Hållbart sparande
Ett hållbart sparande innebär att vi agerar ansvarsfullt och gör investeringar och fondurval som får våra kunders sparpengar att växa. Samtidigt kan pengarna bidra till en mer hållbar utveckling i linje med FN:s globala hållbarhetsmål och klimatmålen i Parisavtalet.
Ansvarsfull kapitalförvaltning
Vår förvaltning utgår från ansvarsfull kapitalförvaltning. Vi tillämpar FN:s ramverk för ansvarsfullt företagande (UN Global Compact) och har undertecknat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (UN PRI). Vidare granskar vi hur de företag vi investerar i och de fonder vi erbjuder beaktar hållbarhetsfaktorer och hållbarhetsrisker i sin verksamhet och i sina investeringar. Sådana risker och faktorer kan vara klimat, miljö, mänskliga rättigheter, arbetstagarens rättigheter samt praxis om god bolagsstyrning inklusive motverkande av korruption.
Läs mer i vår års-och hållbarhetsredovisning Läs mer i vår rapport kapitalförvaltning för hållbart värdeskapandeVi använder en förklaringsmodell - hållbarhetspyramiden - för att ge en översiktlig bild av hur de investeringar vi gör är fördelade utifrån sina olika hållbarhetsnivåer. Modellen baseras på våra bedömningar där vi använder marknadsledande mätmetoder för att analysera investeringars hållbarhet.
Ansvarsfulla investeringar: I basen av hållbarhetspyramiden ligger Skandias generella principer och processer för ansvarsfulla investeringar, som bottnar i internationellt vedertagna normer och riktlinjer. Allt kapital som förvaltas av Skandia ska vara ansvarsfulla investeringar i enlighet med Skandias policy om ansvarsfulla investeringar och Skandias ställningstaganden.
Hållbara investeringar: Utöver att uppfylla våra grundkrav på att vara ansvarsfulla investeringar, bedöms hållbara inveseringar också till viss del bidra till de globala målen för hållbar utveckling eller till Parisavtalet, genom sina produkter och/eller hur de bedriver sina verksamheter. Hållbara investeringar kan även omfatta bolag i sektorer som traditionellt har haft en betydande miljö- och klimatpåverkan, men som ställer om sin verksamhet så att negativ påverkan minskar väsentligt.
Lösningsinvesteringar: En delmängd av Skandias hållbara investeringar bidrar konkret till positiva sociala eller miljömässiga effekter. Lösningsinvesteringar utgör en mindre men växande andel av Skandias portfölj. Vår ambition är att andelen ska växa i takt med att nya investeringsmöjligheter skapas på marknaden, men också som ett resultat av våra uttalade hållbarhetsstrategier och aktiva investeringsbeslut i det dagliga arbetet. Lösningsinvesteringarna återfinns framför allt inom tillgångsslagen obligationer, infrastruktur och direktägda fastigheter.
Våra prioriterade hållbarhetsområden
Hållbart sparande |
Ansvarsfulla banktjänster |
Friska företag |
Ett hållbart Skandia |
Till skandia.se/hållbarhet
Vi tar ställning i viktiga frågor
Skandias policy om ansvarsfulla investeringar och våra publika ställningstaganden utgör tillsammans det ramverk som beskriver Skandias uppfattning om vad som kännetecknar ett ansvarsfullt företagande. Vårt arbete utgår från FN:s principer för ansvarsfulla investeringar och tar avstamp i FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella bolag som inkluderar FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Utifrån våra ställningstaganden analyseras bolagens agerande, vilka är av vikt när vi bland annat väljer att avstå investeringar i ett bolag eller ett statspapper.
Samtliga ställningstaganden är områden som med utgångspunkt i internationella normer och vår omvärldsanalys, om de inte hanteras ansvarsfullt, kan ha en väsentlig negativ påverkan på människa, miljö och samhälle. Genom att vara öppna med våra ställningstaganden blir vårt förhållningssätt tydligt för såväl kunder och ägare som för bolagen vi investerar i. Nya ställningstaganden utvecklas löpande och befintliga revideras årligen.
Ställningstaganden
Vi tar ställning i specifika frågor:
- Miljö & klimat
- Mänskliga rättigheter
- Arbetsvillkor
- Affärsetik
- Särskilda sektorer: Råvaror med hög avskogningsrisk, Fossila bränslen, Alkohol, Cannabis, Tobak, Kommersiell spelverksamhet, Försvarsindustri
- Statsobligationer
- Övrigt: Kärnkraft, Kryptovalutor, Antimikrobiell resistens, Djurskydd, Pornografi
Klimatfärdplan - ett steg mot klimatmålen 2050
År 2020 fastslog Skandia en klimatfärdplan för Skandia Liv (traditionell förvaltning) med fokus på konkreta portföljförändringar för de kommande fem åren. Målsättningen är att till 2025 fördubbla andelen gröna investeringar i livportföljen (basår 2018). Från 2020 till 2030 ska ytterligare 40 miljarder kronor ha investerats i gröna tillgångar. Samtidigt minskar vi livportföljens exponering mot fossila bränslen, med målet om en minskning på 75 procent till 2025 (basår 2018).
Under 2024 introducerades ännu ett nytt klimatmål som fokuserar på att påverka bolag med höga klimatutsläpp att sätta vetenskapligt baserade klimatmål. Läs mer i rapporten Kapitalförvaltning för hållbart värdeskapande.
Vi har undertecknat FN-initiativet Montreal Carbon Pledge, vilket innebär att vi sedan 2016, årligen mäter och redovisar koldioxidavtrycket i våra aktiefonder och för aktieinvesteringar i vår traditionella livportfölj i enlighet med Fondbolagens Förenings och Svensk Försäkrings respektive rekommendationer. Läs mer om hur vi mäter och redovisar koldioxidavtrycket.
Mer om ansvarsfulla investeringar
Traditionell förvaltning
Traditionell förvaltning är ett långsiktigt sparande som ger kunderna möjlighet till god avkastning till låg kostnad samtidigt som vi agerar ansvarsfullt och bidrar till de globala hållbarhetsmålen.
Fondförsäkring
Vi granskar löpande fondförsäkringserbjudandet för att säkerställa ett fondutbud som bygger på att det ska vara enkelt att placera i ett brett utbud av prisvärda fonder med god avkastningspotential och en god hållbarhetsnivå.
Fondförvaltning
Vi erbjuder ränte- och blandfonder, aktiva och indexnära aktiefonder. I vår förvaltning utgår vi från FN:s principer för ansvarsfulla investeringar och har sedan länge analyserat och agerat på hur de företag vi investerar i beaktar klimat, arbetsvillkor, affärsetik.
Vi underlättar för kunden att göra hållbara val
För att underlätta för kunderna att göra hållbara val visar vi i vår fondlista tydlig information om fondernas hållbarhetsprofil. Där framgår exempelvis fondernas hållbarhetsklassificering, - betyg och -riskvärde för fonderna, samt olika typer av filtreringsverktyg. Vi erbjuder också hållbarhetsinriktade fondportföljer. Vi hållbarhetsgranskar alla fonder vi erbjuder i fondförsäkring. När vi väljer in fonder är vårt grundkrav att fondens förvaltare ska ha undertecknat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar samt har ett relevant och systematiskt arbete, med hög kompetens inom hållbarhet. Vi har dessutom ett brett utbud av fonder som har särskilt fokus på hållbarhet. Att en fond har hållbarhetsfokus innebär att fonden främjar eller har hållbarhet som mål, samt att hållbarhetsaspekter är avgörande för hur fonden väljer in och väljer bort investeringar.
En annan viktig del av vårt erbjudande kommer med vår rådgivning - hos oss ska det vara enkelt och tryggt att spara hållbart. Våra rådgivare utbildas kontinuerligt för att på bästa sätt kunna möta kundernas önskemål inom hållbart sparande och samtliga av våra rådgivare ska ha en hållbarhetscertifiering gällande hållbarhet i finansbranschen.
Våra kunders sparande bidrar till en mer hållbar värld
Våra kunder har en långsiktig sparhorisont. Det skapar goda förutsättningar för att investera i tillgångar som på ett tydligt sätt bidrar till samhällsnyttan, samtidigt som sparkapitalet får bästa möjliga potential att växa.
Häng med så ska vi visa några exempel på hur våra kunders pengar jobbar för en bättre världMål & resultat för Hållbart sparande
Ambition: Förvaltning och rådgivning av våra kunders pengar sker ansvarsfullt för att säkerställa ekonomisk trygghet och för att bidra till hållbart värdeskapande i linje med Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen.
Övergripande långsiktiga mål: Minska vår andel fossila bränslen med 75 procent och öka våra gröna investeringar med 100 procent för traditionell förvaltning samt öka antalet fonder med hållbarhetsfokus i Skandias fondbolag och i vår fondförsäkring.
Exempel på initiativ 2023
- Investerat i ett nytt och innovativt projekt för prventiv vårdinsats mot högt blodtryck i Region Uppsala.
- Under 2023 påbörjades byggarbetet för NeuConnect, en utbyggnad av systemkritisk
kraftöverföring mellan Tyskland och Storbritannien, som Skandia är med och investerar. - Lanserat en egen företagsobligationsfond som fokuserar på hållbara investeringar, och har som mål att ha en hög andel hållbara företagsobligationer.
- Uppdaterat fondlistan med ny design, förbättrade funktioner och mer lättillgänglig information om varje fond. Detta gör det enklare för våra kunder att göra hållbara fondval utifrån egna preferenser.
- Andel gröna investeringar i traditionell förvaltning uppgår till cirka 10 procent, vilket är en ökning med cirka 117 procent jämfört med 2018-12-31. Vi har därmed uppnått vårt mål att öka gröna investeringar med 100 procent fram till 2025.
- Andel investeringar i tillgångar med koppling till fossila bränslen i traditionell förvaltning ligger på knappt 2 procent, vilket är en minskning med cirka 50 procent jämfört med 2018-12-31.
- Antal fonder med hållbarhetsfokus inom Skandias fondbolag uppgår till 15 samt till 32 fonder inom vår fondförsäkring.
Har du frågor om vårt hållbarhetsarbete?
Har du frågor eller synpunkter om vårt hållbarhetsarbete är du välkommen att kontakta oss.