Löneväxling – bli en attraktiv arbetsgivare
- Rekrytera och behåll de bästa medarbetarna
- Ingen extra kostnad för dig som arbetsgivare
- Sparandet kan bli högre än löneminskningen
Så funkar löneväxling
Löneväxling betyder att du kommer överens med din medarbetare om att omvandla en del av lönen eller bonusen till tjänstepensionsförsäkring. Det är ett bra sätt att spara till pensionen, särskilt eftersom den privata avdragsrätten har tagits bort.
För medarbetare som tjänar lite mer
För att löneväxla bör medarbetaren ha en månadslön på minst 51 245 kr (2024) efter avdraget för löneväxlingen. Om lönen blir lägre minskar allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra förmåner inom socialförsäkringen.
Kontrollera vad som gäller inom aktuellt kollektivavtal och om medarbetaren har en inkomstförsäkring.
Högre pensionspremie för medarbetaren
För dig som arbetsgivare betyder det att företaget kan räkna upp pensionspremien med cirka 6 % utan att det kostar något extra. Skillnaden beror på att den särskilda löneskatten som betalas på pensionspremien är lägre än arbetsgivaravgiften på lön.
Ingen inkomstskatt på sparbeloppet
När medarbetare löneväxlar placerar de en del av bruttolönen i tjänstepensionssparande och betalar därför ingen inkomstskatt på beloppet de sparar. De som sparar privat placerar redan beskattade pengar.
När medarbetarna går i pension betalar de inkomstskatt på utbetalningarna, men den skatten kan bli lägre än vad de i dag betalar i skatt på lönen. Det gör växlingen ännu mer fördelaktig.
Räkneexempel: så kan tjänstepensionen bli med löneväxling
Hur mycket medarbetarna får i tjänstepension med löneväxling beror bl.a. på:
- hur gamla de är när de börjar löneväxla
- hur mycket de väljer att löneväxla
- vilken avkastning de får på sina pengar
Räkneexemplet här nedanför gäller för den som löneväxlar 2 000 kr/mån och placerar pengarna i en tjänstepensionsförsäkring med utbetalningstid i 5 år från 65 års ålder.
Ålder | 4 % i avkastning | 6 % i avkastning |
---|---|---|
35 år | 19 300 kr/mån | 27 000 kr/mån |
40 år | 14 700 kr/mån | 19 400 kr/mån |
50 år | 7 300 kr/mån | 8 600 kr/mån |
Beloppen i exemplet är ingen prognos eller garanti. Vi har räknat med avkastningsskatt och avgifter men inte inflation. Försäkringen innehåller återbetalningsskydd. Inbetalningarna görs varje månad från åldern ovanför fram till 65 år. |
Tänk på! Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som investeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En investering i Skandia Liv (traditionell förvaltning) innebär också en risk men medför att du alltid får ut minst det garanterade beloppet. Läs mer här
Vanliga frågor om löneväxling
-
Pensionen som medarbetaren får genom löneväxling betalas ut från 65-årsdagen. Om inget annat är avtalat sker utbetalningen under 5 år, men det går att förlänga utbetalningstiden.
-
Vi har bra sparformer för den medarbetare som vill löneväxla:
- Skandia Liv – traditionell förvaltning
- Skandia Link – fondförvaltning
- Depåförvaltning – spara i fonder, aktier och andra värdepapper
Det går också att kombinera Skandia Liv, Skandia Link eller depåförvaltning.
-
Med Skandia Tjänstepension med Hälsa ingår möjligheten till efterlevandeskydd. Ett av dessa är återbetalningsskydd som medarbetare kan välja för att ge sin familj större ekonomisk trygghet.
Om en medarbetare skulle dö före avtalad pensionsålder betalas återbetalningsskyddet ut som en efterlevandepension till familjen. Beloppet som betalas ut beror på hur stort försäkringskapitalet är. Ju mer det har hunnit byggas upp, desto större blir återbetalningsskyddet.
Med försäkringskapital menar vi pengarna som sparas till medarbetarnas tjänstepension. Försäkringskapitalets storlek påverkas bland annat av inbetalda premier, avgifter och avkastning.
Om en medarbetare skulle dö efter att ha börjat ta ut sin pension fortsätter utbetalningarna till familjen under den tid som är kvar enligt avtalet mellan dig som arbetsgivare och oss på Skandia.
-
Kommuner och regioner har möjligheten att erbjuda sina medarbetare löneväxling. Du som är arbetsgivare kan teckna ett försäkringsavtal med oss som ger dina medarbetare möjligheten att välja mellan traditionell- eller fondförvaltning när de löneväxlar. *
Observera att ersättningar som grundar sig på den anställdes sjukpenninggrundande inkomst kan påverkas negativt. Till exempel ersättning vid långvarig sjukdom och avgiftsbefrielseförsäkring avseende avgiftsbestämd ålderspension.
* Löneväxling kan även erbjudas till medarbetaren via en valcentral.
Vi tar hänsyn till hållbarhet
Skandia har ett sedan länge etablerat arbetssätt för att ta hänsyn till hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer. Vi arbetar utifrån strategin att välja in, välja bort samt påverka, och främjar på så sätt en hållbar utveckling.
Mer detaljerad information om hur Skandia arbetar med hållbarhet finns att läsa under hållbarhetsrelaterade upplysningar för Skandia Liv respektive Skandia Link.
Ytterligare information om vårt hållbarhetsarbete finns att läsa på våra hållbarhetssidor.
Vad vill du göra nu?
Kom igång med löneväxling
Anmäl intresse så berättar vi mer om löneväxling – ett attraktiv förmån att erbjuda dina medarbetare utan att det kostar dig något extra som arbetsgivare.
- Rekrytera och behåll de bästa medarbetarna
- Ingen extra kostnad för dig som arbetsgivare
- Bidra till en bättre framtida pension för medarbetarna
Hitta rätt tjänstepension
Tjänstepension är mer än pengar till pension. Därför erbjuder vi dig och medarbetarna en heltäckande tjänstepension med extra fokus på hälsa.
- Heltäckande och prisvärd tjänstepension
- Extra fokus på hälsa – få hjälp innan du blir sjuk
- Bra för företaget och för medarbetaren