Gå till innehåll

Bolåneguide – för dig som ska köpa bostad

Funderar du på att köpa en bostad? Att köpa bostad är ofta en av de största investeringarna i livet och det finns en del saker som är bra att känna till. Lär dig mer om hur ett bolån funkar. 

Så funkar bolån

De flesta som köper en bostad finansierar köpet med ett bolån. Om du skaffar bolån för första gången finns det några begrepp som är bra att känna till för att bättre förstå hur bolån funkar.

Belåningsgrad

När du köper en bostad får du låna upp till 85 % av bostadens värde. När du amorterar, lånar mer på bostaden eller när bostadens värde ökar eller sjunker förändras din belåningsgrad.

Belåningsgrad

Kontantinsats

Eftersom du endast kan få ett bolån på upp till 85 % av värdet på din nya bostad måste du betala minst 15 % av bostadens pris med egna pengar, så kallad kontantinsats.

Kontantinsats

Handpenning

Handpenningen är en del av kontantinsatsen, i de flesta fall 10 % av bostadens pris. Handpenningen betalar du till mäklaren några dagar efter att köpekontraktet är påskrivet.

Skuldkvot

Skuldkvot är hur mycket lån du har i förhållande till din bruttoinkomst (din lön före skatt och eventuellt andra avdrag). Om du skaffar bolån tillsammans med någon annan så tar vi hänsyn till bådas inkomster. 

Skuldkvot

Ränta

När du har ett bolån betalar du ränta för lånet. Hos oss sätts din ränta utifrån hur mycket du lånar och bostadens värde. Om du har din tjänstepension hos oss får du extra rabatt. Du får även ytterligare rabatt om din bostad har energiklass A eller B.

Aktuella bolåneräntor

Du kan välja att binda bolånet på olika bindningstider (3 månader, 1 år, 2 år, 3 år eller 5 år). Vilken bindningstid du väljer påverkar också din ränta. 

Rörlig eller bunden ränta

Räntekostnader för bolån är avdragsgilla. Du får alltså tillbaka en del av de pengar du betalat i ränta på ditt bolån – upp till 30 % av kostnaden. Det kallas ränteavdrag. 

Ränteavdrag för bolån

Amortering

Amortering är den avbetalning du gör på din skuld. Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst. Du måste amortera om du lånar 50 % eller mer av bostadens värde. Eller om du lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst.

Amortering och amorteringskrav

4 steg till att köpa bostad


1. Räkna på hur mycket du kan låna

Räkna och se hur mycket du preliminärt kan köpa för innan du ansöker om lånelöfte eller bolån. Du får svar direkt och vi tar ingen kreditupplysning.

Se hur mycket du kan låna

2. Sätt en budget

När du har räknat på hur mycket du kan låna är det viktigt att du själv funderar på vilket utrymme du vill ha i din ekonomi.
Ett nytt boende innebär ofta nya kostnader. Se över din budget och räkna på dina inkomster och hur dina utgifter kan komma att påverkas.

Räkna i vår bolånekalkyl

3. Gör dig redo för visning och budgivning

Ansök om lånelöfte och få svar på några minuter. Du behöver inte veta vilken bostad du ska buda på innan du ansöker om lånelöfte.

Läs mer och ansök om lånelöfte

4. Ansök om bolån

Ansök om bolån när du har hittat bostaden du vill köpa. Vi kan då ge dig ett förhandsbesked så att du kan skriva kontrakt när du vunnit budgivningen.

Läs mer och ansök om bolån

Köpa eller sälja först?

Ska du sälja din nuvarande bostad och köpa en ny, mer är osäker på om du ska köpa eller sälja först? Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar. Läs vår guide för att få hjälp på vägen med hur du ska tänka.

Köpa eller sälja först?