Så påverkas din ekonomi av nya skattereglerna
Sedan årsskiftet gäller en rad nya skatteregler. För vissa grupper handlar det om extra tusenlappar varje månad. Samtidigt har nya fördelaktiga regler för sparande trätt i kraft. Här är en guide över vad som gäller 2025.
Många påverkas av att jobbskatteavdraget nu förstärkts. Avdraget riktas främst mot låg- och medelinkomsttagare. Alla som tjänar minst 16 000 kronor i månaden gynnas av förslaget, men effekten planar ut vid en lön över 40 000 kronor. Enligt beräkningar från regeringen handlar det om en skattesänkning på 215 kronor för personer som tjänar 35 000 kronor i månaden.
Även för pensionärer blir det lite mer pengar i plånboken. Pensionsskatten sänks lika mycket som jobbskatteavdraget, detta genom att grundavdraget höjs för alla som är 66 år eller äldre den 31 december 2024.
Tre snabba spartips
1.Den lägre skatten ger sparandet en extra skjuts. Se det som ett tillfälle att se över ditt befintliga sparande eller komma igång med ett nytt i en kapitalförsäkring eller ett ISK.
2.Sjunkande räntor och skattesänkningar på inkomst ger bättre marginaler för många hushåll. En del av detta utrymme behövs förstås för vardagsbudgeten, men en del kan också sparas för att stärka ekonomin i framtiden.
3.Du kan även ha den lägre skatten i åtanke när du får löneförhöjning nästa gång, låt hälften stärka din månadsbudget och lägg hälften på sparandet.
Sänkt skatt på sparande
Den indexerade brytpunkten återinförs i år, efter att ha varit pausad under 2024. Det innebär att brytpunkten höjs från cirka 51 275 kronor i månaden 2024 till omkring 53 590 kronor i månaden 2025. På inkomster som överstiger brytpunkten tas nu en statlig inkomstskatt på 20 procent ut.
Det har också blivit billigare att spara på ISK-konto och kapitalförsäkringar. Sedan årsskiftet är de första 150 000 kronorna på ditt sparande via kapitalförsäkring och ISK-konto skattefria. Det kan jämföras med att du vid ett sparande på 150 000 kronor betalade 1629 kronor i skatt år 2024. Skatten på det övriga sparande på ISK och kapitalförsäkring blir 0,89 procent under 2025, vilket är en sänkning jämfört med 2024 men ändå den näst högsta nivån sedan sparformen infördes. Nästa år höjs den skattefria nivån ytterligare till 300 000 kronor.
Fakta: Skatten på kapitalförsäkring och ISK
Kapitalförsäkring beskattas årligen med en schablonskatt (avkastningsskatt) på värdet vid årets början och insättningar under året. Underlaget multipliceras med statslåneräntan plus 1 procentenhet (dock minst 1,25 procent) och beskattas med 30 procent. Skatten dras automatiskt av ditt försäkringsbolag. Skatten betalas oavsett om sparandet ökat eller minskat i värde.
Investeringssparkonto beskattas på liknande sätt som kapitalförsäkring med en årlig schablonskatt baserad på kapitalunderlaget. Schablonintäkten som ska beskattas med 30 procent finns med i din inkomstdeklaration varje år.
Andra läser om
Bygg en tryggare pension med snabb årlig överblick
En kvart är allt som krävs för att få koll på pensionen. Små insatser varje år kan ge stora resultat. Vår ... Läs mer
Så påverkas din ekonomi av nya skattereglerna
Sedan årsskiftet gäller en rad nya skatteregler. För vissa grupper handlar det om extra tusenlappar varje månad. ... Läs mer
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer