Alexander Norén: Så undviker du tre vanliga beslutsfällor
”Vi människor är inte rationella individer.” Det säger Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT och listar i vår podd En påse pengar tre vanliga beslutsfällor – och hur du undviker dem – när det svänger som mest i nyhetsflödet och på börsen.

De senaste veckorna har varit stormiga. Ena sekunden är det upp och nästa ned. För att sedan blixtsnabbt vända uppåt igen.
Som privatperson kan det kännas lätt att hamna på efterkälken.
– Jag har upptäckt att mina beslut blir bättre när jag tar ett steg tillbaka och nollställer hjärnan för att låta allt sjunka in. Det kan vara klokt att faktiskt bara sätta sig ned och läsa en bok om ekonomisk historia eller något som gör att man får perspektiv, säger Alexander Norén i vår ekonomipodd En påse pengar.
Följ din strategi
Grundtipset till allt långsiktigt sparande är enligt Alexander att hålla sig till sin strategi och att inte försöka sig på konststycket att köpa eller sälja vid ”exakt rätt tillfälle”.
– Du måste ha nerver av stål och från början bestämma dig för en strategi för ditt sparande och dina investeringar som du tror på och tänka att ”den här ska jag hålla mig till i ur och skur”. Även när alla andra rusar iväg och köper ryska biotechbolag eller krypto för att det har stigit med 10.000 procent senaste veckan. Då håller jag mig till det här tråkiga ”plain vanilla-receptet” som jag vet fungerar i längden.
– Det är nästan helt omöjligt att tajma marknaden, så ska man vara på börsen – vilket man ska för långsiktigt sparande – då är det klokt att gå in lite ”pö om pö” för att minimera risken att kliva in vidf el tidpunkt, fortsätter han.
”Ta ett djupt andetag”
Alexander Norén konstaterar att en vanlig beslutsfälla är att låta känslorna styra våra beslut. Och när det stormar som mest på marknaden – det är då som känslorna griper tag i oss som mest, menar han.
– Ta ett djupt andetag, låt axlarna sjunka ned och fråga dig själv: Har jag varit här förut? Vad gjorde jag då som blev rätt eller fel? Har jag valt en strategi eller placeringsform som är tänkt att klara av lite ”stöt och blöt”? Ja, men då kanske jag ska stå ut, utan att påverkas så mycket om nyhetsrapporteringen från en dag till en annan.
Hatar ta en förlust
En annan vanlig beslutsfälla är överoptimistisk tilltro kring sin egen ekonomiska förmåga. Eller som Alexander lite skämtsamt uttrycker det:
– Jag tror att det är en grundläggande mänsklig egenskap som är till för att vi ska orka gå upp på morgonen och ta oss igenom dagen. Det är därför vi sitter här och inte någon annan art. Så det behövs nog i grunden att man tror att framtiden blir ljusare för en själv än för andra, för att annars så skulle man ju deppa ihop.
SVT:s ekonomikommentator listar i podden också en tredje beslutsfälla, som han kallar för ”förlustaversion”.
– Man hatar mer att ta en förlust än man gillar att ta en vinst. Och för att undvika att ta en förlust är man mer benägen att ta risk och kanske höjer insatsen snarare än att realisera en förlust. Frågan man ska ställa sig är ju om jag skulle köpa den här aktien till det här priset idag om jag inte hade den? Om du svarar nej på den frågan, då ska du ju sälja den, då är det bättre att ha priset minus X procent och investera i något som du vill köpa istället.
”Mer än vad vi kan föreställa oss”
I poddavsnittet kommer samtalet in på inflationen, räntan och konjunkturen. Men också artificiell intelligens, AI, där Alexander Norén de senaste åren lett flera uppskattade program på SVT inom ämnet, det senaste "AI-kriget", tar upp kapprustningen för att ligga längst fram i utvecklingen.
Hur tror du att AI kommer att påverka vår ekonomi?
– Ett enkelt svar är mer än vad vi kan föreställa oss och långsammare än vad vi tror. Tillbaka till det här med att ha lite perspektiv. Det kommer att påverka allas jobb mer eller mindre, men det kommer inte nödvändigtvis påverka det hela negativt.
Nettoeffekten kan enligt Alexander Norén mycket väl bli att lika många går till jobbet fastän jobben kallas något annat och innehåller andra saker.
– Jag tror man ska tona ned hur snabbt och hur fantastiskt stor förändring det kommer att vara i näringslivet på kortare sikt. Och sedan ha sinnena öppna för att det verkligen kan hända saker i grunden på längre sikt.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om

Alexander Norén: Så undviker du tre vanliga beslutsfällor
”Vi människor är inte rationella individer.” Det säger Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT och listar i vår podd ... Läs mer

Fonden Skandia Balanserad prisas i Lipper Fund Awards
För andra året i rad vinner fonden Skandia Balanserad pris i Lipper Fund Awards i kategorin blandfond. Detta är elfte ... Läs mer

USA:s tullpolitik skakar marknaderna – så ska du tänka
Den nya amerikanska tullpolitiken har skapat kraftiga reaktioner. Det är turbulent på börsen samtidigt som risken för ... Läs mer