Gå till innehåll
Procenttecken

Vanliga frågor om ränteläget

Sparräntorna och bolåneräntorna rör på sig mer än vanligt. Vi svarar på vanliga frågor vi får om ränteläget just nu.

Frågor om bolåneräntan

  • Om du har en ränta bunden på tre månader, så kallad rörlig ränta, märker du av de senaste räntesänkningarna på din ränteändringsdag.

    Om du har ett bolån med bunden ränta ändras din ränta först när bindningstiden går ut. Om du inte gör ett nytt val övergår ditt lån automatiskt till en bindningstid på tre månader.

    Se våra senaste räntejusteringar

  • Din ränteändringsdag ser du i internetbanken under Mina bolån.

  • Styrräntan, som sätts av Riksbanken, påverkar både de rörliga och de bundna bolåneräntorna, men på olika sätt.

    Rörlig ränta

    Räntan som vi i dagligt tal brukar kalla rörlig ränta, men som är bunden på tre månader, följer generellt styrräntan och marknadsutvecklingen relativt väl. Men det finns även andra faktorer som påverkar de rörliga bolåneräntorna. Till exempel kan förväntningar om hur Riksbanken kommer att justera styrräntan på kort sikt påverka den rörliga räntan. Det innebär att bolåneräntorna sällan justeras i exakt samma takt som styrräntan.

    Bunden ränta

    De bundna bolåneräntorna påverkas generellt inte lika snabbt om styrräntan ändras. Istället är det förväntningar om framtida förändringar av styrräntan och det allmänna ränteläget på längre sikt som styr utvecklingen av de bundna räntorna.

    Andra faktorer som påverkar

    Exempel på andra faktorer som kan påverka bolåneräntornas utveckling:

    • Osäkra konjunkturutsikter, både i Sverige och vår omvärld
    • Upplåningskostnader i förhållande till marknadsräntorna
    • Ökad eller minskad finansoro
  • När räntorna ändras i snabb takt kan det bli svårare att jämföra din ränta med andras. Det beror på att det kan ha skett flera räntesänkningar under den tid som din ränta har varit bunden. Din ränta kan därför vara högre än till exempel grannens som nyligen haft ränteändringsdag – trots att ni båda har samma rabatt och valt samma bindningstid.

Frågor om sparräntan

  • När vi ändrar sparräntan får du som berörs av ändringen ett meddelande i internetbanken.

    Du hittar alltid våra aktuella räntor här: 

  • Sparkonto med rörlig ränta

    Om du har ett Sparkonto med rörlig ränta får du en ny ränta från och med den dag ränteändringen sker.

    Fasträntekonto

    Om du har ett Fasträntekonto är räntan du fick när du öppnade kontot låst under hela bindningstiden.

  • Om du vill avsluta ditt Fasträntekonto i förtid kan du göra det mot en avgift. Uttag kan göras tidigast 7 dagar efter insättning, och kontot avslutas helt när uttaget görs. Avgiften är 2 % av det insatta beloppet, men kan aldrig vara större än den upplupna räntan. Du avslutar ditt Fasträntekonto genom att logga in.

  • Räntan på våra sparkonton styrs av dagens ränteläge och framtidsutsikter. Om räntan förväntas vara lägre om ett år kan det innebära högre räntor på korta löptider och lägre på längre bindningstider.

  • Generellt följer räntan på våra konton och bolån marknadens ränteläge, både uppåt och nedåt. Men flera faktorer påverkar de räntor vi erbjuder, som framtidstro och konkurrens. Vi utvärderar kontinuerligt både in- och utlåningsräntor utifrån marknadsläget och strävar efter att ge ett så bra helhetserbjudande som möjligt.

  • För att se aktuell ränta på ditt konto loggar du in på internetbanken. Där kan du också se historiska räntor på olika konton. 

    Logga in och se aktuella räntor