Expertens tips för ekonomisk trygghet – och sämsta sättet att spara på
Isabella Ahmadi är konsumentexpert på Prisjakt och hjälper dagligen konsumenter att fatta ekonomiska beslut. I vår podcast En påse pengar ger hon sina bästa tips för en ekonomisk trygghet och hur du konsumerar på rätt sätt.
Lyssna på hela samtalet med Isabella Ahmadi.
Att bygga en buffert och tänka på sin konsumtion har aldrig varit viktigare än idag. Någon som är expert på det är Prisjakts konsumentexpert Isabella Ahmadi, som arbetar med att ge ekonomiska råd och stöd till konsumenter.
Isabella gästade nyligen vår podcast En påse pengar, där delar hon med sig av sina bästa spartips även hur du konsumerar rätt ur både ett privatekonomiskt och ett hållbart perspektiv.
– Det är otroligt viktigt att man har koll på vad det är man lägger sina pengar på. Det finns två olika sätt att tänka på konsumtion, dels så handlar det om miljöpåverkan. Att vara medveten om hur vår konsumtion påverkar miljön, sen så finns det också den privatekonomiska aspekten som är jätteviktig.
Att hitta vad du kan dra ner på i månaden kan vara nyckeln till hållbar konsumtion.
– Jag tror ändå att vi är många som har lärt oss mycket de här åren, inte minst med hur vi kan skruva i vår vardagsekonomi. Vad är det för kostnader du faktiskt kan dra ner på? Om man har upptäckt restaurangkonton är väl tilltaget, då kan man skruva ner där.
”Det är svårare att skapa ett nytt beteende”
Isabella Ahmadi tycker att det är bra att flera blivit medvetna om vikten av att ha en buffert.
– Jag hoppas att man blir bättre på att bygga upp en buffert inför framtiden. Jag både tror och hoppas på att det har de allra flesta faktiskt fått inse och fått se prov på hur viktigt det är att ha den här bufferten.
Att månadsspara handlar om vana och beteende, menar Isabella. Man måste få in det som en naturlig del av att sköta sin ekonomi.
– Precis som att betala sina räkningar så ska man också ha ett sparande. Försöka sätta av ett mindre belopp så att man inte tappar beteendet, för det är svårare att skapa ett nytt beteende än det du redan har.
Hur mycket tycker du att man ska spara av sin lön?
– Jag tycker att man ska spara det som man själv har behov av. Under de här tuffa tiderna får man ha respekt för att flera säkert behövt leva på sina sparpengar. Att vissa har behövt ta av bufferten för att klara sig. Så jag skulle prioritera att återuppbygga en buffert.
Vilket är det sämsta sättet att spara på?
– Det sämsta sättet att spara på, det är väl att spara i slutet av månaden. När man tänker ”Ja, det som blev över, det blev över”. Otroligt dåligt sparande, det är väl att inte spara alls.
Ser du några andra privatekonomiska ljusglimtar?
– Räntesänkningen är väl kanske det största som gör att många kan andas. Nu kan vi ändå känna ”Det har varit tufft, det är tufft”, men det kommer en ljusning och inflationen har också dämpats, vilket jag tror är uppskattat. Men en annan positiv sak som händer det här året är att prisbasbeloppet har höjts. Det betyder att om man är till exempel student då får man faktiskt mer i studiemedel.
Vad kan ett månadssparande i fonder ge?
Andra läser om
Ekonomen: Riksbanken sänker styrräntan - så kan du tänka nu
Som väntat sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Vår makroekonom Seyran Naib Fransson ... Läs mer
Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs
Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer