Uppnå ekonomisk frihet redan idag – tips från en ung sparexpert
Börja smått, sprid riskerna och månadsspara via autogiro. Men framför allt: vänta inte med att komma igång! Det säger Tova Larsson, verksamhetschef för Ung Privatekonomi – en systerorganisation till Unga Aktiesparare. Tova har utbildat och inspirerat tusentals ungdomar med målet att öka kunskapen och den ekonomiska hälsan.
Lyssna på hela samtalet med Tova Larsson.
Studier visar att mer än hälften av Sveriges unga oroar sig för ekonomin. Den finansiella förståelsen är låg och snabba lån blir allt vanligare. Det finns dock ett stort intresse för investeringar och aktier, något som har ökat sedan pandemin, berättar Tova Larsson.
– Idag är det väldigt lätt att ta lån. De senaste åren har det varit lägre räntor och då har fler klarat av att betala lånen, nu när räntorna blivit högre har det blivit tuffare. Det visar också Kronofogden att beloppen av ungas skulder har ökat.
Tova Larsson arbetar för att unga ska få bättre kunskap kring sin ekonomi. 15 föreläsare från Ung Privatekonomi besöker olika gymnasieskolor runt om i landet och utbildar i bland annat sparande, fonder, lån och försäkringar. Tova och hennes kollegor träffar 30 000 elever per år och sammanlagt har de föreläst inför 350 000 elever.
Viktigt att satsa på utbildning om privatekonomi
Skolorna bör satsa ännu mer på att utbilda elever kring privatekonomi, menar Tova Larsson. Unga behöver även inspireras till att ta del av den information som redan finns idag till exempel i form av artiklar eller podcasts.
– Skolan är ett ställe där vi tycker att alla bör få kunskap om sin ekonomi. I dagsläget så tas det redan upp i samhällskunskapen, men vi tror att man kan utbilda ännu mer kring ämnet. Det bör också finnas lättillgänglig kunskap, att de aktörer som verkar inom branschen tar fram produkter som unga förstår.
Ung Privatekonomi har varit med och drivit fram att ämnet privatekonomi kommer ta en större plats i samhällskunskapen. 2025 kommer det ske en ändring i läroplanerna på gymnasieskolorna.
Sparexpertens tips
Om du vill komma igång med ditt sparande, vad är det viktigaste att ha med sig? Var börjar du någonstans i det hav som finns idag av aktier och fonder? Tova Larsson ger sina bästa tips:
– Som nybörjare kanske man inte har helt koll på vad man ska investera i, då är riskspridning ett bra sätt att inte bli så beroende av varje fond eller aktie. Även grunderna kring privatekonomi är jätteviktiga, till exempel när du flyttar hemifrån se till att du har en hemförsäkring.
Det finns inget riktigt bra läge att sätta igång med sitt sparande. Det viktiga är att du börjar. En fundering som de flesta brukar ha är hur mycket man ska spara och hur man sätter upp nåbara mål med sin ekonomi. Tova Larsson berättar var riktmärket brukar ligga:
– Idag är bästa dagen att börja spara. Ett vanligt riktmärke brukar vara 10 % av sin inkomst, av pengarna som man får in helt enkelt. Det är för att i de allra flesta fallen kan man lära sig att leva på 90 % av de inkomsterna som kommer in.
Sätt upp delmål som känns möjliga, det gör det hela roligare och glöm inte bort att fira när du uppnår milstolpar i ditt sparande.
– Gör det roligare och lägg upp en plan. Jag tänker att man kan sätta upp små delmål och sedan fira delmålen så att man peppar sig själv till att fortsätta spara, säger Tova.
Andra läser om
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer
Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs
Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer