Här är hemligheten alla superrika vet – men ingen vågar prata om
Hon är rådgivare åt Europas rikaste elit. Hennes kunder har fått väldigt mycket pengar, väldigt fort. Och det finns något som alla vet, men ingen vågar prata om… Här avslöjar Moa Diseborn vad. Dessutom lär hon ut tipsen för att förändra dina ekonomiska vanor – och bli lyckligare!
Livet ska kännas lika bra som det ser ut. Det är ett av Moa Diseborns ledord, hon är beteendevetare och coach, och kan allt om hur pengar påverkar vårt beteende. Hon har gett ut boken ”Att vara lycklig och rik” – för alla som vill förbättra sin relation till pengar.
– Rikedom och lycka går inte alltid hand i hand. Den emotionella aspekten behöver du träna upp, säger Moa i senaste avsnittet av vår podd En påse pengar (lyssna på det här på sajten, lyssna på Spotify, lyssna på Podcaster
Sätter igång en kris
De senaste 10 åren har hon coachat människor som har fått mycket pengar fort, de kan ha ärvt eller vunnit pengar, eller gjort en exit och sålt sitt bolag.
– Det som händer när man får extremt mycket pengar fort är att man hamnar i en kris, och kroppen kan inte skilja på negativ och positiv kris. Att få ett sjukdomsbesked eller miljoner in på sitt konto upplever man båda som mycket stressande, och det sätter igång frågor och rädslor, förklarar Moa.
Man pendlar mellan att känna ”åh vad fantastiskt” till: ”Vad ska andra tycka om mig? Klarar jag av att ta hand om beloppet? Vad kommer andra förvänta sig? Vilka i min närhet kan jag lita på?”. Det här upplever i stort sett alla som får mycket pengar fort, berättar Moa – men man vågar inte berätta om det.
– Man kan inte prata om det här med någon, om man berättar för andra så säger de bara: ’jag kan ge dig mitt kontonummer, så blir du av med problemet’.
Träna på lycka och ekonomi
Många av hennes kunder har även ett liv som kanske ser perfekt ut på pappret, men som inte känns lika bra, de är inte nöjda.
– Här handlar det om korrigeringar på insidan, vad man gör för val i livet, för att det ska kännas lika bra som det ser ut.
Ekonomi och lycka kan man träna på redan innan man blir väldigt rik, menar Moa:
– När vi jagar efter pengar, jagar vi en känsla. Så, hur tror jag att jag kommer att känna? Trygg, värdig, lyckad? Hur kan man förkorta vägen och uppleva den känslan redan nu?
Det gäller att fundera på vem man är och vad som är viktigt för en själv.
– Vad är mina nyckelkänslor som jag vill uppleva mer av i livet? Är det trygghet, stabilitet, självklarhet i vardagen, eller är det äventyr, upptäckarlust, passion – eller en kombination? I vilka situationer får jag de känslorna? Kan jag göra mer av det redan nu?
Förändra ekonomiska beteenden
I dagsläget, med oro i världen och skenande energipriser finns det många som vill förändra sina ekonomiska beteenden. Samtidigt är det svårt att bryta vanor. Moas råd är att ta det i små steg. Gör små förändringar, en i taget i taget och mät gärna, det finns bra appar där man fyller i och följer upp. När du lyckats i två veckor kan du lägga till en ny förändring.
– Ju tydligare mål man sätter upp desto lättare är det att nå dem, och det finns en tillfredsställelse i det – och ökad lycka. Man får gärna pusha målet längre fram när man når det, men stanna gärna upp och fira först. Det är viktigt psykologiskt för att vår hjärna ska vilja sträva efter nästa mål.
Om Moa själv fick en påse pengar med en miljon?
– För att följa mina egna råd, skulle jag dela upp dem i fyra högar: investera, spara, konsumera och välgörenhet. Som jag gör i vanliga fall. Inte skilja min ekonomi från hur den ser ut idag. Kombinationen av alla de här fyra ger mig lycka.
Lyssna på avsnittet med Moa i vår podd En påse pengar här: Till vår podd Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster
Ekonomi och lycka – här är Moas 3 bästa tips
1. Avsätt tid att fundera på dig själv
Tänk över vem du är och vad du vill – och gör mer i linje med det varje dag.
2. Följ alltid din strategi
Även i skakiga tider, för det är då det är lätt att börja avvika och ifrågasätta om strategin är bra, ekonomiskt och i livet.
3. Njut mer
Både av livet i allmänhet och av din ekonomi. Fira mer när du uppnår mål, med champagne, en promenad, genom att köpa det där du längtat efter eller ge en kompis en high-five.
Vad kan ett månadssparande ge?
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Lyssna på vår podd: Sparexperternas samlade tips (best of säsong 3)
Elkostnader, spartips och möjligheter på börsen – här kommer en kavalkad av guldkorn och värdefulla spartips från tredje säsongen av vår podd En påse pengar! Och du! Kom ihåg att prenumerera – så är du med vid starten 2023!
Lyssna på Podcaster Lyssna på Spotify Till vår poddAndra läser om
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer
Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs
Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer