Gå till innehåll

USA:s tullpolitik skakar marknaderna – så ska du tänka

Den nya amerikanska tullpolitiken har skapat kraftiga reaktioner. Det är turbulent på börsen samtidigt som risken för ett eskalerande handelskrig har ökat. Men vad betyder det egentligen för dig som sparare?

Ett nytt handelslandskap

Den 2 april presenterade president Donald Trump ett omfattande tullpaket, med avsikten att införa höjda tullar mot stora delar av världen. Inledningsvis aviserades en generell minimitull på 10 % mot alla länder, med ännu högre nivåer riktade mot nationer med stora handelsöverskott gentemot USA – däribland EU, Japan, Kina och Storbritannien.

Men bara några dagar senare meddelade Vita huset en tydlig kursändring: de flesta av tullarna pausas tills vidare, med undantag för de som riktas mot Kina. Enligt administrationen handlar det om att ge utrymme för bilaterala förhandlingar – men också om att rikta fokus på vad man beskriver som Kinas "orättvisa handelsmetoder".

Kina har svarat med kraftiga tullar på amerikanska varor, vilket förvärrar handelskonflikten mellan världens två största ekonomier.

Tullpaketet markerar ett tydligt brott med USA:s tidigare roll som förespråkare för frihandel. I stället byter USA strategi och satsar på att köpa mindre från andra länder och tillverka mer själva.

Tullar med flera syften

USA:s administration har gjort det tydligt att tullarna inte enbart handlar om handelspolitik. De används även för att påverka i andra frågor som exempelvis migration vid gränsen till Mexiko eller försvarsutgifter inom Nato.  

Det är alltså tydligt att USA:s tullar har blivit ett verktyg för att driva flera agendor samtidigt, vilket gör det svårt att bedöma hur länge de kommer att finnas kvar eller om nya kommer att tillkomma.

Vad innebär det för ekonomin?

Den senaste utvecklingen, med pausade tullar mot de flesta länder, dämpar något av den värsta oron globalt. Men den grundläggande handelskonflikten mellan USA och Kina finns kvar, vilket kan få betydande konsekvenser.

Import kan bli dyrare, vilket riskerar att elda på inflationen samtidigt som tillväxten bromsar. Det är ett utmanande läge. 

Det finns redan nu tecken på att företagen börjar dra i handbromsen. Osäkerheten gör att investeringar och nyanställningar skjuts på framtiden, vilket kan få bredare konsekvenser för sysselsättning och konsumtion. Inom vissa sektorer har lagren redan börjat byggas upp samtidigt som nya ordrar minskar, vilket är en tidig signal på att efterfrågan bromsar in.

Så vad betyder det för dig som sparare?

I oroliga tider kan det kännas frestande att agera snabbt, men det är sällan rätt väg. Om du sparar långsiktigt är det ofta klokare att hålla fast vid sin strategi. Det är lätt att sälja i nedgång och missa uppgången som ofta följer. En tydlig plan för hur portföljen ska vara fördelad mellan regioner, branscher och tillgångsslag är viktigast. Och det viktigaste av allt: att hålla sig till den planen. 

Däremot gäller andra råd för den som sparar på kort sikt. Är pengarna öronmärkta för något närliggande, till exempel en bostadsinsats eller ett större köp, är aktiemarknaden inte rätt plats just nu. 

Har din tidshorisont förändrats? Kanske har du ett nytt mål eller ändrade behov? Då kan det vara klokt att se över portföljen. Men om du sparar på lång sikt och har möjlighet att stå emot svängningarna kan det till och med vara ett läge att öka risken, förutsatt att du är bekväm med det. 

Har du frågor kring ditt sparande?

Prata med våra rådgivare. Boka en tid som passar dig.

Få hjälp med ditt sparande

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter