Gå till innehåll

Så kan du hjälpa ditt barn att köpa bostad

Att köpa sin första bostadsrätt kan vara en utmaning för många unga, särskilt med höga bostadspriser och amorteringskrav. Om du som förälder har möjlighet att stötta ekonomiskt kan det göra stor skillnad. Här går vi igenom tre olika sätt att hjälpa och vad du bör tänka på.

1. Bidra till kontantinsatsen

Ett vanligt hinder för unga är att spara ihop till den kontantinsats på 15 % som krävs för att få ett bolån. Som förälder kan du bidra genom att ge eller låna pengar till kontantinsatsen.

Bra att tänka på om du bidrar till kontantinsatsen  

  • Var tydlig med om det rör sig om en gåva eller ett lån.
  • Om du lånar ut pengar är det klokt att upprätta ett skuldebrev.
  • Om du ger pengarna som en gåva tänk på att dokumentera detta tydligt i ett gåvobrev för att undvika missförstånd – särskilt om det finns syskon. Om du till exempel inte vill att gåvan ska ses som ett förskott på arvet bör du skriva in det i gåvobrevet.

Utöka bolånet – ett alternativ om sparpengar saknas

Om du inte har sparade pengar att ge eller låna ut till ditt barn kan det ändå finnas möjligheter att hjälpa till. Ett alternativ kan vara att utöka ditt eget bolån, förutsatt att du inte har lånat mer än 85 % av bostadens värde.

Bra att tänka på om du vill utöka bolånet:

  • En höjning av bolånet påverkar din skuldkvot. Om din skuldkvot överstiger 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst behöver du amortera ytterligare 1 % av det totala lånebeloppet. Säkerställ att din ekonomi klarar av eventuellt ökade månadskostnader.
  • Fundera på hur en ökad skuld påverkar dina framtida ekonomiska mål och behov, till exempel inför pensionen.
Utöka bolån

2. Bli medlåntagare

Om ditt barn har svårt att få ett tillräckligt stort bolån på egen hand kan du bli medlåntagare. Det innebär att ni delar på ansvaret för lånet och att vi tar hänsyn till både din och ditt barns ekonomi.

Som medlåntagare kan du alltså möjliggöra för ditt barn att få ett bolån, utan att själv bli delägare och binda kapital i bostaden.

Bra att tänka på om du blir medlåntagare

  • Du blir juridiskt ansvarig för hela lånet om ditt barn inte kan betala.
  • Eftersom ni inte äger bostaden gemensamt har du ingen rätt till eventuella vinster vid en försäljning.
  • Planera kring hur länge du förväntas vara medlåntagare och vad som händer om du själv behöver ta lån i framtiden.
Medlåntagare till bolån

3. Gå in som delägare

Ett annat alternativ är att bli delägare i bostaden. Det kan vara en trygg lösning för både dig och barnet – särskilt om ni vill dela ansvaret och kostnaderna.

Som delägare äger ni bostaden tillsammans. Det är därför viktigt att skriva ett avtal som reglerar vem som äger vad och hur en eventuell försäljning ska hanteras i framtiden. På så sätt undviker ni oklarheter längre fram.

Bra att tänka på om du går in som delägare  

  • Skriv ett delägaravtal som klargör vem som äger hur stor andel, hur kostnader ska fördelas och vad som gäller vid en eventuell försäljning.
  • Som delägare kan du också hjälpa till att stärka bostadens långsiktiga värde genom att bidra till förbättringar eller renoveringar.

Kolla föreningens stadgar

Tänk också på att kolla föreningens stadgar. Vissa bostadsrättsföreningar kan till exempel ställa krav på att en delägare ska vara bosatt och skriven på bostaden.

Rabatt på familjejuridik

Om du hjälper ditt barn att köpa sin första bostad kan det finnas en del juridiska frågor att fundera på.  Vill du ha hjälp på vägen kan vårt samarbete med Verahill och Familjens jurist komma väl till pass.

Rabatt på familjejuridik

Alternativa lösningar

Långt ifrån alla har den ekonomiska möjligheten att hjälpa sina barn, därför erbjuder vi bolån om ditt barn väljer att köpa sin bostad via OBOS Deläga eller JM Deläga.

Genom att köpa en bostad via ett delägande koncept behöver ditt barn initialt inte betala hela kontantinsatsen själv. För den delen man inte äger betalas en månatlig samäganderättsavgift. Målet är att ditt barn ska kunna köpa resterande del när det finns ekonomisk möjlighet.

OBOS Deläga (obos.se)

JM Deläga (jm.se)