Ett sparande håller drömmar vid liv.
Du kan enkelt se vilken bolåneränta du får hos oss – helt utan förhandling.
Vi skapar trygghet för generationer genom högre pensioner, ett friskt arbetsliv och hållbara investeringar.
Rösta på de kandidater du vill ska representera dig i vårt fullmäktige. Rösta senast den 17 februari.
Genom din röst kommer vi att skänka 10 kronor till vår stiftelse Idéer för livet för att bidra till bättre trygghet och hälsa för barn och unga. Tack för att du har engagerat dig i Skandias framtid! Vinnarna i fullmäktigevalet kommer presenteras på vår hemsida efter att röstningen avslutats och alla röster räknats.
Information om röstning till Skandias fullmäktige skickas ut digitalt, så säkerställ att vi har din mejladress här.
Beklagar, vi kunde inte registrera din röst!
Vi uppskattar att du vill vara med och påverka det kundägda Skandia. Tyvärr kan vi inte registrera ditt val, eftersom du inte verkar vara registrerad som röstberättigad.
Vem är röstberättigad?
Bolagets röstberättigade består av kunder i Skandias traditionella livbolag inom följande kategorier:
Läs gärna mer om vem som är röstberättigad här. Du kan även kontakta oss på telefon 0771-27 17 00 eller via kundinflytande@skandia.se.
Beklagar, vi kunde inte registrera ditt företags röst!
Vi uppskattar att ni vill vara med och påverka det kundägda Skandia. Tyvärr kan vi inte registrera ert val, eftersom företaget inte verkar vara registrerat som röstberättigat.
Läs gärna mer om vem som är röstberättigad här. Ni kan även kontakta oss på telefon 0771-27 17 00 eller via kundinflytande@skandia.se.
Vi är ett kundägt bolag och strävar efter att maximera värdet för våra ägare. Nu har du som ägare möjlighet att påverka vår utveckling och hur våra pengar investeras för framtiden. Vårt fullmäktigeval hålls vartannat år där alla ägare, som också är kunder i Skandias livbolag, röstar fram fem ledamöter för en mandatperiod om sex år. De kandidater du röstar på representerar dig som ägare, i frågor som är viktiga för dig. Med utgångspunkt från kundernas nomineringar har valberedningen sammanställt en valsedel om tio kandidater som alla bedöms vara utmärkta som ledamöter i Skandias högsta beslutande organ, fullmäktige. Av de tio kandidaterna på valsedeln är sju nominerade av kunderna, varav två är omvalskandidater. Vi ställer höga krav på omdöme och engagemang samt utgår från den helhet av kompetenser och erfarenheter som behövs. Valberedningen vill detta år lyfta fram vikten av kontinuitet och tyngd i arbetet med att utse bolagets styrelse. Vi ställer oss därför bakom ett omval av Cecilia Sandberg, som leder detta arbete i sin egenskap av ordförande i valberedningen till styrelse- och revisorsval. Vi vill också rekommendera val av Christian Schulz som genom sin kompetens ger ytterligare tyngd till kundperspektivet i fullmäktige.
Fullmäktige består idag av betydligt fler kvinnor (76,5 procent) än män (23,5 procent). Se figur till höger. I årets val är därför flertalet kandidater män. Lär dig mer om ledamöterna i nuvarande fullmäktige och fullmäktiges sammansättning.
Så röstar du
För att kunna rösta måste du:
Genom att rösta stöttar du barn och unga
För varje röst skänker vi 10 kr till Skandias stiftelse Idéer för livet för att bidra till bättre trygghet och hälsa för barn och unga. Med tanke på framtiden. Här kan du läsa mer om Idéer för livet.
"Jag är med i fullmäktige för att stärka kundernas röst och ägarfunktionen i Skandia. Uppdraget i fullmäktige är unikt, för det är vi som fattar de avgörande besluten på bolagsstämman. Som ordförande för valberedningen till styrelse- och revisorsval arbetar jag för att säkerställa rätt kompetens i styrelsen".
Jag har varit vice ordförande i Skandias fullmäktige sedan 2023 och är även ordförande för valberedningen till styrelse- och revisorsval. Till vardags är jag personaldirektör för Atlas Copco Group och ordförande i företagets svenska pensionsstiftelse. Efter min masterexamen i sociologi vid Stockholms universitet har jag i 25 år arbetat inom HR-området i globala bolag, både som specialist och ledare. Jag brinner för att skapa en inkluderande kultur där alla känner sig värdefulla och ges möjlighet till utveckling.
"Kundernas behov och livsmönster förändras över tid och utbudet behöver därför moderniseras och förnyas på ett hållbart sätt. Jag vill här bidra med min långa och breda erfarenhet av försäkringsfrågor så att Skandia tillgodoser ägarnas behov även i framtiden och samtidigt förtjänar positionen som det ledande pensionsbolaget i Sverige".
Jag har haft förmånen att skaffa mig en djup kunskap om Skandias produkter, först genom att ha arbetat som försäkringsrådgivare på Skandia i 15 år och sedan som storkund till Skandia i min roll som globalt ansvarig för pensionsfrågor inom SKF-koncernen under 16 år. Erfarenheten från ”båda sidor av bordet” har gett mig en unik insikt i försäkringsbranschen, och min utbildning omfattar områden som försäkring, finansmarknaden, ersättningsfrågor och globala ledarskapsprogram.
"Jag vill bidra till att Skandia alltid har bästa möjliga styrelse för bolagets utvecklig, dess anställda, kunder och ägare. En styrelse som möjliggör att Skandia förvaltar pensionskapitalet väl och att företaget utvecklas genom en lärande och förändringsbenägen kultur samt medarbetare med hög integritet".
Jag var Scaniagruppens chefsjurist i 20 år. Förutom affärsjuridik omfattade mitt ansvar operativ risk management, säkerhet och IP/patent. Innan dess var jag verksam som bolagsjurist på Ericsson där jag hade flera roller inom juristfunktionen, bland annat som chef för bolagets juristavdelning i Kina och chef för den avdelning som svarade för juristsupport till den globala operativa affärsverksamheten (inklusive M&A). Jag har en juristexamen från Uppsala universitet och fullföljde min tingstjänstgöring vid Stockholms tingsrätt.
"Jag ser fram emot att dela med mig av erfarenheter och perspektiv utifrån min bakgrund. Förhoppningsvis kan jag som nyfiken, analytisk och strategiskt tänkande smålänning bidra till en fortsatt positiv utveckling för Skandias kunder och ägare".
Med en ekonomexamen från Växjö universitet som grund har jag arbetat som controller, ekonomichef, företagsrådgivare och finansansvarig. Jag drivs av frågor som utveckling av affärsmodeller, riskhantering och strategier. Sedan fem år tillbaka är jag finansansvarig i Växjö kommunkoncern med ansvar för pensionsfrågor, skuld- och kapitalförvaltning samt bolagsstyrning. Innan dess arbetade jag i 15 år på Nordea Bank med ansvar för en portfölj av stora företagskunder i Småland/Blekinge. Jag hade även förmånen att stödja ägarledda och noterade bolags utveckling genom både framgång och tuffare tider.
"Jag vill bidra med min erfarenhet och kunskap om den globala ekonomin, finansmarknaderna, finansiella produkter och tjänster, life science och media. Därmed kan jag hjälpa Skandias fullmäktige att navigera rätt för att bibehålla och stärka Skandias ledande marknadspositioner i en alltmer komplex omvärld".
Jag är oberoende rådgivare med storbolag, investmentbolag, finansiella institutioner, Regeringskansliet, departement och myndigheter som kunder. Jag är också vice ordförande i Sweden-China Trade Council. Jag var doktorand i sinologi vid Stockholms universitet när jag i slutet av 1980-talet inledde min karriär. Sedan dess har jag haft ledande befattningar inom finansbranschen, life science och media i bland annat Kina, Singapore, Frankrike, Schweiz och Sverige för företag som Astra, Handelsbanken, SEB och Skandia.
"Jag vill bidra till att stärka Skandias förmåga att navigera i en snabbt föränderlig finansmarknad. Skandia ska vara framåtblickande, tryggt och effektivt i en tid präglad av teknisk utveckling, nya regelverk och geopolitiska utmaningar".
Jag är internrevisionschef vid Försvarets materielverk (FMV) med erfarenhet från statliga och finansiella verksamheter och även totalförsvarssektorn. Tidigare har jag haft roller vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Finansinspektionen, Riksbanken, Deloitte och varit styrelseledamot vid Uppsala universitet och Folkuniversitetet. Mitt specialistområde är riskhantering och strategisk ledning med sikte på långsiktigt värde och trygghet, och mina drivkrafter är att främja transparens, hållbarhet och innovation. Jag har en ekonomie magisterexamen från Uppsala universitet.
"Jag är övertygad om att jag med min djupa kunskap och erfarenhet inom kapitalförvaltning kan bidra med det perspektivet i fullmäktige. En långsiktig målbild och strategi för affärsutveckling, rätt hantering av hållbarhetsfrågor och förtroendet för Skandia är betydelsefulla områden för mig".
Jag är civilingenjör i grunden inom tillämpad matematik och har jobbat många år utomlands på bland annat CERN i Geneve och därefter i London innan jag flyttade tillbaka till Sverige. Jag har lång erfarenhet inom kapitalförvaltning och investeringar efter att ha jobbat internationellt och i Sverige med i princip alla tänkbara aspekter av att bedriva en investeringsverksamhet. Idag arbetar jag med hållbara privatmarknadsinvesteringar, och innan dess arbetade jag som investeringschef på Första AP-fonden.
"Som nationalekonom och forskare vill jag bidra med kunskap om hushållens ekonomi, särskilt sparbeteende, och hur den påverkas av ekonomins utveckling och politiska beslut. Det är centrala frågor för Skandia för att kunna erbjuda kunderna bästa möjliga lösningar och en trygg förvaltning".
Jag är ekonomiforskare sedan tre decennier. Min forskning handlar om ägande, inkomstfördelning, skatter och annan ekonomisk politik. Efter doktorsexamen vid Handelshögskolan i Stockholm i början av 2000-talet har jag forskat och undervisat vid Uppsala universitet, Paris School of Economics, UCLA, och de senaste åren vid Institutet för Näringslivsforskning. Som forskare agerar jag som rådgivare till finansdepartementet, SCB, Skatteverket och internationella organisationer som OECD och EU-kommissionen. Jag förekommer även i media om min forskning och aktuella frågor.
"Jag delar Skandias värderingar och vill bidra med min erfarenhet av att bedöma risker och företagande ur såväl ett nationellt som internationellt perspektiv. Hållbarhetsperspektivet har blivit viktigare i mina roller och jag tar även med mig denna insikt".
Jag är chef för Risk Managent på Exportkreditnämnden och ansvarar för kreditrisker, hållbarhetsfrågor, landbedömningar, internationella relationer och portföljanalyser. Jag är även styrelseordförande i Nacka Energi AB och styrelseledamot i Nordic Credit Rating AS. Innan dess arbetade jag 20 år på S&P Global Ratings, bland annat med ansvar för Norden och Baltikum och som chef för 60 kreditanalytiker i Europa, Mellanöstern och Afrika. Jag har tidigare erfarenhet från Regeringskansliet och som nationell expert vid EU-kommissionen, har även en civilekonomexamen från Växjö universitet.
"Jag vill medverka till att tillsätta en väl sammansatt styrelse i Skandia. Jag hoppas dessutom att kunna bidra med min erfarenhet, särskilt i kapitalförvaltningsfrågor. Kapitalförvaltning, generationsskillnader i sparande och kommunikation med Skandias kunder är områden jag brinner lite extra för. Som kund i Skandia under mer än 40 år kan jag även bidra med lite historik".
Jag har under min karriär arbetat med finansfrågor inom bank, industribolag, fastighetsbolag, fondverksamhet och pensionsbolag. I bolagen har jag varit verksam såväl i styrelser som i flera beslutande kommittéer. Tidigare var jag kapitalförvaltningschef och vice VD på Kåpan Pensioner. Idag arbetar jag i styrelser och utskott som expert inom kapitalförvaltning.
Du måste välja minst en kandidat.
Du kan rösta som privatperson eller företrädare för ett företag. Du kan ändra din röst under hela röstningsperioden. Det är din senaste signerade röst som räknas.
Kan du inte rösta digitalt går det bra att ringa 0771-27 17 00 så hjälper vi dig.
Om du röstar för ett företags räkning behöver du ange både ditt personnummer och företagets organisationsnummer.
Organisationsnumret måste ha följande format 000000-0000.
För att ta emot din röst i fullmäktigevalet kommer Skandia behöva behandla personuppgifter avseende dig. Mer information om hur vi hanterar dina personuppgifter hittar du här.
Tyvärr har det blivit ett tekniskt fel, vänligen försök igen!