65-plussare: Här är våra största hälsoutmaningar
Många säger sig må bra när vi frågar i en stor opinionsundersökning – inte minst Sveriges alla 65-plussare! Men skrapar man på ytan finns det en del livsstils- och hälsoutmaningar. – Vi har alla mycket att vinna på att bry oss om varandra och hålla oss friska genom hela livet, säger vår hälsostrateg Kristina Hagström.
Hur är läget? Egentligen.
När vi frågar svenska folket just det, svarar sju av tio att de mår bra. Det är glädjande! Och i åldersgruppen 65-79 år är siffran ännu högre – hela åtta av tio. Ännu bättre!
Samtidigt uppger 13 procent av svenskarna att de mår dåligt. Motsvarande siffra bland våra 65-plussare är sju procent.
– Att ställa frågan ”Hur är läget?” – och verkligen lyssna på svaret – är kanske mer relevant än någonsin. Det är så lätt att svara ”Det är helt ok” och egentligen mena något annat. Vi behöver fånga upp signaler hos varandra, säger Kristina Hagström.
Hälsa i fokus
Vi undrar hur du mår, för hos oss på Skandia är hälsa alltid i fokus. Under karriären vill vi att du ska må bra, kunna jobba och spara till din framtid. Därför har vår tjänstepension en hälsoförsäkring som hjälper oss innan vi blir sjuka. I livet efter karriären vill vi att du ska vara frisk och känna ekonomisk trygghet.
För i vår värld hänger allt ihop.
Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet. Så dramatisk har hälsoutvecklingen varit. Att fylla tresiffrigt – det som förr var något av en utopi – blir allt vanligare. Och antalet hundraplussare kommer bara att fortsätta öka, inte minst när landets 40-talister når högre åldrar framöver.
– Det innebär samtidigt att behovet av en jämn pension under en längre tid har ökat, säger Kristina Hagström.
Ekonomin oroar inte 65+
På frågan vad svenskarna oroar sig mest över när de tänker på sin egen tid som framtida pensionär, svarar var femte ekonomin. Bland 65-79-åringar är det däremot kläart färre, var tionde, som främst tänker på pengar. Här är det istället oron över att bli sjuk som dominerar (29 procent) följt av ”Att Sverige ska präglas av våld och brott” (26 procent) samt ”Att jag inte får vård om jag är i behov av det” (24 procent).
Var fjärde 65-plussare uppger att de inte har några livsstils- och hälsoutmaningar alls. Motsvarande siffra bland svenska befolkningen är 10 procent och i gruppen 18-29 år bara 5 procent
– Vår förhoppning är att fler blir uppmärksamma när man frågar hur någon mår. Det är lätt att frågan bara slinker förbi i farten i olika sammanhang utan att egentligen få något svar. Vi kan förebygga mycket ohälsa genom att hinna agera i tid och på riktigt bry oss om hur vi själva, våra kollegor och medmänniskor mår! säger Kristina Hagström.
Svenska folkets 5 största hälsoutmaningar
Vilka är de största livsstils- och hälsoutmaningarna för dig personligen? (Hela befolkningen)
- Motion (37 %)
- Stress (27 %)
- Sömn (24 %
- Kost (23 %)
- Nedstämdhet (20 %)
Vilka är de största livsstils- och hälsoutmaningarna för dig personligen? (ålder 65-79 år)
- Motion (35 %)
- Kronisk sjukdom (21 %)
- Sömn (18 %)
- Kost (18 %)
- Ensamhet (9 %)
Fakta Novus
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Skandia. Syftet med undersökningen är att undersöka allmänhetens mående just ju. Novus har genomfört 1016 intervjuer.
Andra läser också om
Psykologen: Så gör du 2025 till ditt bästa år
Nytt år ger ofta nya tankar och mål kring framtiden. Vill du stressa mindre och stärka din fysiska och mentala hälsa? ... Läs mer
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer