Gå till innehåll

Så får du lägsta bolåneräntan

Det historiskt låga ränteläget gynnar dig med bolån – men varför betala mer än vad du behöver? Genom att jämföra bolån kan du spara många hundralappar varje månad enbart i ränteutgifter. Så här går du tillväga.

Jämför bolån, förhandla och omförhandla

Bolånemarknaden kryllar av aktörer med olika inriktningar. Har man varit kund hos en bank under en längre tid är den förutfattade meningen att man därmed belönas och får en bra rabatt – men så är inte alltid fallet.

– Dessutom kan det vara så att du fick en bra rabatt när du tog lånet eller när du sist omförhandlade men att den sedan försvunnit efter ett till två år, säger vår bolåneexpert Ulf Wikland.

Olika aktörer har skiftande prismodeller där vissa har lägre listränta och lägre rabattnivåer medan andra har högre listränta men högre rabatter. Därför är det viktigt att inte bara titta på listräntan utan vad banken har för genomsnittsränta på sina lån.

Räkna på din ränta

– Att jämföra olika aktörers ränteerbjudanden innebär att du som kund kan spara mycket pengar i ränteutgifter årligen som du istället kan spara som exempelvis en buffert. Men kom ihåg att om skillnaden är marginell mellan olika aktörer är det bra att se över hela kostnadsbilden för dig som kund i banken, säger Ulf Wikland.

Slipp förhandla och få bästa bolåneräntan

Arbetet med att byta till ett bättre bolån kan alltså vara väl värt det. För det enda sättet att ta reda på om du betalar för mycket är att jämföra olika bankers snitträntor. Och speciellt krångligt är det inte att flytta bolån

– Snarare tvärtom, betonar Ulf Wikland.

– Det räcker att fylla i ansökningsformuläret på vår hemsida – sedan hanterar vi resten. Allt som krävs vid en flytt av bolån är ett amorteringsunderlag som du beställer från din gamla bank för att få med befintliga amorteringsregler på lånet vid flytt. Det är dock viktigt att kolla om du har bundit räntan hos din befintliga bank då du kan få betala ränteskillnadsersättning för att lösa lånet i förtid.

Flytta ditt bolån

Vi har tagit fram en transparent prismodell för bolån, där allamed samma engagemang får samma rabatt.

– Det krävs ingen förhandling för att få din bästa ränta och ingen omförhandling av rabatten efter ett till två år då den ofta löper ut hos flera andra aktörer och man hamnar på bankens listränta. Vi omprövar rabatten för att se att engagemanget kvarstår, men du får automatiskt din bästa ränta utan omförhandling, säger Ulf Wikland.

Räkna enkelt på din ränta

Med vår bolånekalkyl kan du själv räkna ut din ränta och påverka din rabatt.

– Vår bolånekalkyl är en del av vår transparens. Där kan du se vilken rabatt och ränta vi kan erbjuda dig genom att fylla i lånebelopp, värde på bostaden, svara på om du har tjänstepension hos oss och hur mycket privat sparkapital du kan placera hos oss. Då kan du se direkt vad vi kan erbjuda dig för ränta utan att du behöver skicka in en ansökan och att en kreditupplysning tas. Det ska vara enkelt att jämföra, säger Ulf Wikland.

Alla som har eller flyttar sin tjänstepension till Skandia får också rabatt. Med maximal rabatt blir bolåneräntan 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %*) på tre månaders bindningstid.

Räkna och se din ränta direkt


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

  • Hur mycket du lånar 
  • Bostadens värde
  • Om du har tjänstepension hos oss
  • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

  • Räntebelopp
    Amortering (minst %,  kr)
    kr

    Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

    Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. 

    Läs mer om amorteringskrav

    kr

    Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


    • Total månadskostnad
    • Skatteavdrag
    • Efter skatteavdrag

* Effektiv ränta 1,29 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,28 % motsvarar en effektiv ränta på 1,29 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet