Hur kan vi hjälpa dig med bolån?
Välj bland vanliga ärenden och få hjälp.
Vanliga frågor om bolån
Bolån
-
Under Mina låneansökningar kan du se ditt lånelöfte och följa ditt bolån från ansökan till utbetalning. Där får du även notiser när ditt ärende uppdateras.
-
Eftersom lånelöftet baseras på din ekonomi och inte på bostaden som bolånet ska ligga till grund för behöver vi göra en slutgiltig bedömning av bolånet efter vi fått in din bolåneansökan.
Förutom bostaden kan också förändringar av inkomster, lån och utgifter påverka beslutet. Det är därför viktigt att du ansöker om bolån så snabbt som möjligt efter att du hittat en bostad du vill köpa och att du inte skriver köpekontrakt innan ansökan blivit godkänd.
-
När din bolåneränta ändras beror på om du har rörlig eller bunden ränta:
Rörlig ränta
- Om du har ett bolån med en bindningstid på tre månader (rörlig ränta), justeras din ränta var tredje månad.
- Din nya ränta baseras på den aktuella listräntan på ränteändringsdagen.
- Du kan när som helst välja att binda hela eller delar av ditt bolån på en annan bindningstid.
Bunden ränta
- Om du har ett bolån med bunden ränta ändras din ränta först när bindningstiden går ut.
- Du kan då välja en ny bindningstid, och den nya räntan baseras på listräntan den dagen.
- Om du inte gör ett nytt val övergår ditt lån automatiskt till en bindningstid på tre månader.
Se räntebindningsdagen för ditt bolån
Vill du se räntebindningsdagen för ditt bolån kan du göra det i internetbanken. Logga in och välj fliken Lån > Lånöversikt. Välj sedan ditt lånenummer.
-
Hur mycket du kan låna styrs bland annat av din inkomst och vilka skulder du har. Du kan räkna på hur mycket du preliminärt kan låna hos oss utan att någon kreditupplysning görs. Du får svar direkt och ser då hur mycket du kan köpa en bostad för.
-
Ja, du kan ansöka om att utöka ditt lån så länge belåningsgraden inte överskrider 85 %. Minsta belopp att öka lånet med är 25 000 kronor. Om du vill utöka ditt lån genomgår du samma kreditprövning som när du tar lån för första gången.
För att ansöka om en utökning gör du en ansökan om bolån och väljer ”utöka mitt bolån”.
Räknexempel:
Bostadens värde: 5 000 000 kronor
Maximal belåningsgrad: 85 %
5 000 000 * 85 % = 4 250 000 kronor
Befintliga bolån: 3 600 000 kronor
4 250 000 kronor - 3 600 000 kronor = 650 000 kronor som är vad du maximalt kan ansöka om i utökning.
-
Din ränta beror på bolånets storlek, din belåningsgrad, om du har din tjänstepension hos oss och/eller om din bostad har energiklass A eller B.
Räkna på din bolåneränta i bolånekalkylen för att se din ränta, rabatt och månadskostnad baserat på de olika bindningstiderna.
-
Du betalar ditt bolån månadsvis, detta sker alltid den sista vardagen i månaden.
Autogiro
Vid betalning med autogiro sker betalningen automatiskt från ditt konto och det tillkommer ingen avgift. Har du inga pengar på kontot försöker vi igen de nästkommande vardagarna.
Bankgiroavi
Du kan också välja att betala med bankgiroavi som skickas med posten eller till din digitala brevlåda om du är ansluten till Kivra. Vid avibetalning tillkommer en aviavgift på 30 kr/mån.
Du hittar betalsättet som du har valt under "Låneinformation" och "Övriga uppgifter" i internetbanken. -
Kontakta oss på 0771-55 55 00 eller chatta med oss för att välja bindningstid för ditt bolån. Vi ger inga personliga råd, men svarar gärna på dina frågor om bolån.
-
Du behöver vara myndig och folkbokförd i Sverige för att ansöka om ett bolån hos oss. Du ska också ha en garanterad grundlön från en tillsvidareanställning, livsvarig pension eller deklarerad inkomst som egenföretagare. Vi tillgodoräknar inte inkomster såsom bonus, provision eller OB-tillägg som inte är garanterade.
-
Pengarna vi lånar ut som bolån kommer framför allt från två håll:
- Inlåning från allmänheten, alltså pengar våra kunder har på sina konton
- Säkerställda obligationer, vilket är obligationer som emitteras av Skandiabanken och som investerare köper i utbyte mot en ränta som Skandiabanken betalar
Amortering
-
Då kan du ansöka om att sänka din amortering. Kontakta oss på 0771-55 55 00 eller genom vår chatt så hjälper vi dig.
-
Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst. Vilket amorteringskrav som ditt bolån omfattas av, och när du kan välja att inte amortera, beror på när ditt bolån tecknades:
Bolån tecknat 1 mars 2018 eller senare: Om ditt bolån är mindre än 50 % av bostadens värde (marknadsvärde eller tidigare fastställt amorteringsgrundande värde) och om din skuldkvot högst är 4,5 kan du välja att inte amortera.
Bolån tecknat mellan 1 juni 2016 och 1 mars 2018: Om ditt bolån är mindre än 50 % av bostadens värde (marknadsvärde eller tidigare fastställt amorteringsgrundande värde) kan du välja att inte amortera.Bolån tecknat före den 1 juni 2016: Om ditt bolån är mindre än 70 % av bostadens marknadsvärde kan du välja att inte amortera.
Vill du ansöka om amorteringsfrihet kan du kontakta oss på 0771-55 55 00 eller genom vår chatt.
-
Via detta formulär i internetbanken kan du extraamortera på lån med 3 månaders bindningstid. Vill du extraamortera på ett lån med bunden ränta kan du kontakta oss på 0771-55 55 00 så hjälper vi dig med extraamortering.
Tänk på att du kan behöva betala ränteskillnadsersättning om du vill göra en extraamortering på ett lån med bunden ränta.
-
Undantag från amorteringskraven kan göras om det förekommer särskilda skäl. Banken kan då under en begränsad period bevilja undantag efter en individuell bedömning. Med särskilda skäl avses arbetslöshet, dödsfall bland närstående, föräldraledighet, långvarig sjukskrivning och separation.
Kontakta oss på 0771-55 55 00 eller via chatt.
-
Flyttar du ditt bolån så behåller du de amorteringsvillkor som du har på din nuvarande bank.
Om du lånar mer samtidigt som du flyttar ditt bolån:
- Är det valfritt att amortera om det totala lånet understiger 50% av bostadens värde och du lånar för mindre än 4,5 x din årsinkomst.
- Måste du amortera 1–3% av det totala lånebeloppet per år, beroende på hur mycket du lånar och hur mycket du har i inkomst.
-
Om du köpt din bostad efter den 1 juni 2016 kan du som tidigast göra en ny värdering efter 5 år eller efter en större förändring, exempelvis en tillbyggnation. Du kan då ändra din amortering om det visar sig att bostaden stigit i värde.
-
Om din inkomst ökat eller om du amorterat ner ditt bolån kan vi hjälpa dig att räkna om din skuldkvot. Kontakta oss på 0771-55 55 00 eller genom vår chatt.
-
- Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 1 % per år
- Bolån över 70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 2 % per år
- Utöver detta behöver du som lånar mer än 4,5 gånger din/hushållets årliga bruttoinkomst amortera ytterligare 1 %
-
Det som ligger till grund för amorteringen är marknadsvärdet på din bostad. Du kan omvärdera din bostad högst vart femte år eller efter en större förändring exempelvis en tillbyggnation. Detta kallas för amorteringsgrundande värde och kan alltså skilja sig mot marknadsvärdet efter en omvärdering.
-
Hos oss kan du som köper nyproduktion och har en belåningsgrad som ej överstiger 70 procent ansöka om undantag från amorteringskravet upp till 5 år. Ring oss på 0771-52 50 00.
-
Skuldkvoten är förhållandet mellan ett hushålls totala inkomst och den totala bolåneskulden. Du som lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst behöver amortera ytterligare 1 % av det totala lånebeloppet.
Hittar du inte svar?
Välj ett ämne och se fler frågor och svar
Ansök om bolån
Det finns många goda skäl att ha bolån hos oss, till exempel att du slipper förhandla och omförhandla din ränta. Här kan du få bolån för bostadsrätt, villa och fritidshus på upp till 85 % av bostadens värde.
Flytta bolån
Är det dags för ett bättre bolån? Hos oss slipper du förhandla och får alltid rabatt. Se vilken ränta du kan få om du flyttar bolånet till oss. Vi hjälper dig såklart med flytten!
Ansök om lånelöfte
Ansök om lånelöfte online och få svar på 5 minuter. Vi guidar dig genom lånelöftet steg för steg.
Kontakta oss
Välj om du vill chatta, skicka meddelande eller ringa oss.
Chatta med oss
Den enklaste och snabbaste vägen att komma i kontakt med oss.
Bank: alla dagar 8–21
Chatten är stängd 24-26 december och 31 december-1 januari.
Försäkring: vardagar 8.15–16
Skador: vardagar 10–15
Skicka meddelande
För att skicka ett meddelande behöver du inte vara kund hos oss, men för att hantera ditt meddelande på ett säkert sätt behöver du identifiera dig.
Ring till oss
Bank: vardagar 7–23, helgdagar 8–22, julafton 8-20
Försäkring: vardagar 8.15–16.45
Skador: vardagar 10–15
Huvudkontorets växel, vardagar 8–17: 08-788 10 00
Du kan också ringa via Skype på: +46 8 788 30 50