner dig osäker så rekommenderar jag att ta kontakt med oss eller din rådgivare för att få råd som passar just dig, säger Tommy Björinge.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Läget just nu: Allt om sparande, försäkringar, hälsa och bolån
Har du frågor om försäkringar, sparande eller annat som kan påverkas av läget just nu? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu.
Frågor och svarAndra läser om...
Årets Skandia Award går till forskning om bolånemarknader och sparande
För tionde året i rad delar Skandia och Thulestiftelsen ut det prestigefyllda forskarpriset Skandia Award i samarbete ... Läs mer
Förslag om sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak – så påverkas du
Sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak, det föreslår en kommitté som sett över de regler som hushåll med bolån möter. ... Läs mer
Bolåneräntorna sänks – det här betyder det för dig med rörlig ränta
Den 7 november sänkte Riksbanken återigen styrräntan, den här gången med 0,50 procentenheter till 2,75 %. Det innebär ... Läs mer