Ekonomiexperten: ”Bästa sättet att bli en bra investerare är att våga fatta dåliga beslut”
Dagens Industris nyhetsankare Gabriel Mellqvist älskar svenska bolag och skulle förmodligen tjäna en förmögenhet på börsen. Men i stället för att investera väljer han att skriva om dem. Här delar Gabriel med sig av sina bästa tips för att investera och varför han kallar sig själv för "ett avskräckande exempel" när det kommer till sitt privata sparande.
Lyssna på hela samtalet med Gabriel Mellqvist i vår podd En påse pengar, i filmklippet här ovan.
– Jag lever precis tvärtemot som jag predikar, kan man säga. Jag är väldigt slarvig och har inte riktigt tid att ta hand om min privatekonomi eftersom jag tänker mycket på jobbet och mina barn. Så jag brukar säga att jag är ett avskräckande exempel i stället för ett gott föredöme i det privata. Men jag kan ändå läxa upp folk och tala om för dem hur de borde göra när jag är i sändning, berättar ekonomijournalisten Gabriel Mellqvist när han nyligen gästade vår podd En påse pengar.
Gabriel började som journalist 2006 och genom åren har han fått bevakat en radekonomiska kriser. Trots att han beskriver sig själv som en pessimist så menar han att vi blivit bättre rustade för turbulenta tider på börsen. Dessutom ser han ljusglimtar som pekar på att det bara blir lätta nedgångar denna gång.
– Under pandemin lärde man sig att man inte ska dra ner för snabbt. Det finns också en insikt om att kriser inte blir så himla långvariga, säger han och fortsätter:
– Jag ser ljusglimtar nu i att det har gått så mycket bättre än vad vi trodde. Ekonomin har varit mycket starkare – och inte bara för vissa. Jag ser ljusglimtar inom delar av konsumtionsledet som att konsumenterna fortfarande verkar vilja resa. Kanske finns det besparingar där ute så att det här bara blir den lätta nedgång som optimisterna hoppats på och inte något allvarligare.
Våga vara dum
Trots att han bevakar den svenska marknaden och har bra koll på svenska bolag så har han gjort ett aktivt val i att inte investera i dessa bolag.
– För mig är det viktigt att inte äga svenska aktier eftersom jag inte vill hamna i moraliska problem när jag ska skriva om bolag som jag har investerat i. Jag tittar i stället mycket på Norge, Finland och Danmark, för att jag tycker att det är lite lättare att investera i sin närmiljö.
Att investera i sådant som man kan relatera till och att våga göra misstag är också Gabriels bästa tips när det kommer till att investera.
– Våga vara dum. Jag tror att den här tilltron vi har till experter inom ekonomi är ett problem. Man tror att man måste veta allt om ett bolag för att våga köpa en aktie. Du kan köpa något för att du tycker att bolaget har ett roligt namn eller för att du tycker att det är gott med Coca Cola eller starkvaror. Man kanske inte ska gå in med allt man har, men man kan lära sig under resans gång. Det är viktigt att våga göra bort sig, säger han och fortsätter:
– Bästa sättet att lära sig att bli en bra investerare är att fatta dåliga beslut. Gärna med lite mindre belopp för att förstå hur det känns och hur det går. Att lära sig den hårda vägen tror jag är den bästa vägen.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer
Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs
Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer