Gå till innehåll
Vägskyltar pekar åt tre olika håll

Så påverkas bolåneräntor av inflation och världsekonomin

Bolåneräntor påverkas av en rad förhållanden – inflation, ekonomiska cykler och internationella händelser. Hur räntan kommer att utvecklas framöver är inte alltid lätt att förutspå, men genom att förstå de viktigaste ekonomiska sambanden kan du bli bättre på att bedöma hur räntorna kan röra sig de kommande månaderna och åren.

Bolåneräntor påverkas av inflation och styrräntan

Inflation innebär att priserna på varor och tjänster stiger, vilket påverkar penningvärdet. Sveriges centralbank, Riksbanken, använder styrräntan som ett verktyg för att hålla inflationen i schack. När inflationen stiger kan Riksbanken, höja styrräntan för att dämpa efterfrågan och få inflationen att sjunka. På samma sätt kan låg inflation leda till sänkt styrränta, då Riksbanken försöker stimulera ekonomin.

Styrräntan i sin tur påverkar både de rörliga och de bundna bolåneräntorna, men på olika sätt.

Den rörliga räntan

Den rörliga räntan, som egentligen är en ränta bunden på tre månader, brukar generellt följa styrräntan och marknadsutvecklingen relativt snabbt. Det beror på att de rörliga räntorna i huvudsak sätts utifrån de korta marknadsräntorna som direkt påverkas när styrräntan ändras.

De bundna räntorna

De bundna räntorna, å andra sidan, påverkas generellt inte lika snabbt om styrräntan ändras. Däremot kan förväntningar om framtida höjningar eller sänkningar påverka de långsiktiga marknadsräntorna, som till exempel räntor på statsobligationer och bostadsobligationer med löptider från ett år och uppåt. Om de långsiktiga marknadsräntorna stiger, kan även de bundna bolåneräntorna komma att stiga.

Bostadsmarknaden och räntorna påverkas av ekonomiska cykler

Ekonomin går igenom olika cykler – uppgångar och nedgångar, som påverkar bostadsmarknaden och räntorna.

Högkonjunktur

I en högkonjunktur, när ekonomin växer starkt och sysselsättningen är hög, kan efterfrågan på bostäder och krediter öka, vilket kan leda till högre bolåneräntor.

Lågkonjunktur

I en lågkonjunktur, när ekonomin bromsar in och arbetslösheten ökar, minskar ofta efterfrågan på krediter och bostäder, vilket kan leda till lägre bolåneräntor.

Världsekonomin har inverkan på svenska bolåneräntor

Sverige är en liten, öppen ekonomi och påverkas i hög grad av den globala ekonomin. Händelser som förändringar i räntorna i andra länder, geopolitiska oroligheter, handelskonflikter eller globala kriser kan indirekt påverka de svenska bolåneräntorna.

Till exempel kan en amerikansk räntehöjning påverka svenska banker, eftersom deras finansieringskostnader då kan öka på den internationella marknaden. Det i sin tur kan leda till att bolåneräntorna stiger i Sverige.

Tips för att hålla koll på utvecklingen

Att förutspå ränteutvecklingen är svårt, men genom att följa några nyckelindikatorer kan du få en bättre förståelse för om bolåneräntorna är på väg upp eller ner:

Inflationsutvecklingen

Håll koll på inflationsrapporter och Riksbankens inflationsmål. Om inflationen börjar stiga snabbt kan det vara ett tecken på att räntorna kommer att höjas.

Riksbankens räntebesked

Följ Riksbankens möten och pressmeddelanden, där ger de prognoser och beslut om styrräntan.

Konjunkturrapporter

Genom att följa rapporter om den ekonomiska tillväxten kan du få en uppfattning om var vi befinner oss i den ekonomiska cykeln.

Världsekonomiska händelser

Håll dig informerad om stora internationella händelser som kan påverka räntorna globalt, till exempel centralbanksbeslut i USA eller EU.

Nyhetsbrev: Expertråd och nyheter för din ekonomi

Vad händer på marknaden? Hur kan du maximera ditt sparande – privat och till pensionen? Vilka är experternas spaningar och råd? Få svaren i vårt nyhetsbrev varannan vecka, helt gratis. Hur vi använder din mejladress

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.